Виното като начин на себеоткриване: невероятната история на Ирина, която търси своето истинско Аз чрез блажената напитка на боговете

Виното като начин на себеоткриване: невероятната история на Ирина, която търси своето истинско Аз чрез блажената напитка на боговете
Снимка: Thinkstock/ Личен архив

Мария Николова

Срещаме се с Ирина Софранова в уютно заведение в парка Заимов в София.

„Обичам да идвам тук, защото това е един от малкото ресторанти в София, в който ще ти отворят която пожелаеш бутилка от винения лист, дори и да искаш само една чаша от нея“. (срещата е в Urban Table – бел. ред.)

За нея на този етап знаем, че е винен маркетолог и че може да ти разкаже красива приказка за всяко едно вино по света, толкова описателно и вдъхновяващо, че буквално ще усетиш привкуса на напитката, без дори да я опитваш.

В началото на разговора компания ни прави съдружничката й Яна Петкова (двете с Ирина са създателките на платформата avinissima.com).

р
Снимка: Личен архив

Срещат се преди 4 години. Тогава Яна вече е единственият в България дипломиран винен маркетолог в единствената по рода си академия за изучаване на тайнствата на виното, WSET (Wine & Spirit Education Trust). Ирина, която тогава все още е част от корпоративния свят като консултант Стратегически комуникации в голяма австрийска институция във Виена, в онзи етап обучението й е някъде по средата. И двете отбелязват, че са се уцелили в правилното време, на правилното място, и разбира се – с правилния човек.

Ирина тъкмо е взела решението да се завърне към корените си и да направи рязък житейски завой, напускайки австрийския хронотоп, а Яна – тя е имала интуитивната нужда от подходящия бизнес партньор за разпространяване на винената култура в България на професионално ниво. Така, съвсем логично съдбата ги приближава към Avinissima, техният общ и най-сладък проект за винено консултиране, страстта на живота им.

р
Снимка: Личен архив

Ако се питате с какво точно се занимават тези две жени в сферата на винарската индустрия, веднага разясняваме... Част от работата им е свързана с консултация на винарски изби в България и по света, помагат им да подобрят качествата на вината си, както и да се установят по-разпознаваемо и качествено на пазара. Друг техен период от време преминава в журиране на престижни винарски световни конкурси (най-често провеждащи се в Лондон), на които те трябва да поставят оценки на вина от различни кътчета на планетата без изобщо да знаят къде са произведени. Други “винени услуги” са курсове за обучение, винени турове, водедене и организиране на смислени събития за и около виното.

„Винаги сме изключително щастливи, когато в края на конкурса стане ясно, че сме дегустирали българско вино и сме му дали хубава оценка, без да подозираме, че е нашенско“,

допълват двете в синхрон.

р
Снимка: Личен архив

Все по-често двете биват канени за лектори на винени презентации, организират обучения както за хора, които професионално се занимават с този бизнес, така и за абсолютно начинаещи любители на напитката, които просто искат да имат малко повече познания и да могат да различат десертното от сухо вино. А през останалото време и двете пътуват – водени от личния си интерес и желание да научат повече за виното и неговата история.

Малко по-късно Яна ни напуска (трябва да вземе малкия си син от детска градина) и ние с Ирина потъваме в магията на виното. А тя е заразяваща и държи дълго!

Още в началото на разговора ни разбираме, че Ирина не е обикновен любител на виното, който ще отпие от чашата и ще ти издекламира като академичен професор процента алкохолно съдържание, ароматните характеристики, годината на производство и страната, където е отлежало. Да, тя може да го направи, но това е скучната част. За нея най-ценна е историята на виното, човекът, който обработва лозята, който обгрижва плодчетата грозде, който следи целия процес на ферментация в своята изба, докато най-накрая не създаде блажената алкохолна напитка.

р
Снимка: Личен архив

Разказва ни и за едно от последните си пътешествия по пътя към винооткриването. To e в Южна Африка и е оставило незаменим спомен в съзнанието й. Пътувала е до там съвсем сама, в средата на нищото, за да открие автентичен винар, който произвежда по думите й „едни от най-фантастичните вина в света“. Бил лудак, щур, интересна личност, който обаче вкарва всичката тази колоритност на характера си във вкуса на своите вина. И резултатът бил зашеметяващ.

„Мога да разкодирам темперамента на даден човек само по виното, което той прави. Още преди да се срещна с мъжа от Южна Африка, знаех, че ще е именно такъв, само по вкуса на виното от избата му.“,

споделя Ирина.

ж
Снимка: Thinkstock

Може да направи и тъкмо обратното: да вкуси виното и да има ясна представа за човека, който го е правил, дори без да го е срещала. Категорична е, че всяка изба по света създава вино по неповторим начин, макар то да е от един и същи сорт (например совиньон блан).

„По вкуса на виното можеш да познаеш вида на почвата, където е отглеждано гроздето, страната – дали е с по-топъл климат или по-хладен, но най-вече човека зад продукцията… ако вземеш десет различни изби, които правят мавруд, нито едно от десетте вина няма да има сходен вкус с другите.“

ж
Снимка: Thinkstock

Питам я дали са верни всички онези „закони на виното“ – бяло вино се пиело със сирена и грозде, червено - с телешки стек и т.н.

„Всъщност няма храна, която не си отива с виното. Аз съвсем не се идентифицирам с тези сезонни схващания, че лятото се пие бяло, зимата червено. Разбира се, има препоръчителни закономерности в пиенето на вино, но това не означава, че трябва да се ръководим по тях. Ако днес ни се пие розе, нека пием розе, каквото и да консумираме заедно с него. Виното трябва да ни е приятно на небцето, а не да го пием, защото някой е решил, че ризлинг е идеален към порция сьомга с терияки сос. В интерес на истината, има няколко храни, за които определено считаме, че не си подхождат с вино – варено яйце, оцет, чесън, брюкселско зеле, аспержи... “,

обяснява ни тя.

ж
Снимка: Thinkstock

На въпроса кои са страните с най-подценяваните вина Ирина е категорична – Австрия. Малко хора в България осъзнават колко голям производител на вино е тази страна и колко добри са всъщност вината им. Припомня ни за голям скандал във винената индустрия там през 1985, който налага много по-висок контрол и внимание над напитката към днешна дата.

„В момента австрийските вина са с едни от най-добрите показатели качество спрямо цена“,

казва ни.

ж
Снимка: Thinkstock

Фокусът на Ирина е разпространяването на словото за балканското вино. Убедена е, че именно тук, на Балканите, по нашите географски ширини, виното е специално и специфично. Обиколила е множество изби в България, Сърбия, Македония, Гърция, Хърватска, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна Гора с мисията да вникне на много по-дълбоко ниво в материята на балканското винопроизводство. Дори вече говори почти всички езици на Балканския полуостров. Казва, че така по-лесно прави интервютата си с хората, с които се среща в различните винарни. Остава й да научи само гръцки, така че й стискаме палци!

ж
Снимка: Thinkstock

И като всяка една жена, освен от вино, Ирина (която също като половината екип на Edna.bg е земна зодия, а именно Дева) се интересува от астрология, от мъжки характери, от красотата и естетиката на света. Затова в следващите материали, които ще прочетете от нея (точно така – Ирина става един от новите външни автори на сайта), тя ще ни разказва точно такива вдъхновяващи и интригуващи приказки за виното и себепознанието. Ние нямаме търпение да ги прочетем и споделим с вас, а дотогава – пийте вино, но не машинално, а с осъзнато.

ж
Снимка: Thinkstock

И се опитайте да си представите мястото и хората, които са го създали.

Знаете ли, някой ден можете и да се срещнете с тях, дори да се намират от другата страна на планетата…

ж
Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти