Времето е гениално извинение за всичко

коледа зима уют
Снимка: Istock

Отива си годината, а с нея идват новите очаквания, новите надежди. Повеждаме мислите си в посока, която сякаш откриваме за първи път. Грешките постепенно престават да занимават съзнанието ни и зад свалените социални маски грейват лица, припомнили си какво е да бъдат усмихнати.

Нищо не започва отначало. Времето е голямата измама на света.

Сега, когато наближават най-светлите празници, не се вторачваме толкова в изнервеното ежедневие. Проблемите в работата се изпаряват като вода в забравения чайник на котлона. Тревогите се разпадат във въздуха и страховете биват погълнати от мръсния въздух навън. В душите е светло, а химнът на радостта звучи неистово в ушите ни. Танцуваме до несвяст, превръщайки домовете си в бални зали, където елхите греят, а виното се превръща в еликсир за раните, които сме си причинили в общуването през годината.

Танцуваме, оставаме без дъх.

коледа зима уют
Снимка: Istock

Макар времето да не съществува, сега то работи в наша полза. Не се извиняваме, че не можем да присъстваме там, където не искаме. Не отлагаме ангажименти за утре, понеже днешният ден не е достатъчен. Не се налага да провеждаме разговори, които са останали маркирани като неотговорени повиквания в умните ни телефони. С поумняването на техниката лъжите ни изглеждат наивни. Просто така изглеждат.

Времето е наш събрат по път, осеян с добри намерения и лоши предчувствия. С негова помощ трупаме огорчение от еднообразието на живот, който рамкираме като снимка, окачена на стената в хола. Врата, зад която дебнат толкова много изненади. Прозорец, зад който дебнат думи – добри, но и лоши.

Отива си годината. Мъглата, смогът и дъждът отстъпват място на уюта, който предлагат собствените ни домове. С мъждукащите светлинки на студените улици в нас се засилва обичта към семейството. По странен начин се завръщаме към ценностите, които всъщност придават допълнителна стойност към начина, по който съществуваме. Затваряме очи и отново за малко вярваме в Дядо Коледа. Поглеждайки навън, наслаждаваме се на спокойствието, каквото само домът ни познава.

коледа зима уют
Снимка: Istock

На прага на зимата времето няма никакво значение, защото не се налага да се извиняваме за каквото и да било.

Всяко нещо има своя момент. Никоя любов не може да се повтори, но и не е последна. Помним доброто като първа първа целувка. По празници надделява възторгът от топлите думи, които разменяме помежду си. Въртим се шеметно в танц, докато изпразваме чашите с вино и на този наш бал всеки с добри намерения е добре дошъл. Там, където за малко времето тъне в забрава. Там, където лицата се усмихват, докато полуделите ни тела размазват хиляди маски с краката си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти