Защо нашите деца са по-болнави от япончетата?

дете деца
Снимка: Istock

Японците са нация за пример в много отношения, включително и когато се касае за здравето - те са с най-дълга продължителност на живота и то в сравнително добро здравословно състояние. Учените се опитват да обяснят феномена изучавайки генетичната предразположеност, храненето, начина на живот.

Оказа се, че гените са важен фактор, но решаващ е начинът на живот, който се налага още от раждането на детето. Каква е разликата с българските деца и защо япончетата са по-здрави?

Японските деца се хранят с продукти от националната си кухня, предимно риба, морски дарове, ориз, зеленчуци и плодове, богати на полезни мастни киселини, антиоксиданти, витамини, минерали, аминокиселини. Като всички деца хапват и сладко, но с мярка. Традиционното хранене се препоръчва от специалистите по хранене, генетичната и ензимната система на човека е специфична, усвоява се най-добре храната, която расте на родна почва и с която са се хранили предците ни.

дете деца
Снимка: Istock

„Модерните“ майки в България тъпчат децата си с храни, чието име трудно се произнася и по принцип са полезни, но за южноафриканците, например. Друг е въпросът, че пристигат от хиляди километри, съхраняват се месеци по складовете и трябва да се обработят, за да издържат. А истинската, здравословната храна е прясната, тоест местната.

Японските деца не се тъпчат с храна и затлъстяването е рядко срещано сред тях. Храната им се сервира в малки чинийки, ако детето иска допълнително му се дава, но без да се насилва. Задължително условие е да се хранят бавно като сдъвкват много добре храната.

Българското дете се гони с лъжицата, роднини се правят на маймуни, пеят се песнички, в последно време без телефон или таблет на масата малкото дете не може да се нахрани. Резултатът е злоядо дете, отвратено от насилственото хранене или дете с наднормено тегло.

дете училище храна
Снимка: Istock

И в двата случая детето е болнаво и хваща всеки вирус. А връзката на наднорменото тегло със сърдечносъдовите болести, диабета, ставните проблеми и честото боледуване е категорично доказана.

Вечерята с домашно приготвена храна в Япония е задължителна. Семейството се сплотява, храната е качествена, обстановката спокойна, храненето бавно, за да се усвои храната. Любителите на полуфабрикати и доставка на храна отвън са хората с наднормено тегло и проблеми със здравето. Вярно е, че у нас майките работят и не винаги може да се предложи домашна храна на домочадието, но начини се намират.

Престъпление е сядането на масата с телефон, така храната не се усвоява пълноценно. За да е полезна, тя трябва да се яде бавно и с апетит. Така храната се смила добре още в устата, а стомашните сокове се образуват от вида на храната, аромата, доброто качество. Пред телефона детето дори не разбира какво яде. Полза никаква, килограмите в повече.

дете храна училище
Снимка: Istock

От най-ранна възраст япончетата се учат да помагат в домакинството и да се включват в приготвянето на храната. Така не само развиват уважение към семейството и храната, но и са физически активни и в дома си. На българчетата често всичко се поднася „на тепсия“ докато те са забили нос в телефона излегнати на дивана.

Японците обръщат голямо внимание на психологичното състояние на малките си граждани. Знае се, че преяждането обикновено е резултат от стресова ситуация и неудовлетвореност. Затова в японските училища има психолози, които наблюдават децата и разговарят с тях за проблемите им. Те полагат големи грижи за стабилното психологично равновесие на децата си.

Децата в Япония спортуват всеки ден. Ходят пеша, карат колело, кънки, не се навличат с много дрехи. Така се закаляват и рядко боледуват. А у нас?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти