Тенденции в храненето за 2018 година  

g
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

На старта на новата година обикновено сме мотивирани за промени в начина на живот. Храненето често попада под прицела на строги диети и ограничения вместо далеч по-здравословната алтернатива – балансирано и разнообразно хапване на малки порции.

Водещите световни диетолози и асоциациите за пълноценно и здравословно хранене се обединяват именно в подкрепа на балансираното меню. Същевременно се грижат за разнообразяване на списъка с продукти за консумация.

Точно както модата, така и храненето се подчинява на тенденции. Тазгодишните промотират някои общи съвети и препоръчват включването на определени суперхрани в ежедневното меню.

Един от съветите на големите хранителни асоциации е да заменим животинските протеини с растителни. Особено се препоръчват ядковите млека.

Тенденцията да се консумират прeдимно локални и сезонни суперхрани продължава да се налага за трета поредна година. Няма смисъл да припадаме по екзотични суперхрани, които растат на хиляди километри от нас. Те може да се изключително полезни за обитателите на местата, в които виреят, но при нас нямат същия ефект.

Редом с крайните хранителни режими – вегетарианство и веганство, които продължават да събират последователи, все по-популярна става флексибилната диета – хранене предимно с растителна храна с месо и риба от време на време.

Статистиките показват, че поколение Z пие по-малко от предшествениците си, но това не означава, че са по-малко социални. Плодови и зеленчукови шрешове, био вина, бира без глутен, нискокалорични коктейли са новите лидери при напитките.

g
Снимка: Thinkstock

Изкуствените подсладители не са полезна алтернатива на бялата захар. Но всички, които се стремят да се хранят здравословно, търсят природни алтернативи на „бялата смърт“. Сиропи, направени от фурми, сорго, якон и йерусалимски артишок се присъединяват към стевия и Луо Хан Гуо, по-разпространените натурални заместители на захарта.

Най-модерните суперхрани за 2018 година са:

Маки бери

Годжи бери и акай бери имат сериозна конкуренция в лицето на маки бери. С по-малко горчив и с по-мек вкус, тези дребни плодове съдържат голямо количество антиоксиданти. Регулират кръвната захар, подпомагат храносмилането и ускоряват метаболизма. Идеални за закуска в смутита и фрешове. Изключително богати на витамини и минерали, както и на фибри, които подобряват храносмилането. 

g
Снимка: Thinkstock

Ядково олио

Студено пресованото олио от бадеми, кашу, орехи и лешник се оказва по-здравословна алтернатива от зехтина и слънчогледовото олио. Въпреки че са със сходен хранителен състав, не забравяйте, че не всички мазнини са еднакви. Ядковите млека обикновено съдържат по-малко от вредните трансмазнини и са по-полезни за сърцето. Ако сте алергични към ядки или по друга причина не ги предпочитате, олиото от авокадо също е отлична алтернатива.

g
Снимка: Thinkstock

Моринга

Матча, мака, спирулина... досега бяха фаворити за супер зареждане на смутитата, но вече има нова героиня в отбора на суперхраните. Моринга е богата на витамин C, калций, мед и аминокиселини. Може да се добавя не само в смутита, но и в йогурти и фрешове. В началото наподобява вкуса на зеления чай, но малко по-горчива. Нормализира кръвната захар и стабилизира производството на хистамин. И въпреки че не съдържа никакъв кофеин, тя е натурална енергийна бомба.

g
Снимка: Thinkstock

Гъба чага

На пръв поглед не изглежда никак апетитна с външен вид на изгорели въглища. Но е с богато съдържание на фибри, които регулират храносмилането, като същевременно противовъзпалителните й свойства помагат за облекчаване на всякакви възпаления на червата. Високото ниво на антиоксиданти е друго предимство на чага, които доказано укрепват имунната система.

g
Снимка: Thinkstock

Тапиока (брашно от маниока)

Забравете за традиционното пшенично брашно и се доверете на неговата най-близка безглутенова алтернатива. Макар че не предлага голям избор от хранителни качества, тапиоката заслужава място на трапезата ни, защото е засищаща и не предизвиква алергии.

v
Снимка: Thinkstock

Динени семки

Малка почивка от чиа, сусам и тиквени семки, динените семки скоро ще присъстват в менюто на всички фанатици на тема суперхрани. За още по-добър вкус трябва да бъдат покълнали и обелени преди консумация. Една малка купичка динени семки съдържа около 30 грама протеин и е отличен източник на магнезий, витамин B, мононенаситени и полиненаситени мазнини. Консумирайте ги печени като снакс или с кисело мляко.

g
Снимка: Thinkstock

Още от Биляна Божилова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти