Слабите манекени извън закона

Слабите манекени извън закона
Снимка: Thinkstock

Прекалено слабите модели стават част от историята, след като в Израел влезе в сила закон, забраняващ появата им на модния подиум.

Само манекенки с индекс на телесната маса над 18,5, какъвто притежава най-известният израелски модел Бар Рафаели, ще могат да работят в Израел.

Законът, приет от Кнесета (парламента) през март миналата година, изисква моделите да представят медицински картон, който показва, че са поддържали здравословна телесна маса три месеца преди дадена фотосесия или ревю.

Той забранява също така използването на манекенки с по-ниско от нормалното тегло, което означава, че в рекламите телата на моделите не могат да бъдат правени да изглеждат по-слаби, отколкото са в действителност.

Модни марки, които дигитално променят снимки, за да скрият нежелани килограми от тялото на манекенките, ще трябва ясно да обозначат, че снимките са били манипулирани.

Законът цели да обезкуражи идеализирането на прекомерно слабите тела след нарастването на броя на хората с хранителни проблеми в израелското общество, особено сред младите момичета.

Доклад, внесен в Кнесета през 2002 г., показва, че 5% от младите израелци страдат от хранителни проблеми. От тях 90% са момичета на възраст между 12 и 20 години.

Законът обаче едва ли ще засегне много хора, тъй като в Израел има само около 300 работещи манекени. 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Колко често чистите вкъщи?

Абонамент