Есен с дъх на Чанинг Тейтъм...

Есен с дъх на Чанинг Тейтъм...
Снимка: netinfo

Пролетта на 2014 година. Авторът на тази статия все още е студент по журналистика в Софийския университет и в един слънчев делничен ден прави това, което повечето студенти по журналистика в Софийския университет правят в слънчеви делнични дни – пият бира на Паметника на Съветската армия в компанията на колеги, докато чакат да изтече поредната дупка в дневната програма и да се върнат на лекции.

Сред колегите, с които пийвах охладени напитки на въпросния паметник, имаше мнозина, които активно се интересуваха от кино – сред тях и едно момиче. Във всяка история, която си струва да се разкаже, трябва да има по едно момиче, нали? Въпросното момиче – казва се Наталия – завърши успешно журналистика и в момента пише за една от малкото печеливши културни медии в България.

Наталия, за разлика от мен, се интересува от европейско кино и независими продукции много повече, отколкото от комерсиалните филми, които 90% от българското население гледа по киносалоните и върху които аз пиша редовно. Точни поради тази причина не очаквах тя да ми зададе въпрос с изключително повишена трудност за Холивуд на връщане от паметника към факултета.

Наталия ме попита кой ще е следващият Том Круз. Поясни, че няма предвид буквално сравнение с Том Круз, а че говори за млада филмова звезда, която да премине границата между поколенията и да остане след 20 години толкова актуална, гледана и преуспяваща, колкото е сега. Зададе ми въпроса като на човек, който живее и следи събитията в този сектор на киноиндустрията ежедневно.

Замислих се сериозно; през ума ми прелетяха десетина имена като Майкъл Фасбендър, Бенедикт Къмбърбач и редица други. В крайна сметка, докато минавахме през подлеза на Софийския университет, заявих с малко колеблив глас: „Чанинг Тейтъм“.

След това с нарастваща увереност обясних на Наталия, че през изминалите тогава 12 месеца, обхващащи голяма част от 2013 година и първата четвърт от 2014-а, Чанинг Тейтъм се е снимал в медицинска драма, „Оскар“-ов спортен филм по истински случай, една безумно забавна комедия и 2-3 комерсиално успешни екшъна. За участията си във всички тези филми Тейтъм беше получил еднакво високи оценки от критиците. Какво означава това?

Снимка: netinfo

Означава, че за разлика от други филмови суперзвезди, Чанинг Тейтъм е работохолик. Докато Робърт Дауни Джуниър или Бен Афлек правят по един филм годишно и изискват огромно заплащане за екранните си появи, Чанинг е в разцвета на кариерата си и изпитва достатъчно удоволствие от актьорската професия, за да направи не един или два, а ШЕСТ игрални филма в рамките на 16 месеца.

Означава, че за разлика от същите тези филмови звезди, Чанинг Тейтъм не е егоцентрик. Докато те искат светлината на прожекторите да е фокусирана изцяло въру тях, Тейтъм няма проблем да я споделя с друг или дори да не изпълнява главната роля във филма, а само поддържаща. Означава, че в зенита на професионалния си път Чанинг предпочита да работи с максимален брой колеги, режисьори и сценаристи, за да се учи от тях, вместо да остане главозамаян от новопридобития си звезден статут.

Снимка: netinfo

Означава, че за разлика от гореспоменатите господа Фасбендър и Къмбърбач, които са превъзходни изпълнители, но по типичен европейски маниер са прицелени преди всичко в награди и престиж, Чанинг Тейтъм е непретенциозен. Да, той безспорно подбира внимателно сценариите и проектите си – но не го е страх да се снима в комерсиален екшън или комедия, които могат да оставят петно върху филмографията му.

Не, той предпочита да приеме предизвикателството и с присъствието си да направи въпросния филм по-добър.
Защото Чанинг Тейтъм не е устремен към награди или престиж. Чанинг Тейтъм е американска филмова звезда – в най-буквалния смисъл на израза.

Роден през 1980 година и направил филмовия си дебют през 2005-а, на този етап от кариерата си Чанинг е известен на всеки отделен човек с прекалено много проекти, за да се посочи кой му е помогнал да пробие в Холивуд. Сестра ви вероятно си го спомня в главната роля във вихрения мюзикъл ‘Step Up’. Майка ви сигурно си го спомня в главната роля в романтичната драма ‘Dear John’, преведена у нас с абсурдното заглавие „С дъх на канела“. Сега си обяснявате заглавието на статията ми, нали?

Леля ви навярно си го спомня с блаженство в главната роля в ‘Magic Mike’ и ‘Magic Mike XXL’, преведени по-успешно тук със заглавието „Професия: Стриптизьор“. Мъжете и момчетата пък може би си го спомнят в епицентъра на действието в екшъни като „G.I. Джо“ или „Внедрени в час“. Няма един конкретен филм, с който Чанинг Тейтъм да се е утвърдил като суперзвезда – за по един конкретен филм се печелят награди „Оскар“. С множество такива се става именно звезда.

Снимка: netinfo

Най-изумителното е, че макар и да не е бил номиниран за престижни отличия, Чанинг постоянно и неизменно получава високи оценки за представянията си в проектите, в които участва. Екшън комедиите „Внедрени в час“, драмите му ‘Foxcatcher’ и „Странични ефекти“, за Бога, дори двата му филма за стриптизьори; всички те имат над 60% критическо одобрение в Rotten Tomatoes, иначе казано, имат квалификация „Fresh“, и се радват на също толкова високи зрителски оценки в IMDB. И по мое скромно мнение успехът на Чанинг е напълно заслужен.

Една черта, която Тейтъм споделя с гореспоменатия Том Круз, е, че уважава неимоверно предшествениците и талантливите си колеги. През 2009 година Чанинг снима 5-минутна поява в ролята на гангстера „Хубавецът“ Флойд във филма „Публични врагове“, за да има възможността да работи с легендарния режисьор Майкъл Ман и да има честта да бъде застрелян на екран от Крисчън Бейл.

Снимка: netinfo

През 2010 година Тейтъм се бори със зъби и нокти за главната роля във филма ‘The Son of No One’/„Ничий син“ – проектът получава ниски оценки от критиците, но Чанинг получава безценната възможност да работи с живата легенда Ал Пачино. Година по-късно Чанинг отново приема поддържаща роля в ‘Haywire’/„Мокри поръчки“, за да бъде режисиран от самия Стивън Содърбърг.

Всичко това неизбежно извиква паралели със звезди от предишното поколение като Том Круз и Киану Рийвс, които неколкократно са се отказвали от част от собственото си възнаграждение, за да могат да се снимат във филми с митични фигури като Джийн Хекман, Дъстин Хофман и Пол Нюман. Очевидно е, че Тейтъм разсъждава по същия начин. Той е склонен да сподели светлината на прожекторите – и точно затова в крайна сметка тя се фокусира все повече и повече над него.

От разговора ми с Наталия през пролетта на 2014 година насам Чанинг Тейтъм се е снимал във филми на братята Коен, семейство Уашовски и на самия Куентин Тарантино, наред с още редица други проекти. Днес сме в септември 2017 година и само в рамките на един месец предстои да излязат два филма с негово участие в главните роли – „Късметът на Логан“ и „Kingsman: Златният кръг“, за които със сигурност ще имате възможност да прочетете моето мнение тук, в Edna.BG.

Снимка: netinfo

Казано по друг начин – не съжалявам, че заявих името на Чанинг Тейтъм пред колежката ми, когато тя ме попита кой ще е следващият Том Круз. За три отминали години с Наталия не сме спряли да си говорим за кино, но звездата на Тейтъм грее все по-ярко на небосклона в Холивуд. Нямам абсолютно нищо общо с успеха на Чанинг, нито пък той подозира за моето съществуване на планетата, но дяволски се гордея с него.

А ако вие искате да получите доза забавен Чанинг преди да го гледате в двата му филма през настоящия месец, посмейте се на втория най-гледан видеоклип в YouTube канала на американския телевизионен водещ Джими Кимъл за 2013 година!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти