Истинският живот на манекенките: дългове, претъпкани квартири, нищожни хонорари

модели дефиле ревю
Снимка: Getty/Guliver

Изглежда, сякаш те изживяват мечтата си - дефилират на модните подиуми в Париж, Ню Йорк и Милано в най-красивите дрехи.

Но зад блясъка и дефилетата много модели печелят само "джобни пари", обвързани с дългове към агенциите и страхувайки се да говорят за това, което дължат.

"Най-лошото е, че е невъзможно да се говори за това, защото хората в тази индустрия искат да работят само с "успешни" момичета", казва 26-годишната Клара, която се снима за „Вог“ и работи за марки като „Прада“, „Рик Оуенс“ и „Ком де Гарсон“.

модели дефиле ревю
Снимка: Getty/Guliver

Установилият се в Лондон модел, с големи дългове към агенциите си в Ню Йорк и Париж, се съгласява да разговаря с АФП под променено име за капана, в който тя и много от колежките ѝ попадат, страхувайки се, че никога няма да получат работа отново.

Други модели заявяват, че често получават заплащане в дрехи и чанти и че "почти никога не им плащат" за снимки в модни списания.

модели дефиле ревю
Снимка: Getty/Guliver

Група за правата на моделите, създадена през 2019 година в Париж, заяви, че дълговете са по-голямо табу от сексуалния тормоз, откакто движението #MeToo вдигна завесата за злоупотреби.

Какви са съмнителните практики

Съоснователят на групата Екатерина Озхигангова, известен модел в Париж казва, че е време "да се сложи край на годините на злоупотреби, съмнителни практики и нарушаване на трудовите закони".

модели дефиле ревю
Снимка: Getty/Guliver

Клара, която е започнала да работи като модел още докато е била ученичка, казва, че в първата ѝ модна седмица в Париж "агенцията ѝ осигурила автомобил, който трябвало да дели с други модели от големия апартамент, в който били настанени."

"Едва по-късно научих, че трябва да плащам 300 евро на ден за шофьора, което съществува като клауза в договора и до края на седмицата бях в дълг от 3 000 евро", добави тя.

модели дефиле ревю
Снимка: Getty/Guliver

"По-късно участвах на Модната седмица в Ню Йорк. Всеки чуждестранен модел започва да трупа дългове, защото работната виза е много скъпа." Освен това моделите са настанени в "модерен" апартамент, за който агенцията ги таксува 50 долара на вечер за стая, която споделят с още трима.

манекенки
Снимка: Getty/Guliver

Въпреки това Клара настоява, че "ситуацията не е особено лоша".

"Все още съм в дълг към моите агенции в Париж и Ню Йорк, макар че ми осигуряват много ангажименти. Например участвах в едно голямо парижко шоу, за което заплащането беше 1 100 евро, от които аз взех само 400." – споделя моделът. 

модели дефиле ревю
Снимка: Getty/Guliver

Не видях почти нищо от тях, защото ми беше отнето за изплащане на дълга. Въпреки трудностите си, Клара настоява, че се справя по-добре от повечето модели "които са на 16 години, едва говорят английски и са с беден произход".

Опитни американски модели също споделят, че са "роби" на дълговете си, като агенциите понякога вземат лъвски дял от доходите им.

манекенки
Снимка: Getty/Guliver

Но те разкриват, че източноевропейските и бразилските момичета, които сега доминират на подиума, са най-уязвими за експлоатация и са жертви на най-суровите сделки. Само 2% се справят добре.

Озхиганова, 26-годишна, се надява, че Групата за правата на моделите може да помогне "да се разруши" страха от говорене в една индустрия, която бързо може да се превърне в проблем, ако задаваш въпроси.

манекенки
Снимка: Getty/Guliver

"Хората си мислят, че моделите печелят много пари, но това не е абсолютно вярно, а важи само за 2% от момичетата, а мъжките модели още по-зле платени“, каза тя.

Групата споделя, че неплатените ангажименти са проклятието в живота на моделите.

"Много рядко на моделите се плаща за снимки в списания, макар че това е свързано с часове работа", каза Озхиганова. „Добре, престижно е, но как ще платиш наема си?“

манекенки
Снимка: Getty/Guliver

„Законът за моделите“, както е действителното име на групата за правата на моделите, е в разговори с Френския съюз и вече се е срещнал със „Синам“, органът, който представлява френските модни агенции.

Ръководителят на "Синам" Изабел Сен Феликс признава, че групата има "някои оправдани искания", включително за това условията за наемане на работа да бъдат преведени на английски, тъй като повечето модели, работещи в Париж, не говорят френски език.

Отношението към моделите се превърна в „горещ картоф“ за големите луксозни марки, след като кастинг агентът в Ню Йорк Джеймс Скъли разлая кучетата преди няколко години с разказ за начина, по който някои от моделите са третирани като "добитък".

манекенки
Снимка: Getty/Guliver

Случката накара двата френски модни гиганта „ЛВМХ“ и „Керинг“ , за които работят някои от най-големите имена сред моделите, да обединят усилията си в създаването на харта за борба с малтретирането.

Наред с други стриктни разпоредби, новите правила ще забраняват и използването на ултраслаби модели и на такива под 16 години.

Как изглеждат днес супермоделите от 90-те

Още по темата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти