Скарсгард – сексапилната и талантлива актьорска династия на Швеция

Александър Густав Бил Скарсгард
Снимка: Getty

Зловещият клоун Пениуайз доминира по киносалоните в цял свят без конкуренция от миналата седмица насам, а „То: Част втора“ има статистическия потенциал да задмине забележителните комерсиални постижения на своя предшественик. И въпреки присъствието на звезди като Джесика Частейн и Джеймс МакАвой в актьорския състав на проекта, няма съмнение кой е обект на най-много похвали от страна на критиците и това не е нито един от тях двамата.

Бил Скарсгард
Снимка: Getty

Чудовище и герой в едно, или огромният талант на Джеймс МакАвой

Безстрашната красавица, която ще се изправи срещу „То“: Джесика Частейн

Не, също както в първата част на класическия хорър, Бил Скарсгард е актьорът, който обира овациите за своето потресаващо представяне като Пениуайз, което отново няма да остави нито един зрител безучастен и неизплашен. Бидейки един от най-младите членове на актьорския клан Скарсгард, неговата кариера тепърва ще достига нови висоти, но поредният му хит е добър повод да обърнем поглед към историята на неговите събратя и баща му от Швеция.

Стелан Скарсгард
Снимка: Getty

Патриарх на голямата фамилия е вече 68-годишният Стелан, който отдавна е разпознаваемо лице за феновете на киното от цял свят. Кариерата му включва участия в цели шест от проектите на вечния провокатор и негов сънародник Ларс Фон Триер, както и в четири от широко одобрените филми на Ханс Петер Молан, но далеч не е ограничена до професионални изяви в родната му страна.

Стелан Скарсгард
Снимка: Getty

През 90-те години на миналия век Скарсгард-старши участва в ограничен брой американски заглавия, сред които изпъкват „На лов за Червения октомври“ и „Добрият Уил Хънтинг“, но от новото хилядолетие насам се превръща в популярен изпълнител с ролите си във втората и третата част от поредицата „Карибски пирати“. В тях той играе бащата на персонажа на Орландо Блум, Уил Търнър, след като очевидно е доказал генетичния си потенциал да има красиви синове.

Появи в „Ангели и демони“ на Рон Хауърд и в хитовия мюзикъл „Мама миа!“ изграждат допълнително звездния му имидж, а в началото на текущото десетилетие Скарсгард-старши става и едно от главните действащи лица в споделената филмова вселена на Marvel Studios с участието си в „Тор: Богът на гръмотевиците“ като доктор Ерик Селвиг. То довежда до роля и в мега хита „Отмъстителите“.

Стелан Скарсгард
Снимка: Getty

През миналата година актьорът участва в успешното продължение „Мама миа: Отново заедно“, което получи по-широко критическо одобрение дори от първия филм, а през 2020-та ще го гледаме и в научната фантастика “Dune”, но на този етап от живота и кариерата си той вече е толкова известен със страхотната си работа като актьор, колкото и със страхотната си работа като баща. Редица от синовете му вече са филмови звезди на свой ред, начело с най-големия от тях, Александър.

Александър Стелан Скарсгард
Снимка: Getty

Той по всяка вероятност все още е най-популярен с ролята си като вампира Ерик Нортман в сериала на НВО „Истинска кръв“, но най-високо оцененото му представяне дойде съвсем наскоро в друга серийна продукция на същото студио. Това бе изпълнението му като Пери Райт в първия сезон на „Големите малки лъжи“, за което Александър бе награден с награди „Еми“ и „Златен глобус“.

Александър Скарсгард
Снимка: Getty

Телевизионна терапия с 5 истински жени и 1 лъжа, или колко големи са „Големите малки лъжи“ в сезон 2

На големия екран Скарсгард все още не е пожънал успехи от същия калибър, но вече е известен като последния филмов Тарзан дотук, а догодина ще участва и в огромния чудовищен блокбъстър „Годзила срещу Конг“. Дори и комбинираните постъпления на филмите му да не могат да се мерят с тези на баща му, Александър е предостатъчно популярен и зает с работата си, за да има поводи за притеснение.

Александър Скарсгард
Снимка: Getty

Брат му Густав също е известен най-вече с ролите си на малкия екран, сред които личат главни роли във хитовите сериали „Викинги“ и „Западен свят“. Густав е и от основните актьори в състава на амбициозната норвежка продукция „Кон-Тики“, която превърна Йоаким Рьонинг във водещо име в режисьорската професия и която бе номинирана за „Оскар“ за чуждоезичен филм през 2013 година.

Александър Густав Скарсгард
Снимка: Getty

Семейството се допълва и от вече споменатия Бил, който е по-малък от Александър и Густав, но явно не е по-малко талантлив. На този ранен етап от кариерата си 29-годишният актьор вече е участвал в пищни продукции като „Анна Каренина“ на Джо Райт, екшъна „Атомна Блондинка“ на Дейвид Лийч и, разбира се, двете части на „То“ на Анди Мускети.

Александър Бил Скарсгард
Снимка: Getty

„Атомна блондинка“ – екшън без герои, красота без душа и стил без субстанция

Tази статия е и точното място да се направи важното уточнение, че 48-годишният американски актьор Питър Сарсгаард няма нищо общо с фамилията Скарсгард – обърнете внимание на различното изписване – и всъщност има датски, а не шведски корени. Той е известен най-вече от филми като „Великолепната седморка“ и „Син жасмин“, както и от сериала “The Killing”, и е женен за актрисата Маги Джиленхол.

Патриархът на шведската фамилия, Стелан, признава през януари 2016, че се е подложил на вазектомия, тъй като смята, че „осем синове са му достатъчни“. Светът надали ще се насити скоро на потомците му, ако всичките са талантливи, колкото Александър, Густав и Бил, но поне можем да се утешим с факта, че по всяка вероятност всички те също ще имат деца и ще продължат най-сексапилната актьорска династия от скандинавските страни.

Александър Густав Бил Скарсгард
Снимка: Getty

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти