Защо ме наричаш така?!

двойка любов връзка мъж жена
Снимка: iStock

Александър Петров

Всичко започна преди две години и половина. Тогава се запознах с приятелката си и нямах никаква представа, че е тя е ку-ку, а когато разбрах това, вече беше късно. Още по-късно беше, когато установих, че и приятелите ѝ са ку-ку. Просто не ми беше направило впечатление, понеже… и аз съм ку-ку.

Заподозрях, че има нещо странно във връзката ни едва наскоро – за пръв път бяхме събрали на едно място нейната и моята компания. Още в началото на вечерта моите хора започнаха да се суетят, да си шушукат и да се подсмихват. В един момент приятелят ми Боби ме дръпна настрани и ме попита:

„Братле, не че нещо, ама тези защо те наричат така?!“

двойка любов връзка мъж жена
Снимка: iStock

Първоначално се зачудих за какво говори, защото бях до болка свикнал с начина, по който се обръщаха приятелите на гаджето ми към мен. В следващата секунда обаче, за пръв път се замислих как това звучи отстрани, защото всички те, включително и мъжете, бяха започнали да ме наричат… „Миги“. Статистически това е около 0,005 стотна от всички умалителни, с които приятелката ми се обръща към мен в ежедневието (останалите ще ви споделя малко по-натам), но някак си те си бяха харесали това „миги“ и така…

Докато обяснявах това на Боби, се почувствах супер идиотски. В този момент, отново за пръв път, започнах да прехвърлям през главата си и всички нетрадиционни прякори, които русият мозък беше прикрепил към личността ми, и се ужасих – какво ли са си помисляли хората, които случайно са чували обръщенията към мен? Това ли е причината да имам все по-малко приятели? Цяла вечер размишлявах, а след като гостите си тръгнаха и приятелката ми си легна, аз реших да поразровя в интернет, за да разбера как другите двойки се наричат едни други.

Първоначално попаднах на изследване на немски учени, според които използването на умалителни и лигави прякори между участниците в една връзка, колкото и да са те, правело отношенията по-здрави и стабилни. Да, обаче, като примери за обръщения в изследването бяха дадени „скъпи“, „мили“, „зайче“, „ангелче“ и т.н. нормални прозвища. Колкото и да се зарадвах, че връзката ми явно е здрава, все пак обръщенията към мен вече бяха започнали да ми се струват достатъчно странни, за да образуват въпроси в главата ми. Продължих да търся…

двойка любов връзка мъж жена целувка
Снимка: iStock

Попаднах и на статия, от която разбрах, че си има наука за произхода на гальовните обръщения в една връзка и тя се нарича „любовна ономастика“. В нея още през далечната 2015 година психологът Виктория Стоилова разкрива подсъзнателното значение на милите прякори, които влюбените използват помежду си. Например, ако ТОЙ ви нарича „Бебчо“, „Бебо“, „Бейби“ и т.н., това е знак за загриженост, обич и чистота. Ако пък ТЯ се обръща към вас с „Мечо“ или „Меченце“, това означавало, че за нея вие сте силен, гушлив и т.н. Отново обаче не намерих пример за значението на обръщенията към моя милост.

В един друг сайт пък намерих наистина увлекателни примери за обръщения към половинката. Някои от тях бяха:

„Прашна лисицо“, „Нежнотийо“, „Милканич“, „Мръсен изрод“ и „Соме“ (защото, като се запознали, тя имала мустаци)

Но, уви… пак не открих подобни на моите названия. Като последна инстанция се обърнах към форумите – там винаги има хора всякакви, искрени са и споделят без да ги е срам. Надявах се сред тях да намеря не само съмишленици, но и обяснение за странните мили имена, които приятелката ми използва за мен. За нещастие, и отговорите на форумците бяха в рамките на нормалното – мило, коте, слънчице, ала-бала… Е, имаше една девойка с никнейм „Памучно коте“, която беше доверила, че нарича приятеля си:

naMy4Ho_KoTe
09-23-2007, 20:26

Мило, Господарю, свинигер, як български пичага, Чукислав (много ч*ка), засега това се сещам.

Но дори и в тези обръщения някак си имаше солидно количество логика… Затова аз сега нямам какво друго да направя, освен публично да помоля уважаемия психолог Виктория Стоилова, за която вече споменах по-горе, ако чете това, да ми обясни защо приятелката ми ме нарича с имена като:

Миго, Алфонс, Мингостар, Фернандо, Брадиньо, Мермеренсио, Афламиле, Елен, Курти, Морти, Еней, Елеонор, Анексей, Мигел и още много други…

Ако решите да ми отговорите, г-жо Стоилова, имайте предвид, че името ми е Александър…

Ако и вашата половинка ви нарича със странни имена, чувствайте се свободни да ги споделите на имейл petrov.edinbg@gmail.com, както и в Инстаграм @alexdimpetrov, за да ги анализираме заедно!

двойка любов връзка мъж жена
Снимка: iStock

 

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти