-
1/6. 6-те вечни кулинарни мита, които рухнаха
Мит 1: Не се пържи в зехтин - Дори и хората, които нямат понятие от готвене го знаят. Вярва се, че мастните молекули на този тип мазнина изгарят при по-ниска температура от тези на други растителни масла и тогава произвеждат алдехиди и други химични съединения, които могат да бъдат токсични и опасни за нашето здраве, а и освен това да придадат неприятен вкус на храната.
Да, обаче множество изследвания доказаха, че зехтин, както обикновен, така и екстра върджин са устойчиви и се запазват без да разграждат подобни вещества дори и при високи температури. Дори при изгаряне отделят много по-малко химични вещества от други популярни растителни мазнини. Това се дължи на факта, че зехтинът е много по-устойчив на оксидация от други.
Мартин Гротвелд, професор в Монтфортският университет, препоръчва зехтин за готвене и пържене.
6-те вечни кулинарни мита, които рухнаха
Още от галерии
Хороскоп за деня
Най-четени
- Изповедта на една 50-годишна жена: „Стара съм за тези неща!“
- ТЕСТ: Избери си котка и разбери какво послание ти носи тя
- Тест: Кафето, което обичаш да пиеш сутрин, разкрива какъв човек си
- Да откриеш дъщеря си след 26 години: Тайната, която промени живота на Чък Норис
- 8 места, където трябва да правиш секс поне веднъж в живота си
- 10-те най-вредни храни в България
