Съсипаната рокля на Мерилин Монро или скандалът, който разтърси интернет

Част от историята на поп културата може би е завинаги повредена.

Емблематичната рокля на Мерилин Монро от дизайнера Джийн Луис, която Ким Кардашиян носеше на тазгодишната MET гала на 2 май, изглежда е повредена, както се вижда на снимките, които бяха споделени за първи път в социалните мрежи от историка и колекционер на Монро Скот Фортнър.

Роклята, която Кардашиян носеше само за минути, докато се снимаше на червения килим, в момента е изложена в музея “Ripley's Believe It or Not!” в Холивуд, Калифорния. Изображенията бяха предоставени от визуалния художник и креативен директор Чад Майкъл Морисет, който сътрудничи на редица търгове на знаменитости, включително и събитието през 2016 г., на което Рипли купи прочутата рокля за 4,81 милиона долара.

Представителите на Кардашиян и Рипли все още не са отговорили на искането на сп. People за коментар, но досега Рипли твърдеше, че целостта на роклята е запазена непокътната.

Морисет разказа пред сп. People, че е отишъл да види изложената рокля в музея на Рипли в Холивуд на 12 юни, когато е забелязал предполагаемите щети и е направил снимки и видео. На изображенията, споделени от Морисет, на роклята, изработена от деликатен копринен плат, ѝ липсват доста кристали. Изглежда, че също така има няколко малки разкъсвания по шева на ципа.

Ким Кардашиян в легендарната рокля на Мерилин Монро на МЕТ гала

„Бях нает, за да изложа роклята на показ, и не само роклята – изложих целия търг на Мерилин Монро на показ“, сподели Морисет пред сп. People. „Докосвал съм повече от артефактите ѝ от всеки друг човек на света. Докоснах шофьорската ѝ книжка. Докоснах годишника ѝ от гимназията. Докоснах личната ѝ карта от Корея от пътуването ѝ до там с Джо Димаджо. Докоснах всичко, което някога се е предлагало за продажба, включително тази рокля.“

„Познавам тази рокля и щетите са толкова очевидни. Тръгнах си от там в сълзи. Изтичах с ръка на устата си, сдържайки сълзите, защото не можех да повярвам на щетите, които допуснаха да се случат, заради рекламен трик.“

Скот Фортнър, който притежава една от най-големите в света частни колекции от вещи на Мерилин Монро, каза през изданието, че като колекционер е било трудно да проследи текущото пътуване на роклята.

„Бях изключително разочарован да видя, че роклята наистина е претърпяла значителни щети“, сподели Фортнър. „Рипли направи няколко изявления непосредствено след МЕТ гала за това колко важно е да се защити роклята и да се запази нейната цялост.“

„Оригиналната материя на роклята дори не е налична днес. Кристалите, които се виждаха на снимките преди МЕТ гала, вече липсват, а някои буквално висят на конци. Платът на роклята е разкъсан и раздърпан“, добави той.

През май компанията на Рипли сподели, че са били положени големи усилията за запазване на роклята, която Монро е носила за серенадата на тогавашния президент Джон Ф. Кенеди на 45-ия му рожден ден през 1962 г.

„Бяха положени големи грижи, за да се запази тази част от историята на поп културата“, написа компанията в Instagram тогава. „С приноса на консерватори, оценители и архивисти, състоянието на дрехата беше основен приоритет. Вярвате или не, не трябваше да се правят промени в роклята и Ким дори се преоблече в реплика след червения килим!“

Ким Кардашиян в легендарната рокля на Мерилин Монро на МЕТ гала

За да се побере в роклята, 41-годишната Кардашиян отслабна със 7 килограма за три седмици, тъй като роклята първоначално не ѝ ставаше и не можеше да бъде променена. „Нося сауна костюм два пъти на ден, бягам на пътека, напълно изключих захарта и всички въглехидрати и просто ям най-чистите зеленчуци и протеини“, каза тя пред сп. Vogue за стриктната си рутина преди галата. „Не гладувах, но просто бях стриктна.“

Фортнър също разказа на People, че Мерилин Монро е искала роклята да бъде напълно уникална за нея:

„Когато Мерилин разбра, че ще участва на празника за рождения ден на президента Джон Ф. Кенеди, тя се свърза с Джийн Луис и каза: „Искам да проектираш една наистина историческа рокля, ослепителна рокля, която е единствена по рода си.“ Тя помоли това да бъде рокля, която „само Мерилин Монро може да носи“, спомни си Фортнър.

„Мерилин на практика беше гола, тъй като материята на роклята беше буквално изваяна към тялото ѝ, за да съответства точно на всяка извивка. Платът беше внесен от Франция и беше наслоен стратегически, така че тя нямаше нужда да носи бельо“, продължи той.

Фортнър добави, че роклята на Монро „ѝ пасва идеално. Роклята, носена от някой друг, няма да е точно прилепнала. В този случай мерките на Ким Кардашиян са по-различни от тези на Мерилин. Логично се предполага, че тъканта и шевовете са били натоварени.“

Секси цитати на Мерилин Монро

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти