Време е за нещо ново

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Умишлено поизчаках да минат първите дни на Новата година, когато всички си обещаваме като на сватбарска маса. От опит знам, че този ентусиазъм трае докъм 10 януари. После, в повечето случаи, всичко си продължава, както си го познаваме.

Време е за нещо ново. Знам, че малко звучи, като реклама на мобилен оператор, който ти обещава нови начала, нови хоризонти, нови възможности, все едно не е мобилен оператор, а коуч инструктор, а всъщност става дума за един обикновен тарифен план, който ни представят, като най-хубавото в живота ни, но не това е темата. Отплеснах се.

Време е за нещо ново. Време е да погледнеш себе извън филтрите, които слагаш в Инстаграм и Фейсбук. Време е да се приемеш каквато си. Ама това не означава просто да легнеш на едно миндерче и да кажеш – това съм аз, край. Всъщност означава точно това, но важното е, какво си ти. Какво си ти?

Що не опиташ тази година да се научиш да правиш първата крачка. Кажи му - кефиш ме, не ме кефиш, скучно ми е с теб, искам да опитам с теб, не те искам повече, искам те само за едно бързо кръгче в тоалетната, (и ако ти хареса) искам те за повече от едно бързо кръгче в тоалетната, защото бързото кръгче в тоалетната много ми хареса.

Дори можеш да кажеш – „Много ме кефиш“, а ако кавалерът нещо се разгорещи и активизира, можеш просто да добавиш – „Не, бе, просто ме кефиш“, ама това е констатация с точка, а не продължително изречение. Просто констатираш. Както аз, почти всеки път когато видя „А“ class след 2012-та година. Разбираш какво говоря – да говориш. Познавам много жени, които пропиляват дните си в желание да кажат нещо и намиране на хиляди причини да не го направят – ще се обиди, няма да ме разбере, ще ме разбере грешно, вече е късно, имаме деца, той си е такъв, вече свикнах.

Щом ти е хубаво така – ок. Но винаги може да не е така. Не е революция да не е така. Но за теб ще е революция да направиш така. Не забравяй, че принадлежиш само на себе си. Да си лоялна към друг е друг въпрос. Но принадлежиш само на себе си.

Поограничи малко Инстаграма и махни Фейса. Това те прави тъжна. Не разбираш ли? Да гледаш само изпити и перфектно изглеждащи красавици, обикалящи екзотични дестинации, готвещи гурме по норматив, с перфектни деца, мъже, къщи, приятелки, крака, коли, маниери, хобита и т.н. Уж си знаеш, че не е така, ама мозъкът се лъже, защото го вижда, и понеже е рационално копеленце, вярва на това, което вижда, а не на твоите обяснения, че това не е реалността. Да не говорим, че 90% от приятелките ти са си обикновени лелки с едни едри биндерчета, вместо крачета, но филтрите са голяма работа. Знаеш го, ама влияе. Казваш си, само на мен ли не ми се получават нещата. Да разкараш Фейса не означава, че си заравяш главата в пясъка. Означава, че си отваряш очите.

Махни от себе си, гардероба и живота си нещата, които не те кефят. Не може да е аргумент да държиш у дома някаква отвратителна картина само защото ти я е подарила някаква близка твоя приятелка или майка ти, или баща ти. Не можеш да махнеш всичко. Има неща, които носят сантиментална стойност, да, има такива. Но не може всичко да има сантиментална стойност, защото така забравяш най-важната стойност – твоята собствена.

С две думи – махай, чисти, изхвърляй, кърти, извозвай. Освобождавай място и енергия, защото съм чувал, че няма как да искаш нови неща, ако няма място за нови неща, защото си се задръстила със стари неща. Без значение дали става дума за вещи, или емоции.

Добави 5 нови манджи в менюто си. Така ще се отървеш от проклятието на петте манджи и ще приемеш проклятието на десетте манджи, ама поне малко ще се поразчупиш в кухнята. Това ми напомня и за друг вид разчупване на плота, ама да не започвам.

Вземи 2000 лева кредит и си организирай екскурзия до място в Европа, до което можеш да тръгнеш в рамките на седмица. За един уикенд тези пари ще ти стигнат на теб и още един човек, че дори и с децата за почти всички места в Европа. Този импулс ще те освежи много и ще вземеш много повече от ония 2000 лева кредит, които са цената на този импулс.

Още? Айде направи тия неща, пък след това няма да имаш нужда от мен да ти казвам какво да правиш. Аз съм само импулсът. Време е за нещо ново. Дай му пулс.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Симеон Колев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти