Промоция, госпожи, промоция!

Промоция, госпожи, промоция!
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Дните, в които може да се възползваме големите намаления, са в своя пик. Маркетинговата пропаганда за промоциите в търговските обекти е толкова успешна, че дори откъсва съзнанието ни от другите „оферти”, с които ежедневно сме засипани.

Нима забравихте за намаленията на заплатите, пенсии и надбавките? Нима забравихте, че има и безплатни неща?

В България например напълно безплатно може да получите възможността да се разболеете, при това без осигурена медицинска помощ. И това не е всичко! Ще ви бъде осигурен и уникален шанс да се срещнете със съдия изпълнител, който ще вземе имуществото ви, на вашите роднини също, защото преди това сте се възползвали от една друга „невероятна възможност” - да изтеглите кредит, за който не сте помислили как ще обезпечите.

Добре дошли в България! Страната на промоциите. Тук ви очакват страхотни преживявания!

Не мисля, че има друга държава, в която хората прекарват празничните дни, седнали пред компютъра, ровейки из сайтовете на магазините, в стремеж да открият някоя промоция на продукт, който изобщо не им трябва.

Колко сме умни българите. Не сме прости като другите народи, които използват празниците да прекарат време със семействата си, седнали на маса, отрупана с какви ли не домашно приготвени гозби. А след празничната гощавка излизат на разходка с приятелите си, които не са виждали с месеци.

Не, българите не сме толкова „смотани”, колкото чужденците. Ние обичаме да харчим парите, които нямаме, за неща, които не ни трябват. Всичко това се е превърнало в неконтролируема мания, която откъсва съзнанието ни от истински важните неща в живота – семейството, приятелите и средата, в която живеем.

Сами разрушаваме семействата си, като не им обръщаме достатъчно внимание. Единствено обръщаме внимание на себе си. Някак си сме си самодостатъчни. А само глупакът може да бъде доволен от себе си.

Сами погубваме градените с години приятелства, като ги пренебрегваме за сметка на търсенето на изгодни промоции. Нямаме време да се видим с така нареченото ни второто семейство, защото всяка свободна минута я уплътняваме в обикаляне по магазините, търсейки най-добрата цена.

Сами се изолираме в социален и житейски план от средата, в която живеем. Забравяме, че преди всичко сме граждани, които имат своите права и отговорности. Граждани, които страдат от състоянието на държавата и обществено-политическите отношения в нея. Граждани, можещи да решат всички свои проблеми, ако проявят  воля за това. Какви граждани сме ние обаче? Всичко гражданско у нас е закърняло. Ние, българите, не можем вече да се наречем граждани. Ние сме просто клиенти. Клиенти, които нямат пари.

Смях, смях, смях!

Да, нещата придобиват наистина апокалиптичен вид, от който връщане назад сякаш няма.

Въпреки всичко, не считам за правилно да приемаме неутралната позиция или тази на примирението.

Имам една любима мисъл: „Ако искате да промените света - започнете с оправянето на леглото”.

Предлагам да ние да направим първата крачка към промяната ни към по-добро – нека посветим предстоящите празници на близките и приятелите си, вместо на нас и на магазините, които толкова обичаме. Да започнем още днес с чаша чай с любимия човек. Без повод. Просто ей така, защото го заслужава. Всички заслужаваме топлота по празниците. От нас зависи дали ще я осигурим.

Прочетете още от Тодор Капитанов в Edna.bg:

Мъжете никога не казват какви жени харесват

Жените са разкрити: искат онова с трите букви

Най-сетне! Женската логика е разкрита

Какъв е идеалният мъж според мъжете

Колко ти струва да разплачеш момиче

Вдигни чорапите си от земята, това ме прави щастлива

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти