Бен Афлек – черният рицар на американското кино

Бен Афлек – черният рицар на американското кино
Снимка: Getty/Gulliver

Във връзка с излизането на най-големия супергеройски блокбъстър за 2017 година „Лигата на справедливостта“ на 17 ноември, нашият филмов критик Георги Петров ще запознае читателите на Edna.BG с големите звезди на дългоочаквания филм в оставащите седмици до премиерата му!

Няма история, която Холивуд да обича повече, от тази за възхода и падението. Триумфалното завръщане на стария спортен шампион или дългоочакваната сватба след три драматични скандала – мотивът функционира в романтичен, спортен и какъвто се сетите друг контекст. Американските филми са го експлоатирали до краен предел. Но рядко се случва кариера в Холивуд да следва толкова близо този уж фикционален модел на повествование.

Бен Афлек е човекът зад въпросната кариера – актьорските му подвизи започват още от ранна детска възраст, когато се и сприятелява с Мат Деймън. Когато са съответно на 24 и на 26 години, двамата правят немислимото и печелят награди „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий за филма им „Добрият Уил Хънтинг“.

Критиката посреща съвместния им проект с възторжени отзиви, Робин Уилямс приема да играе поддържаща роля в лентата и също се увенчава с „Оскар“, а успехът им като цяло е безпрецедентен за крехката им възраст. Има защо – „Добрият Уил Хънтинг“ е превъзходен филм и въздействаща драма. Но след него кариерите на Афлек и Деймън тръгват в съвсем различни посоки.

Гал Гадот - жената чудо на нашето време

С ръста си от 191 сантиметра и типично мъжествената си красота, Афлек бързо е придърпан в редица главни роли в касови холивудски блокбъстъри. Кралят на шумното, експлозивно и изпразнено от артистично съдържание американско кино Майкъл Бей си осигурява услугите на младия актьор за главните роли в проектите си „Армагедон“ и „Пърл Харбър“. Катастрофално ниски проценти на критическо одобрение казват всичко, което има да се каже за тези филми – да им отделя повече внимание ще е в ущърб на читателя.

Снимка: netinfo

Широко огласена романтична връзка с Дженифър Лопес и още по-големи провали в критическо и комерсиално отношение следват Бен Афлек в първите години на 21-ви век. „Трудна свалка“ и „Момиче от Джърси“ от 2003 и 2004 година и до днес са нарицателни имена за абсурдно зле написани и изиграни филми. През 2004 година Афлек се разделя с Лопес – по-късно и двамата признават, че връзката им е приключила вследствие на огромния медиен натиск върху двойката.

Възход... и падение. Виждате хода на нещата, нали? Хората трудно виждат този Бен Афлек, който печели „Оскар“ на 24 години и довежда на церемонията майка си, в този Бен Афлек, който папараците преследват за поредната компрометираща снимка с поп певица, а критиците унищожават във всяко ревю за негов филм. Но историята му не приключва през 2004 година.

За него трябва да се говори: Из филмите на чаровния Майкъл Фасбендър

Бен Афлек
Снимка: Getty/Gulliver

Между 2005 и 2007 година Афлек приема най-вече поддържащи роли, като появата му в „Холивудленд“ в ролята на реално живялия актьор Джордж Рийвс дори му носи номинация за „Златен глобус“ за поддържаща мъжка роля. Намаленият професионален товар позволява на Афлек да обърне повече внимание на себе си – през 2005 година той тайно се жени за Дженифър Гарнър и успява да изолира медийното внимание от себе си и съпругата си доста по-успешно, отколкото във връзката му с Дженифър Лопес.

Същевременно Афлек се обръща към това, което довежда до върха на Холивуд още на възраст от 24 години – личната артистична визия. „Жертва на спасение“ или ‘Gone Baby Gone’ през 2007 година е първият му режисьорски проект – и усетът му на разказвач не го подвежда. Филмът е умерен комерсиален успех и се приема с много позитивизъм от критиката.

На още повече похвали и номинации за редица награди се радва „Градът“ през 2010 година, вторият изцяло авторски проект на Афлек. Изключително напрегнатият и икономично заснет криминален филм показва на Холивуд един режисьор и сценарист в пълен контрол над изразните средства на седмото изкуство. Никой не е учуден, когато през 2013 година идва най-големият му триумф и кръгът в живота му се затваря.

Харизматичната енигма Джаред Лето

Тогава излиза „Арго“ и отново довежда Афлек на подиума на церемонията на наградите „Оскар“ – този път, в капацитета на продуцент на лентата, която е спечелила приза за най-добър филм. Режисурата и актьорското изпълнение на Афлек в главната роля, също както в „Градът“, са обект на най-високи похвали и регистрират повече от задоволителни комерсиални постъпления. По-малко от десет години след раздялата си с Дженифър Лопес и последния си голям провал, Афлек отново е на върха.

Оттогава насам кариерата и животът на актьора, режисьор, сценарист и продуцент са маркирани от една роля, по-важна от всичките му останали начинания и по-известна от почти всички други герои в киноизкуството – тази на Брус Уейн или Батман.

Снимка: netinfo

В „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ Афлек закова в представянето си всички типични за героя характеристики като авторитет, самочувствие, сух хумор, неудържима ярост и емоционална ранимост. Актьорът впечатли още и с доминиращото си екранно присъствие, изразено както в харизматично поведение, така и в невероятни физически пропорции.

Есен с дъх на Чанинг Тейтъм...

Затова никой не е учуден, че пак той ще е центърът на вниманието в „Лигата на справедливостта“. Филмът до голяма степен ще предопредели съдбата на Афлек в ролята на Брус Уейн, както и съдбата на цялата филмова вселена на ‘Warner Bros.’ и ‘DC Comics’. Но с талантливи хора като самия Афлек пред и зад камерите, песимистите относно бъдещите проекти на студиото са малко, а Батман се очаква да остане централна фигура в редица от тях.

Снимка: netinfo

Без или със качулка и наметало, на този етап от кариерата си Афлек вече окончателно се е превърнал в уникална суперзвезда, която е магнит за филмовите зрители. Доказаните му качества най-сетне засенчиха тиражираните клюки относно личния му живот и разводът му с Дженифър Гарнър след 10 години брак дори не беше така широко разгласен, както предишните му връзки.

Бен Афлек
Снимка: Getty/Gulliver

Хуманитарните му начинания по цял свят и либералните му политически позиции са добре документирани и са му изградили основателен имидж на интелигентен и информиран мъж. А невероятната му история на възход, падение и творческо възраждане още не е приключила и всички ние сме поканени да я изгледаме до край. Предстои да видим дали ще има щастлив край, но всички знаем, че Холивуд ги обича именно такива. А толкова години по-късно явно все още обича и Бен Афлек.

„Лигата на справедливостта“ излиза по кината на 17 ноември 2017 година. Билетите вече са в продажба в големите киносалони в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти