Съвети за оцеляване по Коледа и Нова година

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Би трябвало да е празник и всичко да е празнично. Такова е, но малко се прекалява, а и имаме прблем с дефиницията за празник. Всяка година правиш едно и също и то е свързано с търчане по моловете като изоглавена, опашки, истерия, много подаръци, безсмислeни подаръци, много пазаруване, безсмислено пазаруване, гостита, много пътуване, безсмислено пътуване, куверти и тотално трошене на пари.

До таква степен, че когато всичко приключи около 1-2 януари, ще въздъхнеш с облекчение, че е свършило и ще се разболееш, когато адреналинът от всичко покрай празниците спре да те държи, или ще отидеш на работа, за да си починеш малко. Това е. Кажи, че не е така? Така е.

Искаш ли да започнем отначало?

И така. Опитай да започнеш с организацията на подаръците още през август, а най-добре, когато се върнеш от отпуска и когато започне „сезонът“ през септември. Лека-полека. Имаш времето, избора, можеш да планираш и бюджета. Приеми го като ритуал, като традиция, която си създаваш. Между другото, коледният сладкиш, който германците наричат щолен, го правят именно август – септември и го оставят да си отлежава. Той се оцелява, защото е запечатан с алкохол.

Не бъди разточителна с подаръците. Всеки може с по-малко. Като казвам по-малко, не означава да е сдухано, бедно и да не тържествено. И да не бъда голословен – семейният подарък може да бъде една кошница с деликатеси, с неща, които по-рядко купуваш и с неща, които сами по себе си са по-специални. По-специална ракия, песто, филета, сьомга, пастети, хубаво кафе, хубави бонбони. И стига толкова.

Бяла риза за мъж, бяла риза за дете, защото бялата риза е вечна. Книга, грамофонна плоча, ако имате грамофон, семейно или съвместно пътуване до някъде, а за да бъде по-тържествено може да сложиш под елхата добре опакован гид за мястото, на което ще ходите и готово. Може да бъде хубав сервиз или прибори, с които да смените тези, които сте ползвали, откакто се помниш. Може да е пуловер, може да е чифт дънки, може да е спално бельо, може да е абонамент за телевизия, мастър калсове или йога. Ако имаш повече пари, вземи кафе автомат, мултикукър, колонка за музика, прахомсукачка робот.

Не купувай неща, от които имаш нужда, защото тях така или иначе трябва да купиш и няма да успееш да се излъжеш колко си щастлива, ако го сложиш под елхата. Нека Дядо Коледа ти донеса каквото наистина искаш.

Коледата е сезон за шедрост, но не е сезон да полудееш.

жена коледа зима
Снимка: Istock

Кажи „Не“ на новогодишния куверт и пътуването по празниците. Ти серизоно ли ? Нека ти кажа какво става в празничната новогодишна нощ. Без значение дали си милиардерка и си отишла във Велинград, или в кварталното кръчме, дето обядваш през седмицата, с коледен куверт от 99,99лв. ще видиш мъже, които пушат пури, без значение, че по принцип не пушат. Ще видиш лелки, които са ходили на прическа и козметик за „празничната вечер“, едните ще са кисели, за да сигурни, че ще ги припознаят като богати и мастити бизнесмени, а те по природа са кисели, тежки и сериозни. Другите са като напушени. И като цяло всички са „си платили“ и са взискателни, претенциозни и въртят очи на поувехналите салати, поизстиналото вретено и повечкото фъстъци в микса с ядки. И това е нормално, защото на Нова година салатите са поувехнали, вретеното е поизстинало, а в микса с ядки има най-много фъстъци, защото не могат да сложат семки. Няма как да очакваш висока кухня, купон, смиселно и съдържателно събиране, общуване и пълноценно прекарване. Ще получиш едно-две от нещата.

Вместо това иди в същия хотел на 2-ри януари. Точно, когато ордите са си тръгнали. Ще посрещнеш новата година както никога. А за самата Нова година се съберете у някого с хора, които се харесвате и си направете вечеря, пуснете си някой концерт, говорете си, играйте на „Ticket to ride”, или „Dixit“, ако ви се танцува - танцувайте, ама със сигурност ще е вашето. Опитай.

Отложи пътуванията. Нали се сещаш, че по празниците накъдето и да тръгнеш все се получават едни тапи, на които висиш часове и постваш гневни и разочароващи постове на „милата, родна картинка“, в която някой тарикат кара напред, назад, отгоре, отдолу, в аварийната, как снега ви е затрупал и снегорина не може да стигне до вас. Ми как да стигне като все има някой тарикат, който минава отгоре, отдолу, отпред, отзад, в аварийната.... За да можеш да отидеш до някоя къща за гости и да постнеш още един пост, колко е студено, как нямало ток, как са ви взели парите, как са ви излъгали, как само тука стават такива простотии.

жена коледа зима
Снимка: Istock

Вместо това си остани вкъщи. Ставай късно, обикаляй коледните пазари в града, пий греяно вино, виж къде го правят най-хубаво, обикаляй мястото, на което живееш като туристка, чети книга, чети списание, чети Edna.bg по пантофи и вълени чорапи. Гледай „Наистина любов“, иди в някой музей, вземи племенниците и ги заведи някъде, провери дали няма да намериш някой умен мъж, останал в града, а не тръгнал към Солун или към Ниш. Па като се намерите, аз ли да те уча какво да правите, нали...

Не знам за теб, но аз спрях да си причинявам Коледния фронт от няколко години. И ми е супер. Преди чаках паразниците напрегнат, както очакваш атака от противника, със стиснати зъби. Сега съм лежерка. Правя точно, каквото ти описах.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти