Жените не заслужават подаръци!

Жените не заслужават подаръци!
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Сигурен съм, че и тази година ще се възползвате от традицията да напишете писмо, с което да си пожелаете подарък, който искате да ви донесе Дядо Коледа, без значение как точно наричате белобрадия старец – съпруг, приятел или любовник.

Повечето от вас ще си пожелаят материални подаръци от рода на гримове, дрехи, телефони и всякакъв друг вид техника.

Защо пък не и някой нов автомобил, апартамент или почивка на някое екзотично място. Както се казва: Дай, Боже, всекиму! Други от вас пък ще си пожелаят от сърце нематериални неща като здраве, щастие и късмет за своите близки, колеги и приятели.  Отново звучи чудесно. Както се казва: Дай, Боже, всекиму по два пъти!

g
Снимка: Thinkstock

След като дефинирате какво точно искате и преди да започнете да потривате доволно ръце,  очаквайки подаръците, замислете се дали и с какво изобщо сте ги заслужили. Все пак сделката с Дядо Коледа не е безвъзмездна и не е достатъчно само да заявите в писмо желанията си. Както всички знаем – за да получиш подарък, първо трябва да си слушкал, папкал и спинкал.

А вие слушкахте ли? Папкахте ли? Спинкахте ли? Обърнете поглед назад в годината и ми отговорете.

Ако бъдете честни, ще си дадете сметка, че искате всичко даром.

g
Снимка: Thinkstock

Колкото и да бъде очарован от вашето писмо и най-вече от изброените ви желания, Дядо Коледа следва да остави без уважение претенциите ви. Защото не заслужавате! Да, не заслужавате!

Дълбоко вярвам, че никой не трябва да си прави илюзии, че заслужава нещо даром от когото и да е. Без значение дали има повод като някой личен празник от рода на рожден ден и имен ден, или всенароден такъв като Коледа и Нова година. Да не говорим, че някои от вас очакват подаръци само и единствено заради кравите си очи.  Не, няма такова нещо. Или ако го има, то е време да приключи. Сега.

Ако някоя от вас още си въобразява, че трябва да получава каквото и да е от някого, нека спре на момента, защото подобно мислене не е градивно. Задължение на всеки човек е да заслужи това, което иска да получи. Не е Дядо Коледа този, който може да направи света едно по-добро място за вас. Без значение какво ви донесе. Това само ще ви замаже очите и ще продължава да ви държи  в заблуждение, че наистина го заслужавате.

Питам ви обаче докога може да живеете в тази заблуда? Може би вечно, както немалко от вас успяват. Но дали в това е истинското удоволствие? Не е ли по-добре сами си замесвайте и изпичайте хляба, за да го имате, за да не го просите, както го е описал великият Радой Ралин в стихотворението „Молитва“?

g
Снимка: Thinkstock

И накрая: Не мислете какво да си пожелаете за Коледа, а се замислете какво сте заслужили. Преди това обаче си пригответе болкоуспокоителни, защото истината боли.

Прочетете още от Тодор Капитанов в Edna.bg:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти