Истини и митове за красотата

Истини и митове за красотата
Снимка: Dove

Лилия Огнянова

Митовете и легендите не са само в старогръцката литература, а и в медицината, храненето и не на последно място – красотата.

До ден днешен жените са подвластни на овехтели вярвания, които ревностно спазват със суеверен страх, че ако ги нарушат, мигом ще си навлекат гнева на боговете на грима и красотата.

Нека обаче бъдем умни и разсъдливи и разбием няколко козметични мита.

Мит 1. Фон дьо тенът и гримът като цяло запушва порите ми
Много разпространено и любимо е да се дава пример с бабата – баба ми едно време никакви такива неща не е ползвала и кожата ѝ е била чудесна! Абсолютно сигурни ли сте в това и наистина ли смятате, че баба ви на 50 години е изглеждала по-млада, отколкото сега някоя жена на 50?

Има и друг много важен фактор – бабите ни изобщо не са били подложени на същата степен замърсяване на околната среда, в каквато в момента живеем ние, а за качеството на храната дори да не споменаваме.

Фон дьо тенът може да „задръсти“ порите ви единствено и само ако е нискокачествен и ако не го почиствате редовно от кожата си. Иначе този продукт има прекрасни свойства да предпазва епидермиса от мръсотията на околния свят – градски мръсен въздух, пипане с нечисти ръце на лицето и т.н. Отделно на това повечето такива продукти имат слънцезащитен фактор, отделно на специално разработените формули за чувствителна кожа, застаряваща, мазна или суха и т.н.

Мит 2. Зехтинът и какаовото масло помагат срещу появата на стрии 
Това би било чудесно, ако беше вярно, но истината е, че най-голямо отношение има генетичната предразположеност и спецификата на самия епидермис. Лосионите и маслата наистина помагат за хидратацията на кожата, но трудно биха достигнали до нивата, където нивата на колаген се разрушават при бързото разтягане на кожата и се образуват белезите.

Най-важна е превенцията – да пиете много вода всеки ден и да хидратирате кожата си на цялото тяло редовно, а не да започнете, когато забременеете.

Мит 3. Сешоарът е по-безвреден от пресата за коса
Истината е, че и двете действат с достатъчно силна температура, че да увредят косъма. Когато си изправяте косата във фризьорски салон, професионалните сешоари са също толкова агресивни, колкото и горещата преса у дома. Спасението е в редовното подхранване на косата с маски, масла и подходящи продукти, както и подстригването на изтощените и нацъфтели крайчета на косъма.

Мит 4. Най-сигурният начин да се отървеш от пъпките е, като пиеш бирена мая
Да, бирената мая помага, но истината е, че често причините за акнето са много по-сериозни, отколкото ние си мислим. Най-често пъпките и черните точки особено в следпубертетна възраст, се дължат на лошо хранене и липса на хранителни вещества. Също толкова често са индикатор на гинекологични проблеми – от дисбаланс в хормоните до кисти, нередовен цикъл и т.н. Затова, когато видите по лицето, гърба и/или деколтето проблеми, то отидете на лекар дерматолог, а не започвайте да се самолекувате с илачи по съвет на баба.

Мит 5. Кола маската е най-добрият метод за дълготрайно обезкосмяване
Всъщност, това е най-изгодният метод да нямате косми в близките 1-2 седмици, но реално фото и лазерната епилация са много по-добри. Първо, за да се направи кола маска, е нужно косъмчетата да са достатъчно пораснали. Второ е свързано с не малко болка. Трето – често се случват „инциденти“ със свалена кожа, тъмни петна и т.н.

Четвърто и най-страшно – води до отпускане на кожата, особено когато става дума за лице. Кола маската може да е супер метод за гладки крака, например, но в никакъв случай не може да се използва за оформяне на вежди. Потърсете алтернативи, козметичната индустрия се развива със светкавични темпове, така че има такива.

И не забравяйте, че каквото и да правите, в крайна сметка най-красивите момичета, са щастливите smiley Така че казвайте си по-често, че сте прекрасна, усмихвайте се широко, приемайте комплименти и се радвайте на живота, за да бъде той наистина чудесен като на кино!

Прочетете още:

Как да превърнем дефекта в ефект

Как да приемаме комплименти

Господи, колко съм хубава!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти