Как да превърнем дефекта в ефект

Как да превърнем дефекта в ефект
Снимка: Dove

Лилия Огнянова

Знаете ли, че преди да стане известна, Дженифър Лопез е страдала заради по-едрите си задни части?

Формите на тялото ѝ не са били приемани добре, тъй като са се различавали драстично от общоприетите идеали за красота, а именно – издължен силует с малко дупе и щедър бюст. На Джей Ло е било отказано участие в реклама на дънки именно заради пищните ѝ форми.

В последствие обаче именно дупето ѝ се превръща в една от запазените ѝ марки и точно тя проправя път на жени като Шакира и Бионсе, които изменят шаблоните за красота.

А знаете ли, че Синди Крауфорд като тийнейджърка е умолявала майка си да ѝ позволи да премахне бенката на лицето си. Малката Синди е била обект на какви ли не подигравки от страна на останалите деца, но майка ѝ обаче останала непоклатима в забраната си.

Само няколко години по-късно Крауфорд се превръща в едно от най-търсените лица в модата ѝ, а бенката ѝ е определяна като изключително чаровна, като дори се появява нова мода – жените си рисуват такива бенки, за да добият по-кокетен вид.

Какво означава всичко това?

Много често страдаме и се измъчваме заради някакъв наш дефект – леко клепнали уши, по-голям нос, по-едро дупе или по-нисък или висок ръст, малък или пък голям бюст и т.н.

Безкрайно много може да са нещата, които определяме като свои физически дефект и си мечтаем да заличим.

И ако съвременната пластична хирургия помага за много от тези неща да бъдат променени – от устни, през гръдна обиколка, до удължаване на крака, изниква моралния въпрос заслужава ли си?

Къде точно е проблемът с дефектите ни – това, че пречат на качеството ни на живот или че не пасват на нечии представи за красота? Страшно е, ако си инвалид и не можеш да ходиш, но какво значение има, че краката ти не са слаби и дълги като на Клаудия Шифър?

Това, че имаш малки гърди, прави ли те по-малко жена? Или обратното – природата те е надарила с голям бюст, но ти се чудиш как да го скриеш, тъй като ти е неудобно от погледите по улицата и подсвиркванията.

Във времената на новите дигитални технологии и социални медии жените постоянно получават гръмки съвети как да обичат себе си такива, каквито са и в следващия момент ги заливат с непоискани съвети как да отслабнат, как да се разкрасят и как „бързо и лесно“ да променят всичко в тялото си, което не харесват.

Всичко това води до абсолютно объркване и в крайна сметка не тръгваш на фитнес, защото и пълничка трябва да се харесваш, но проверяваш цените на уголемяването на гърди и устни, защото така ще бъдеш по-сочна и в крак с налагащата се мода на зрели и едри жени.

Каква би била златната среда?

На първо място да не се впрягате толкова smiley

Второ и най-важно – припомнете си, че всеки човек е една вселена – уникален и необятен!

Няма никакъв смисъл да променяте нещо по себе си, за да се впишете в определени норми и рамки, най-малкото защото модните тенденции се менят и най-много защото така ще започнете да се уеднаквявате с всички останали.

Нищо в природата не е съвършено и още повече не е симетрично. Няма нужда и ние да сме такива.

Именно различията и несъвършенствата ни правят уникални и прекрасни!

Съсредоточете се върху нещата в себе си, които харесвате и се опитвайте да си припомняте по-често комплиментите, които получавате, отколкото забележките.

Защото ако 5 човека днес ви кажат, че изглеждате зашеметяващо, но само един си позволи да вметне, че може би сте качили няколко килограма, вие ще запомните само критиката и ще започнете да се самоизмъчвате. А това е напълно излишно.

Повтаряйте си всяка сутрин, докато се гледате в огледалото, че сте прекрасни и се усмихвайте по-често.

Ще забележите как постепенно не само другите ще ви виждат по-красиви и щастливи, но и самите вие ще се чувствате такива.

Прочетете още:

Как да приемаме комплименти

Господи, колко съм хубава!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти