Талантливият мистър Деймън на 50 - или как се остава на върха в Холивуд

Мат Деймън
Снимка: Getty

Мат Деймън днес става на 50!

Учудващо е, че за 30 месеца, откакто започнах да пиша авторски статии за кино за този сайт, едва сега в публичното пространство се представя повод да поговоря повече за човека на снимката отгоре. Мат Деймън може да стои встрани от светлината на прожекторите в последните години, но това не променя факта, че в негово лице светът има една от най-постоянните си филмови суперзвезди.

През 2019 г. той и Крисчън Бейл играят в един от най-високо оценените от критиката филми за годината, „Пълно ускорение“, под режисурата на винаги страхотния Джеймс Манголд. В наши дни Деймън и Бейл са еквивалентът на Пол Нюман и Стив МакКуийн през 1974-та – популярни звезди с доказани актьорски способности, гаранти за художествено качество и динамика на големия екран.

Мат Деймън
Снимка: Getty

Крисчън Бейл: Неустоимият хамелеон на Холивуд на 45 >>>

Пътят на Деймън до този висок статут е дълъг – но не може да се каже, че е бил изключително труден. Актьорът винаги е направлявал хода на кариерата си с вещина и съобразителност и след като застава на върха на Холивуд с „Оскар“ едва на 27-годишна възраст през 1998-ма, не си позволява да намали темпото си на развитие и на печалби дори до днес.

Няма нужда да се каже нещо повече за общата култура и коефициента на интелигентност на Деймън от това, че е учил в Харвардския университет. Налага му се да прекъсне висшето си образование през 1992 година само на един семестър разстояние във времето от това да придобие бакалавърска степен – но надали днес съжалява особено за това.

Мат Деймън
Снимка: Getty

Причината за прекъсването му, както човек лесно може да предположи, е първият му по-голям филмова ангажимент – в уестърна „Джеронимо: Американска легенда“, редом с титаните Джийн Хекман и Робърт Дювал. Още няколко поддържащи роли по-късно Деймън впечатлява критиката и масовата публика в компанията на суперзвездата Дензъл Уошингтън в хита „Кураж под огъня“ от 1996 година.

Около 18 месеца по-късно по кината излиза и лентата, която променя живота и кариерата на Деймън завинаги. „Добрият Уил Хънтинг“, написан от самия него и от най-добрия му приятел Бен Афлек, е триумф на човешката природа и силните емоции, оценен подобаващо от критиците в момента на излизането си и превърнал се в многообичана класика днес.

Бен Афлек – черният рицар на американското кино >>>

В лентата Деймън играе главния герой Уил Хънтинг, самоук гений с психични проблеми, които му пречат да реализира интелектуалния си потенциал. Във филма участват още Афлек, Стелан Скарсгард и блестящия Робин Уилямс в амплоато на психиатър, който успява да изгради пълноценна приятелска връзка с Хънтинг. Именно Уилямс е награден с „Оскар“ за поддържаща мъжка роля за изпълнението си в лентата, а Деймън и Афлек получават златната статуетка за своя сценарий.

Мат Деймън
Снимка: Getty

По този начин 27-годишният актьор изведнъж се оказва едно от най-популярните и търсени имена в Холивуд – и точно тогава започва да демонстрира своята собствена интелигентност в безгрешния си подбор на роли и безукорното си публично поведение. В рамките на няколко години след триумфа си на наградите „Оскар“, Деймън работи с колоси на режисьорската професия като Стивън Спилбърг и Антъни Мингела и си осигурява роли в две комерсиално успешни поредици.

Спилбърг избира Деймън за ключовата роля на редник Джеймс Франсис Райън в огромния си хит „Спасяването на редник Райън“. Младият актьор няма толкова екранно време, колкото главният изпълнител Том Ханкс, но, както става очевидно от заглавието на лентата, неговият герой е ключът към развитието на сюжета. Филмът е номиниран за 11 награди „Оскар“, от които печели пет.

Мат Деймън Том Ханкс
Снимка: Getty

Антъни Мингела пък избира Деймън за главната роля в култовия си психологически трилър „Талантливият Мистър Рипли“ от 1999 година. В амплоато си на сериен убиец и социопат, игран в миналото от звезди като Ален Делон и Джон Малкович, актьорът категорично засенчва други две изгряващи тогава звезди – Джуд Лоу и Гуинет Полтроу. Успехът на лентата и засвидетелстваният от Деймън талант за разнообразна актьорска игра показват, че възходът му няма да е мимолетен.

Доказателствата за това продължават да се трупат с ролите му в поредиците „Бандата на Оушън“ и „Борн“. Разнопосочни като тон и тематика, те превръщат Деймън не просто във фаворит на критиката и млад носител на „Оскар“, а в разпознаваема филмова звезда с подобаващи комерсиални постижения и доказана способност да се свързва ефикасно с масовата аудитория от големия екран.

Мат Деймън Бандата на Оушън
Снимка: Getty

Героят му в „Бандата на Оушън“, Лайнъс Колдуел, разкрива комедийния талант на Деймън в звездната компания на Джордж Клуни и Брад Пит в три паметни хита, изпълнени с джазови саундтраци, хитри измами и много остроумие, находчивост и елегантен хумор. Джейсън Борн пък утвърждава актьора като блестящ пример за мислещ екшън герой от 21 век.

С тези две успешни поредици зад гърба си Деймън си позволява да подбира ролите си внимателно – във филмографията му през първото десетилетие на 21 век изобилстват кратки комични появи в режисьорски проекти на негови приятели като Гъс Ван Сант, Кевин Смит и гореспоменатия Клуни. Но това не ограничава творчеството му за този период до „Бандата на Оушън“ и „Борн“.

Деймън играе едната от двете главни роли в заслужено наградения с „Оскар“ за най-добър филм проект на Мартин Скорсезе „От другата страна“. Актьорът участва още в награждавания трилър „Сириана“, режисьорския филм на Робърт Де Ниро „Добрият пастир“ и драмата на Клинт Истууд по истински събития „Несломим“, в която Деймън дели екрана с Морган Фрийман в ролята на Нелсън Мандела.

Мат Деймън Клинт Истууд Морган Фрийман
Снимка: Getty

Само тези четири заглавия са достатъчни, за да прекарате приятна филмова вечер у дома в компанията на Деймън, но успехите му продължават да се трупат и през текущото десетилетие – достойни за вашето внимание са научните фантастики „Агенти на съдбата“ и „Елизиум“, драмата за живота на пианиста Либерачи „Зад свещника“, както и свръхамбициозния „Интерстелар“ на великия Кристофър Нолан, вероятно най-добрият режисьор на своето поколение и на нашето време.

От 2015 година е последният голям екранен триумф на Деймън – в „Марсианецът“ на сър Ридли Скот той еднолично окупира зрителското внимание в големи части от лентата. Талантът и харизмата му довеждат до критическия и комерсиален успех на филма, за който Деймън е номиниран за „Оскар“ за главна мъжка роля и печели „Златен глобус“ в съответната категория.

Мат Деймън
Снимка: Getty

Оттогава насам актьорът има няколко несигурни стъпки с не дотам успешни заглавия като „Великата стена“ на китаеца Жан Иму и „Райско кътче в Ада“ на Джордж Клуни, но в наши дни отново е на върха с „Пълно ускорение“, посрещнат с аплодисменти на няколко филмови фестивала. През 2020 година пък ще играе главна роля и в новия трилър на наградения с „Оскар“ сценарист Том МакКарти.

Встрани от големия екран Деймън е показвал неколкократно страхотното си чувство за хумор в много интервюта и телевизионни появи, най-вече посредством комичната си вражда с водещия Джими Кимъл, с когото са участвали в безброй скечове заедно. Такъв тип склонност към самоирония и самоувереност, както и тих личен живот с един-единствен брак и без разводи, са финалните щрихи към портрета на достойната за подражание филмова звезда, която Мат Деймън е в момента.

Мат Деймън
Снимка: Getty

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти