„Атомна блондинка“ – екшън без герои, красота без душа и стил без субстанция

„Атомна блондинка“ – екшън без герои, красота без душа и стил без субстанция
Снимка: netinfo

Песен на Queen, сексуални сцени между две изключително красиви жени и много екшън акомпанираха трейлъра за „Атомна блондинка“, когато той излезе преди няколко месеца. Възможно ли е здравомислещ хетеросексуален мъж да пропусне такъв филм? Въпросът е реторичен.

Пред камерата са лауреати на наградата „Оскар“ като Чарлийз Терон и Джон Гудман и звезди като Джеймс МакАвой и София Бутела. Зад камерата е едно от най-нашумелите имена в режисьорската професия – Дейвид Лейч, единият от създателите на „Джон Уик“, екшън, който се превърна в еталон в жанра. Сюжетът на филма пък е базиран на високо оценяваната графична новела „Най-студеният град“.

Възможно ли е редовен посетител на киносалона да пропусне такъв филм. Въпросът отново, скъпи читатели, е реторичен.
Мълнията в киноизкуството понякога удря два пъти на едно и също място. „Джон Уик: Част втора“ е доказателството с това, че повтори критическия успех на предшестващия го филм и увеличи още повече комерсиалните постъпления. Съдейки по процентите на одобрение и по финансовите приходи, „Атомна блондинка“ пък може да се счете като доказателство, че мълнията може да удари едно и също място дори три пъти.

Но вие четете журналистически материал, базиран на думи, а не на цифри. И скромното мнение на автора, моя милост, в конкретния случай е, че филмът на Дейвид Лейч не заслужава успеха си.

Един екшън филм, в който няма елементи на научна фантастика или фентъзи, един праволинеен екшън филм, независимо дали претендира за реализъм или не в сюжета и в хореографията на сцените си, се нуждае от ефективен протагонист. Герой или героиня, зад които зрителите да застанат и да стискат палци за техния успех и тяхното оцеляване. В „Атомна блондинка“ такъв няма.

Главната ни героиня Лорейн Броутън е изиграна Чарлийз Терон с цялото хландокръвие, цинизъм, интелигентност и бойни умения на света. Тя надхитрява и избива враговете си, надхитрява и избива и приятелите си, почти успява да убие и самата себе си с безразсъдно бруталните си изпълнения. От нея блика студена сексуалност точно в стила на Джеймс Бонд, но и липсва това, с което агент 007, Джейсън Борн, Джон Уик и редица други екшън герои печелят повече фенове: човешка душа.

Снимка: netinfo

Екшън герои от този тип винаги са изтерзани и изгубили почти всичко в живота си. Това е душевният мотив зад техните действия, това е емоционалната дълбочина зад хладнокръвната им фасада, независимо дали става дума за спомена за изгубената любима жена, за убитите на улицата родители, за убитото невинно куче или за липсата на каквито и да е спомени. Това са точките на уязвимост, които все пак правят тези екшън герои хора, макар и да не им отнемат митичния ореол, който те захранват с още и още подвизи.

Лорейн Броутън е показана в мимолетни романтични взаимоотношения с един мъж и с една жена, за които очевидно не скърби особено и които не я белязват по абсолютно никакъв начин. Да, налице са няколкосекундни прочувстени моменти, може би два в рамките на целия филм, но те буквално изглеждат като извинение за пълната липса на дълбочина и човечност на героинята.

В хода на действието тя често изглежда на стъпка зад злодеите, докато финалният обрат в сюжета не я изпраща на пет стъпки пред всички... и на практика я превръща колкото в герой, толкова и в злодей. Подобни евтини наративни похвати никога не са помогнали във възприятието на нито един филм, особено когато той е шпионски екшън, и „Атомна блондинка“ не прави изключение.

Самите екшън сцени са заснети с ниво на прецизност, красота и визуална дързост, каквото бихме очаквали от човека, създал „Джон Уик“. Продължителните кадри и експертната операторска работа в реалистичното заснемане на юмручните схватки заслужават похвала. Самите схватки, разбира се, са далеч от реалистични, но нима някой е очаквал нещо различно?

Снимка: netinfo

Също толкова красиви са ретро декорите, които ни пренасят в Берлин около падането на Стената, както и саундтракът, селектиран от Тайлър Бейтс и изпъстрен с типични за времето парчета и техни кавъри. Красиви са и повечето действащи лица, начело с Терон, следвана от чаровния Джеймс МакАвой, неустоимата София Бутела и редица ултрамъжествени шпиони с огромни мускули и бради, които забравяме за коя страна по-точно се бият. Няма и значение.

Няма значение, тъй като докато нямаме героиня или герой, зад които да застанем, всичко друго изглежда като празно стилистично упраженение по операторско майсторство и режисура. Сценарият е този, който куца в „Атомна блондинка“. Разнопосочната история, разказана в 115 минути и постоянно прескачаща между различни дни, може да претендира за по-голяма сложност, но в никакъв случай не постига по-силен драматичен ефект от тази за мъж, който си отмъщава за убитото кученце и откраднатата кола в рамките на час и половина.

Снимка: netinfo

Пак липсата на повече дълбочина и човечност у главната героиня ѝ пречи да се превърне във феминистки еталон за екшън героиня. Неясната ѝ идеологическа и национална принадлежност и циничната ѝ безпринципност не само я отдалечават от герои като Бонд, Борн и други. Самата Чарлийз Терон изигра далеч по-убедителна, интересна и въздействаща екшън героиня в един филм преди две години, които спечели шест награди „Оскар“.

Повече за филма, за самата героиня и за силните главни героини в комерсиалното кино можете да прочетете в един друг материал в Edna.BG, линк към който ще намерите няколко реда по-надолу, а парите за гледане на „Атомна блондинка“ на кино спокойно можете и да си спестите.

Снимка: netinfo

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти