Дъбова кора за красота

Дъбова кора за красота
Снимка: Thinkstock

В последните години се забелязва едно обръщане назад към природата. Съвременният човек сякаш се измори от шумните, големи градове, автоматизацията на живота и трупането на стрес. Затова и все по-популярни стават различни начини за отпускане и почивка, които се базират върху източната философия и мъдрост и завръщането към природата.

До голяма степен това важи и за козметиката. Колкото по-бедни на парабени са дадени продукти и колкото повече обещават, че са с натурални съставки, толкова по-лесно се харчат.

Неведнъж сме ви давали рецепти за различни балсами за устни и тяло, маски и шампоани за коса, които може да си направите в домашни условия. Дори рецепта за сух парфюм може да намерите тук. Всички те включват напълно натурални съставки.

Сега ще ви представим още един продукт, сътворен от природата, който може да се отрази по чудесен начин на кожата ви.

Става въпрос за кората от дъб (Quercus robur). Тя има благотворно действие върху организма и помага за лечението на здравословни проблеми от различно естество.

Дъбовата кора има богато съдържание на галова киселина, смоли, галотанини (7-12%), въглехидрати и катехинови танини.

Кората може да се използва като билка заради затягащото, противозъзпалително и спиращо секрецията действие. Затягащият ефект се дължи на високото съдържание на дъбилни вещества (дъбилните вещества са биохимични вещества. Срещат се във всички растения. Взимат участие в обмяната на веществата и в процеса на отделянето на вътрешноклетъчната енергия).

Дъбовата кора има благоприятно действие при различни възпаления, както на гърлото, така и на очите. Помага при изгаряния, рани и гингивити.

Отварата от сварена дъбова кора може да се използва и за почистване на лицето, за предотвратяване на акне, екземи или други дерматологични проблеми.

В народната медицина кората от дъб се използва за терапия на диария, проблеми с пикочните пътища, продължителна и болезнена менструация, стомашни раздразнения, киселини и други.

Ако косата ви е прекалено мазна, то ще ви препоръчаме отвара с дъбови кори. Тях е най-добре да ги потърсете в билковите аптеки и магазини или директно от някой билкар.

За едно измиване е нужно да счукате дъбовите кори на ситно и да сварите 3 супени лъжици от тях в 1 л. вода за 15-30 минути. След като изстине, прецедете отварата с цедка или тензух. С готовата вода мийте или плакнете косата си два пъти седмично в продължение на 2-3 седмици до месец.

По-голяма доза отвара се приготвя от 500 г счукана кора, която се вари 15-30 минути в 3-4 л вода.

За да спестите честото приготвяне на отварата, може да сварите по-голямо количество, което да затворите в подходящ съд и да съхранявате в хладилника.

Търпението и постоянството ви ще бъдат възнаградени и след няколко седмици ще забележите, че косата ви е станала по-чиста, свежа, обемна и лъскава.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти