Светла Иванова: трикове за младолико излъчване

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

Всяка дама би се радвала да изглежда по-млада. Независимо каква е биологичната й възраст. Днес ще ви разкажа за това, на което аз обръщам внимание. Искам да отбележа, че формирах текста на база опита ми като йога учител и това, че преди две десетилетия всеки ми преписваше едни 10-на години отгоре, а сега е точно обратното. Ще ви споделя на какво се дължи тази положителна промяна според мен.

На първите три места поставям различните способи за засилване на кръвообращението. Според мен то е номер едно, за да се радвате на по-сияйна и стегната кожа. Хубавото е, че методите, които ще ви изброя, зависят само от нас.

Погрижете се за правилната стойка

Ако имате нарушения в стойката това ще възпрепятства свежия вид на кожата ви, защото кръвта няма да се движи правилно към лицето ви. В следствие кожата ще изглежда повяхнала и уморена. Възможно е неправилната стойка да е една от причините за поява на двойна брадичка, гърбица и удебеляване в задната част на врата и част от гърба, която предава няколко допълнителни години към възрастта ви, а може и главоболие, болки във врата, гърба и плешките.

Какво да правим?

Научете се да седите правилно. Като за начало опитайте, когато сядате на стол, седалището ви да достигне до облегалката, точно до ъгъла на стола, за да държи гръбнака ви в правилна позиция, така че главата да е над таза, раменете да са отпуснати и далече от ушите, а краката да достигат пода, и да са стъпили удобно.Не дръжте главата си наведена, защото така тежестта й се удвоява и това натоварва и спазмира врата ви.

Ако ви се налага да седите дълго време изберете стол, който подкрепя естествената S-образната форма на гръбнака ви и, разбира се, раздвижвайте се поне на всеки час, за да избегнете сковаността.

Не пренебрегвайте и удобните ергономични възглавници съобразени с вашите навици за спане. Ако смачквате кожата на лицето си толкова часове подред, докато спите, а позата ви не ви е удобна и възпрепятства дишането ви, знайте, че ще се събуждате недоспали и без енергия, а и лицето по-лесно ще се сбръчка.

Не забравяйте, че дори 15 минутна йога практика с включени упражнения за правилната ви стойка са достатъчни, за да я подобрите, ако нямате време за повече.

жена красота грижа кожа
Снимка: iStock

Обърнати асани = младост

Това са упражнения, в които сърцето ви се намира над главата. Сами се сещате, че с тях се засилва кръвообръщението към главата, и оттам подпомагате притока на свежа кръв към нея. Освен това те ще повлияят добре на гърлото ви, на косопада и цялостното ви освежаване и премахване на умората.

Какво да правим?

Йога упражненията предлагат разнообразни варианти, така че дори да не владеете царицата на асаните – стойката на глава можете да извлечете ефектите от нея с по-лесни варианти като гледащо надолу куче и др. Може също така да опитате въздушна йога, където с помощта и подкрепата на т.н. люлка, или хамак увисвате без проблем с главата надолу. Тук трябва да се съобразите обаче с няколко противопоказания като високо кръвно, глаукома, проблеми с вестибуларния апарат и др.

Прилагайте масажи

Масажите и самомасажите са чудесно средство за всички, които искат не просто да се освежат и да се освободят от сковани области, а и да премахнат стреса, докато ги правят. Хубавото е, че вече можем да спестим средства като се научим да ги прилагаме сами.

Какво да правим?

Научете се да използвате гуа-ша камък, за да извлечете ефектите от дълбокотъканния масаж, които китайците познават от няколко века. Правете си потупвания, пощипвания и самомасаж на лицето следвайки посоката, с която си поставяте крем. Има много лесни за изпълнение в домашни условия масажни техники. Подпомагайки работата на лимфната система ще избегнете отоци, ще премахнете бръчки, ще си направите рефлексотерапия на биологично активните точки, което ще подобри цялостното състояние не само външно, а и на функционирането на вътрешните ви органи и системи. Тези масажи може да се правят и на цялото тяло.

жена красота грижа кожа
Снимка: iStock

Към трите най-важни за мен правила, добавям не на последно място правилното диафрагмено и назално дишане, за което йога упражненията (пранаяма) отдавна са ми създали полезен навик. И някои вечерни ритуали, които започнах да прилагам. Например т.нар. двойно почистване. Откакто го правя (поне 10 години вече) посещавам козметик много рядко. Преди ми се налагаше да почиствам при професионалист лицето си поне 4-6 пъти годишно. Сега не си спомням откога не съм ходила. Ето какво промених. Преди премахвах грима си вечер само с тоалетно мляко, почистваща кърпичка или мицеларна вода без да я отмивам. Сега определено предпочитам почистващо олио или друг продукт на маслена основа, с който не ми се налага да търкам и опъвам силно кожата си, а след него задължително измивам лицето си с подходяща пяна, или измивен гел.

Друго важно нещо е да се научите да релаксирате лицето си и да премахнете лошите навици свързани с бръчкане на някои зони. Ако си дадем кратка почивка като отпуснем съзнателно отделните части на лицето си ще свалим стреса. Ще забележите, че ако успеете да усетите спокойствие в лицето си и тялото ви също ще се отпусне, защото то е като огледало на всички чувства и емоции, които минават през вас. За да повдигнете самочувствието си може да добавите и положително утвърждение, както и да си кажете, че харесвате всяка част от него и се чувствате млада и красива.

жена красота грижа кожа
Снимка: iStock

Козметиката и добавките, които използвате също имат значение. Така например, след като навърших 40 години започнах да приемам колаген и да използвам продукти с хиалуронова киселина, ретинол и вит. C, които нанасям с подходящ масаж. С най-упоритите бръчици се боря с метода тайпиране и упражнения от йогата за лице. И не забравям слънцезащитата дори и през зимата.

Надявам се този материал да ви е бил полезен! Ще се радвам да ми пишете, ако и вие имате ритуал, който усещате, че ви действа добре, а аз ако нямате нищо против ще го споделя от ваше име с читателите на сайта.

И помнете – грижата за себе си не е егоизъм. Когато вие се чувствате добре – всички около вас ще го усещат!

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти