Тъмната страна на хранителните добавки

Тъмната страна на хранителните добавки
Снимка: iStock

Много примамливо предложение - вземаш шумно рекламирани таблетки с „безценни“ хранителни добавки и цъфтиш от здраве. Защото бай Пенчо от с. Горно Нанадолнище се е отървал от артрита, Гинка от Хасково е свалила 20 килограма въпреки, че си е похапвала каквото й душа иска, Генчо от Люлин е направил мускули, по-яки от тези на Кубрат Пулев, а ракът на Пенка се е стопил като ланския сняг.

Още ли има наивници?

Разумните хора трябва да знаят че:

Хранителните добавки не заместват здравословното, рационално хранене. Лошите навици при храненето не могат да бъдат заменени с таблетки. Още повече, че хранителните елементи се усвоят от организма само при определена среда, каквато е в естествените продукти.

Така например водноразтворимите витамини са биологично активни само в плода, където са свързани с плодовата вода, мастноразтворимите витамини се усвоят само при наличие на мазнини, то и името им е такова.

Ако разтворите таблетка с комбинирани витамини в чаша с вода, съдържащите се мастноразтворими витамини А, Д, Е просто няма да се усвоят. Калцият се усвоява само ако има и витамин Д, иначе се натрупва по кръвоносните съдове и увеличава риска от сърдечен инцидент с 30%. И може да ви докара бъбречни камъни, особено ако сте предразположени към това.

g
Снимка: iStock

Витамините и микроелементите се усвояват пълноценно само когато са в естествената си среда - в плодовете и зеленчуците, морските дарове, ядките, а протеините - от месото и млечните изделия и т.н. Поднесени в таблетки тяхното усвояване пада рязко и не се знае какво и колко точно сме приели от хранителните добавки. В повечето добавки има и желязо, но в големи количества то подпомага образуването на свободни радикали. Има достатъчно източници на желязо в обичайните храни, при които предозиране не може да има.

Хранителните добавки не са лекарства и затова не подлежат на контрол от Агенцията по лекарствените средства. Всяко лекарство, за да стигне до пазара, трябва да е регистрирано в съответната държава, което означава проучвания, изследвания, странични, нежелани действия и т.н. Те са скъпи и отнемат години, но са гаранция за състава и действието на лекарството.

Всичко това се спестява при хранителните добавки. Затова и често имат странични действия, особено някои таблетки за отслабване, в които както се разбра, има не само растителни съставки, но и забранени лекарства, добавките с големи количества протеини увреждат бъбреците и т.н.   

g
Снимка: iStock

Хранителните добавки са два вида - суплементи /витамини, минерали/ и технологични добавки, които подобряват вкуса, мириса, цвета /за да изглеждат свежи храните/. Класически пример за последните е китайската добавка мононатриев глутамат, който усилва вкуса и се добавя почти към всяка храна в заведенията и хранителната промишленост.

Хранителните добавки за необходими при определени показания – активно спортуващи, които работят при вредни условия на труд, но винаги след консултация с личния лекар. Той най-добре знае какво е здравословното ви състояние и от какво точно имате нужда. При останалите случаи всичко необходимо може да се набави с храната.

g
Снимка: iStock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти