-
1/6. 6-те вечни кулинарни мита, които рухнаха
Мит 1: Не се пържи в зехтин - Дори и хората, които нямат понятие от готвене го знаят. Вярва се, че мастните молекули на този тип мазнина изгарят при по-ниска температура от тези на други растителни масла и тогава произвеждат алдехиди и други химични съединения, които могат да бъдат токсични и опасни за нашето здраве, а и освен това да придадат неприятен вкус на храната.
Да, обаче множество изследвания доказаха, че зехтин, както обикновен, така и екстра върджин са устойчиви и се запазват без да разграждат подобни вещества дори и при високи температури. Дори при изгаряне отделят много по-малко химични вещества от други популярни растителни мазнини. Това се дължи на факта, че зехтинът е много по-устойчив на оксидация от други.
Мартин Гротвелд, професор в Монтфортският университет, препоръчва зехтин за готвене и пържене.
6-те вечни кулинарни мита, които рухнаха
Още от галерии
Хороскоп за деня






Най-четени
- Преди трагедията: приказната любовна история на Лиъм Нийсън и Наташа Ричърдсън
- Четирите етапа на брака, които всяка двойка трябва да знае
- Икигай или как да разберем за какво сме родени на този свят
- 61 години женственост и сексапил: Честит рожден ден на Моника Белучи!
- 8 полезни храни, с които да залъжем глада късно вечер
- Кой празнува на 1 октомври