Ругайте повече, за да ви бъде щастлива годината

Ругайте повече, за да ви бъде щастлива годината
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Длъжен съм да предупредя евентуалния читател: в този текст ще откриете идеи, свързани с насърчаването на ругаенето. Четенето е изцяло на ваша отговорност.

Забелязал съм, че думи и изрази като „моля”, „бихте ли могли”, „ще бъдете ли така добър” и др., са неработещи, а използването на тези маниерни слова прави добро впечатление единствено на дамите, които господата ухажват. Но нищо друго.

От малък са ме възпитавали, че „блага дума железни врати отваря”, но в крайна сметка се оказа, че когато използвам благите думи, вратите винаги са оставали затворени пред мен. Не само вратите – прозорците и другите отвори също. Дори и врати на администрацията през  работно време - след като се обърна благо към чиновниците с „ще може ли да ми бъдете полезен” или „удобно ли е да попитам”, са ми отговаряли още по-благо: „НЕ, трябва да приключвам след малко, заповядайте утре”. Подобен горчив опит имам и в общуването с консултантите в магазините, таксиметровите шофьори и въобще с всеки, който е имал интерес от мен като клиент. Няма логика, нали?

Откакто обаче започнах да ругая и да се държа грубиянски, сякаш по един вълшебен начин започнах се разбирам много по-добре със същите тези хора, за които допреди едва няколко седмици бях направо незабележим.

Струва ми се, че ругатните действат като парола, която отваря чувствителността на слуха – не само, че хората те чуват какво искаш, но и те разбират правилно, че пък и са готови да действат, за да удовлетворят желанията ти. Странно защо, но това никога не ми се случвало с думичката „моля”.

На какво ли се дължи това? Да не би някак по-лесно да се получава звукоизвличането на думите и подредбата им в изречение, когато са придружени с ругатня? Или пък така и мисълта ни върви по-гладко и успяваме да се изразим някак си завършено и красноречиво?

Предполагам обаче, че причината за чуваемостта не е заради подобрени речеви елементи, а по-скоро заради отношението към хората, което им показваш, използвайки груби думи към тях. Да, има такива, които от друго не разбират. Нали знаете, че за да се разберете с някого, то трябва да говорите на неговия език.

Е, арогантен е езикът на хората, с които ежедневно сме принудени да общуваме извън най-близкото ни обкръжение. Колко често ви се е случвало на улицата, в градския транспорт или в заведение да чуете учтиви граждани? На публични места, за съжаление, хората си говорят грубо, нахално и на висок тон. Може ли човек да се разбере с такива хора, когато общува с тях чрез споменатите по-горе благи думи? Не, не може. Казано е: „Като си в Рим, прави като римляните”.

Мисля, че няма нищо притеснително да отговаряш понякога грубиянски на хората, които се държат по същия начин с теб. Много хора биха си казали, че по този начин се слиза на нивото на глупаците. Да прави са, но пък това е единствения начин, чрез който да им покажеш, че това е обидно и просташко отношение. Практиката е доказала, че всичко друго е неработещо за промяната на подобен тип манталитети.

През новата година опитайте по-малко да обръщате внимание на негативната реалност. Просто от време на време и вие ѝ теглете една майна, за да покажете, че няма да позволите да се държи така нагло с вас. Направете го с нейния език и не се задълбочавайте. Вместо това просто обърнете внимание на нещата, които обичате.

Това е рецептата за щастието. 

Прочетете още от Тодор Капитанов в Edna.bg:

Жените сте виновни! Винаги и за всичко.

Промоция, госпожи, промоция!

Мъжете никога не казват какви жени харесват

Жените са разкрити: искат онова с трите букви

Най-сетне! Женската логика е разкрита

Какъв е идеалният мъж според мъжете

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти