Вегански десерти вместо захарни изкушения

Вегански десерти вместо захарни изкушения
Снимка: Thinkstock

Биляна Божилова

Веганските десерти са здравословни и диетични, бързи и лесни за приготвяне. Освен това са и доста вкусни, така че няма основателна причина да се поддавате на вредните захарни изкушения. Страстта към сладкото на повечето дами вече е опитомена с полезни вегански сладки и бонбони.

За последователите му веганството е култ – хуманно отношение към животните и вяра, че дават на организма си само „чиста“ храна. Аз не съм веган и никога няма да бъда, затова не бих си позволила да ви съветвам дали да сте вегани или не. Изборът оставям на вас и се връщам към сладката страна на нещата.

Не можем да не признаем предимствата на веганските сладки и бонбони пред класическите десерти. В повечето случаи са сурови, за разлика от бавно приготвящите се сладкиши със захар, яйца и масло. Друго предимство на веганските десерти е, че са леки, нискокалорични и здравословни, така че забравяте чувството за вина след изяждане на няколко бонбона, шоколад или вафла.

Дори вкусът не губи от липсата на захар, яйца и масло, напротив - естествените захари в плодовете и медът са отлични заместители на захарта или така наречената „бяла смърт“. Веганските десерти обикновено се правят с ядки, семена и сушени плодове, естествени подсладители като мед, кленов сироп и сироп от агаве.

И така, без да съм веган, но като верен последовател на здравословния начин на живот, се запалих по веганските десерти и веднага споделям моите 3 най-любими веган десерта:

Веган шоколадови бонбони с кокос

Продукти:

• 30 г какао на прах
• 50 г кокосови стърготини
• 100 г суров сусам
• 70 г кокосово масло
• 80 г сироп от агаве или кленов сироп
• канела

Начин на приготвяне: Всички продукти се разбъркват до получаване на еднородна смес. Тестото се оформя в правоъгълна или кръгла форма, слага се върфу алуминиево фолио и се прибира за няколко часа в хладилника. След това се оформят малки топчета или правоъгълници (според предпочитанията), овалват се в кокосови стърготини и свежите бонбони са готови за консумация.

Веган сладкиш с моркови, фурми и орехи

Продукти:

• 500 г настъргани моркови
• 300 г фурми без костилки
• 150 г орехи
• 100 г сурови бадеми
• 100 мл кокосово масло
• канела, кокосови стърготини

Начин на приготвяне: Фурмите, орехите и бадемите се смилат в кухненски робот до получаване на хомогенна смес. Морковите се настъргват и се разбъркват с фурмите и ядките. Кокосовото масло се разтопява на водна баня и се добавя към останалата смес. Накрая се прибавят канелата и кокосовите стърготини. Изсипете сместа във форма за торта и я оставете в хладилника да стегне за няколко часа. Сладкишът е готов за консумация, но може и да се запече за 15-20 минути. 

Веган бонбони с фурми

Продукти:

• 1 ч.ч. сушени фурми
• 1/2 ч.ч. стафиди
• 1/2 ч.ч овесени ядки
• 1/2 ч.ч. овесени трици
• 1/2 ч.ч. смлян джинджифил
• 1/2 ч.ч. смлени орехи
• 3-4 с.л. бадемов ликьор
• сокът и кората на 1/2 портокал
• ванилия
• канела
• какао, сусам, кокосови стърготини, маково семе (за овалване)

Начин на приготвяне: Фурмите и стафидите са накисват във вода за 10-12 часа. Фурмите се почистват от костилките и заедно със стафидите се смилат в кухненски робот или друг подходящ уред. Добавят се всички останали продукти, без тези за овалване и се смилат до получаване на хомогенна смес. Оформят се топчета и се овалват в какао, кокосови стърготини, сусам или маково семе.

Прочетете още:

Шоколадов пастет

Шоколадов мус за вегани

Какво има в кухнята на един веган

Веган торта за чиста съвест

Най-известните жени вегани на Холивуд

Бионсе пуска програма за веган диета

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

На коя известна личност бихте искали да приличате?

Абонамент