Създадено за VICHY

Ах, тази хиперпигментация - защо се появява и как да се справим с нея

Vichy
Снимка: Vichy

Женският свят не е константа. Ние имаме привилегията, но и проклятието, да се променяме постоянно и да преминаваме през толкова много житейски етапи. Същото се случва и с кожата ни.

От тийнейджъри с бушуващи емоции, през млади жени, търсещи мястото си в света, а след това идват и бременността, раждането, следродилният период, по-късно идва ред и на менопаузата. А всичко това е съпътствано от хормонален хаос и хиляди емоции. Модерният начин на живот също оставя своя отпечатък върху лицата ни - замърсяването, слънчевите лъчи, недоспиването. Акнето също е още един голям проблем, с който много от нас се борят с години.

А всички тези фактори често водят до появата на пигментни петна по кожата на лицето ни или т.нар. хиперпигментация

Тя е толкова често срещана, че е по-вероятно да имате хиперпигментация, отколкото да нямате. И е абсолютно нормално в някакъв момент от живота си да забележите, че по кожата на лицето ви са се появили тъмни петънца - на мястото на някоя ужасна пъпка или пък заради прекомерно излагане на слънце. 

Но как да се отървем от тези малки тъмни пришълци? И най-важното - как да предотвратим тяхната поява? Четете по-надолу, за да разбете.

Какво казват специалистите

Поговорихме си с дерматолога д-р Камелия Присадашка, която подчерта, че причините, които могат да предизвикат свръхпроизводство на меланин, са много, а хиперпигментацията наистина е много често срещана, но може да бъде избегната с правилната грижа. 

др Камелия Присадашка
Снимка: д-р Камелия Присадашка

Ето още какво сподели тя:

Какво представлява хиперпигментацията? 

Д-р К. Присадашка: Хиперпигментацията представлява образуване на пигментни петна по кожата. Дължи се на нарушение във функцията на меланоцитите при наличието на външни фактори - UV лъчи, температурни промени, механични или химични травми, които предизвикват мултипликация на меланоцитите и впоследствие нарушение в пигментацията на кожата. Меланинът се произвежда естествено в кожата и ѝ придава цвят, но при определени условия - излагане на слънце, хормонални промени, генетична предразположеност и др. се наблюдава свръхпроизводство на меланин и развитие на хиперпигментни петна. 

Как се появява хиперпигментацията (тъмните петна)? Кои са основните причини за появата? 

Д-р К. Присадашка: Меланинът е пигмент, чрез който кожата придобива определен цвят. При нарушения в производството му могат да се появят и нарушения в цвета на кожата (при свръхпроизводство - хиперпигментация, а при намалено производство - хипопигментация). Много са причините, които могат да предизвикат свръхпроизводство на меланин, но най- често ги наблюдаваме при пациенти с промени в хормоналния статус - по време на бременност или при прием на контрацептиви, прекомерно излагане на слънце (фотостареене), след възпалителни процеси на кожата и при генетична предиспозиция. След 40-годишна възраст по откритите части на кожата могат да се забележат и така наречените соларни хиперпигментации, които се появяват след продължително въздействие на вредните UV лъчи върху кожата. Пигментация след прекарано кожно възпаление се нарича постинфламаторна хиперпигментация и се наблюдава на мястото, на което е било възпалението, като такъв тип хиперпигментация може да се наблюдава също и след лазерни и естетични процедури при неспазване на препоръките на лекаря след процедурата. 

Vichy
Снимка: Vichy

Как можем да се предпазим от появата на хиперпигментация? Какви продукти за  грижа за кожата можем да използваме за превенция на хиперпигментацията? 

Д-р К. Присадашка: Най-сигурното средство, за да се предпазим от поява на хиперпигментация е да използваме качествена слънцезащита. Според препоръките на световните организации, регламентиращи състава и правилата за използване се счита, че слънцезащитните средства трябва да се нанасят 30 мин преди излагане на слънце, като ако сме на плажа, нанасянето следва да се повтаря на всеки два часа, както и след излизане от водните басейни, тъй като дори най-високата слънцезащита се изчерпва след 2-ят час. Изборът на слънцезащитен продукт се влияе от интензивността на слънцето, цвета на кожата, усещането за комфорт. В момента на пазара най-високата слънцезащита е 50+. В градски условия се препоръчва използването на 30 фактор, но на плажа, в планината, където слънцето се отрзява съответно във вода и сняг е задължително да се използва най-високият фактор, както и слънчеви очила с добра UV протекция, шапки с периферии, дрехи с UV защита. 

Оръжието

Като работеща жена и майка на малко дете, кожата ми бе изправена пред какви ли не предизвикателства в последните 2 години - бременност, раждане, дълги разходки под слънчевите лъчи с бебешката количка, мръсен градски въздух, недоспиване, стрес. И това неминуемо ѝ се отрази.

Идва ред да ви запозная с моето тайно оръжие срещу хиперпигментацията и бръчките (онези издайнически фини линии, които показват колко много сме се забавлявали до момента). Това е ниацинамидът или витамин B3 - основното оръжие за борба с пигментните петна. Именно това е основната активна съставка на серума Vichy LIFTACTIV B3 DARK SPOTS и крема Vichy LIFTACTIV B3 ANTI-DARK SPOTS SPF50

Vichy
Снимка: Vichy

Ниацинамидът е мощен витамин, който има свойството да прониква дълбоко в кожата и подпомага нейната естествена защитна функция, осигурява хидратация и видимо заличава пигментните петна. Също така ниацинамидът има регенериращо, хидратиращо, успокояващо и регулиращо действие. Той е и тайно оръжие против стареене!

Серумът Vichy LIFTACTIV B3 DARK SPOTS действа върху различни слоеве на кожата, за да се справи с образуването на тъмни петна в базалния слой на кожата, като същевременно премахва видимите тъмни петна по повърхността. Серумът също намалява бръчките, а кожата изглежда гладка и сияйна, благодарение на комбинацията от гликолова киселина и активни пилинг съставки.

Vichy
Снимка: Vichy

Кремът Vichy LIFTACTIV B3 ANTI-DARK SPOTS SPF50 е идеален за дами, които търсят противостарееща грижа, която намалява образуването и коригира хиперпигментните петна и бръчките. Едно от най-важните качества на крема е, че притежава широкоспектърна UV защита SPF50. Така ще може да се радвате необезпокоявано на наближаващото лято и слънчевите лъчи! Клинично доказано е, че протоколът B3 Anti-Dark spots намалява повърхността на тъмните петна с до 88%.

Vichy
Снимка: Vichy

Както вече казахме, хиперпигментацията е нещо хипер нормално, но това не значи, че трябва да се примиряваме с нея. Особено важно е да пазим кожата си през лятото - от слънчевите лъчи, които толкова обичаме и чакаме, но винаги трябва да имаме едно наум с тях. А всичко започва с правилната грижа, правилните продукти и превенцията!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти