В името на живота, в името на любовта

мечта
Снимка: Thinkstock

Докато всичко ни е наред, приемаме животa като даденост, каквато ни се дължи по подразбиране. Съдбата винаги има с какво да ни изненада, затова времето е най-големият ни съдник – и за доброто, и за лошото.

Той върви приведен по занемарения коридор на болнично заведение, където чакам за рутинен преглед. Ходи бавно, сякаш едва – едва краката му допират лъснатия с белина под. Санитарките го отминават, без да го забелязват, а малките деца наоколо вдигат шумотевица, която насълзява очите му от радост.

Някога е бил дете – непораснал мъж, който си е представял първата целувка, първото „обичам те“, първата голяма любов.

ф
Снимка: Thinkstock

Именно първата (а в неговия случай и единствена) любов спасява живота му. Точно пред прага на смъртта съпругата му се съгласява да вземат единия ѝ бъбрек, за да може той да остане жив, до нея, с нея.

Разбирам това от личния си лекар – жена, която обичам не само заради докторския ѝ талант, но и заради това, че в кабинета си не посреща хората като пациенти, а като човешки същества. Всички имаме нужда от помощ, но често съпричастността в очите ни е утеха за физическите болки на другите.

ф
Снимка: Thinkstock

Порасналият мъж с присадения бъбрек не излиза от ума ми. Образът му се е загнездил дълбоко в моето съзнание и съм сигурен, че винаги ще помня лицето му. Всяка негова крачка е стъпка в осъзнаването на важните аспекти от моето собствено съществуване. Всяко негово вдишване е моята молитва за здрав живот и благодарност за дните, които съм имал привилегията да изживея досега.

Не е нужно да съм виждал жена му, за да приветствам нейното себеотрицание. Защото любовта е отричане на себе си. Защото само чрез любовта ние можем да се наречем щастливци.

ф
Снимка: Thinkstock

Тичат децата, докато техните майки и бащи чинно чакат реда си пред съответните кабинети в болница, чието състояние може да те разплаче. Стари пейки, приютили надеждите на болни, но и споделили усмивките на родители, научили добри вести за здравето на своите рожби.

Един възрастен мъж, който в очите на непослушковците е просто старец, прави своите бавни крачки, докато сърцето му препуска бясно, познало с времето не само любовта, но и подкрепата, която тя дава. Тази подкрепа лекува. От нея всички ние имаме нужда.

ф
Снимка: Thinkstock

В името на живота, в името на любовта: не отминавайте случайно преминаващите покрай вас възрастни. Ние само можем да се поучим от тях. Тяхната любов е издържала капризите на времето, а какво е нашето съществуване, ако не осъзнаване на преходното.

В името на живота, в името на любовта: палете свещи в душите си, вместо да се взирате в мрака. Макар поговорката да е японска, тя в пълна степен съдържа есенцията на смисъла, който трябва да ни води напред, макар и с бавни крачки, макар и едва стъпващи по земята.

Напред, в името на живота, в името на любовта!

ф
Снимка: Thinkstock

Още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти