Седми сезон на „Игра на тронове“: Големите въпроси преди големия финал

Седми сезон на „Игра на тронове“: Големите въпроси преди големия финал
Снимка: netinfo

Светът се мята наляво и надясно в конвулсивни гърчове от нетърпение. Треската, която го е налегнала, е „Игра на тронове“. Ако не сте гледали сериала преди, то силно мога да си препоръчам статията ми отпреди няколко седмици, в която изброих седем причини да наваксате с глобалния фентъзи феномен преди неговия седми сезон да експлодира в живота на всички ни. В нея НЕ се съдържат спойлери.

7 причини, поради които светът чака 7-ми сезон на „Игра на тронове“

Ако ли обаче в момента наваксвате със сериала, или още не сте гледали последния епизод от сезона, който изтече в Интернет пространството миналата седмица заради грешка на HBO Испания и бе излъчен напълно легално в понеделник по всички канали на HBO... то стъпвайте леко и внимателно оттук насетне.

В този текст ИМА спойлери и основната тема в него са именно големите оставащи въпроси, които трябва да се разрешат във финалния епизод от седми сезон или да изчакат своите отговори в осми, който, за всеобщо съжаление на феновете на сериала, надали ще може да се гледа преди 2019 година

1. Ще падне ли Валът?

Леденият Вал в северната част на Вестерос е едно от големите чудеса от фантастичния свят на Джордж Р.Р. Мартин. Сериалът ни запозна с гигантската ледена стена още в първия си епизод и целта зад него бе разкрита бързо и припомняна често във всички следващи сезони. Валът пази народът на Вестерос от митичните Бели бродници, страховити същества, които възкресяват мъртвите в служба на своя Нощен крал и са неуязвими към традиционни железни оръжия.

Армията от мъртъвци на Белите бродници марширува към Вала още от първи сезон насам и сега, толкова години по-късно, явно вече са само на няколко километра от гигантската ледена постройка или поне с такова впечатление ни остави последния епизод. Поверието гласи, че могъщи заклинания пречат на Белите бродници да преминат Вала, освен ако всички защитаващи го мъже от Нощния страж не умрат. Дошъл ли е този монументален момент?

Снимка: netinfo

Прогнозата на автора: Да, и това ще се случи именно във финалния епизод от седми сезон следващата седмица. Събитие от такива епични исторически пропорции е твърде подходящо за завършек на изпълнения със събития седми сезон, а и е едно от малкото неща, които могат да надскочат откъм важност и зрелище предходния епизод с неговата битка между мъртъвците, отряда на Джон Сноу и драконите на Денерис Таргариен.

Падането на Вала по всяка вероятност ще означава масово изтребление на оставащите в крепостта Източен страж мъже и то със сигурност ще ни бъде поднесено със страховитото участие на новия леден дракон на Нощния крал, който се присъедини към редиците на мъртъвците в края на последния епизод. Освен това падането на Вала ще изостри до крайност очакванията към последния осми сезон, в който фокус очевидно ще бъде неизбежната война между живите и мъртвите.

Снимка: netinfo

2. Какво ще се случи в столицата Кралски чертог?

В последния епизод от седми сезон ще видим голямата среща между Церсей Ланистър, Денерис Таргариен и останалите водещи политически фигури във Вестерос. Имайки предвид окончателно скрепения съюз между Краля на Севера Джон Сноу и Денерис, е твърде вероятно Сноу също да присъства на срещата.

Санса Старк пък изпрати Бриен от Тарт да представлява интересите на нейното семейство на така свиканото събрание. По всяка вероятност на него ще присъстват и добре известните ни Тирион Ланистър и лорд Варис, първи съветници на Денерис, както и Юрон Грейджой, ухажорът на Церсей и командир на Железния флот.

Налице очевидно е... кхъм-кхъм, изключително взривоопасна смес, ако се сещате накъде бия. Какво може да се случи пък там?!

Снимка: netinfo

Прогнозата на автора: Ако падането на Вала може да е най-зрелищният и гръмък момент от финалния седми епизод на предпоследния сезон от „Игра на тронове“, то тази среща със сигурност може да ни предостави най-драматичните моменти в целия сериал дотук.
По мое скромно мнение в последния епизод от сезона Церсей Ланистър ще се опита да повтори гибелното си изпълнение от края на миналия сезон, когато изтреби всичките си политически противници в Кралски чертог, като ги взриви до последния във Великата септа на Бейлор. Този път в обект на експлозивните ѝ планове е вероятно да се превърне самата Червена цитадела.

Джайм Ланистър очевидно ще иска да спре убийствените намерения на сестра си, с които се прокарват очевидни паралели между нея и Лудия крал Ерис Таргариен, убит лично от Джайм преди да успее да изпепели цялата столица на Вестерос със същото взривно вещество, което Церсей използва, за да избие цялото семейство Тирел и религиозните фанатици на Върховния врабец в края на миналия сезон.

Единствено перспективата двамата да продължат рода на Ланистър би спряла Джайм, но не и ако се окаже, че такава не съществува и че лорд-командирът е бил излъган от сестра си. На свой ред тя категорично ще се опита да доведе до край своя пъклен план, което означава, че ситуацията може да бъде разрешена само с убийство – убийството на Церсей от Джайм, с което ще се сбъдне пророчеството, че кралицата ще бъде убита от единия от своите по-малки братя.

Да видим как двойката, която се превърна в катализатор на сюжетното действие още в първи сезон, се разделя с цената на убийство ще има почти Шекспиров драматичен ефект върху всички ни. Това е и логичният завършек на персоналното развитие на Джайм и Церсей, които са сред най-метаморфозиралите и променени герои във всички седем сезона от сериала.

Снимка: netinfo

3. Какво ще стане на Север?

Обвинения в предателства, убийства и много семейно напрежение белязаха целия седми сезон за семейство Старк и Зимен хребет. Вместо завръщането на Санса, Аря, Бран и Джон Сноу в родното им място да ги обедини, четирите деца на покойния Нед Старк, прекрасно изигран от Шон Бийн в първия сезон от сериала, буквално не са спряли да се карат един с друг.

Джон бе коронован за Крал на Севера, само за да остави властта в ръцете на Санса и да замине за Драконов камък, където да преговаря за съюз с Денерис Таргариен. Самата Санса бе шокирана от завръщанията на сестра си Аря и брат си Бран, и двамата тотално преобразени от преживяванията си в сюжетното действие дотук.

Между двете сестри бързо полетяха обвинения в предателство, малодушие, арогантност и убийства, а Бран си остава дистанциран от всички около себе си, с вътрешно око, вперено в бъдещето. Тъй като няма изгледи Джон да се завърне в Зимен хребет много скоро, до какво може да доведе целия този раздор?

Прогнозата на автора: До нищо дефинитивно, поне не и на този етап. Финалът на седми сезон със сигурност ще ни донесе нова доза напрежение в столицата на Севера, но не и до значимо убийство. Най-вероятен обект на яростта на Старк със сигурност е лорд Петир Бейлиш, по-известен като Кутрето, който не спира да настройва Аря и Санса една срещу друга.

Снимка: netinfo

Бейлиш обаче е твърде хитър, за да остави подривната му дейност да бъде разкрита, а и има подкрепата на рицарите на Долината, все още лагеруващи в Зимен хребет, след като спомогнаха за неговото отвоюване от Рамзи Болтън.

Ако Бейлиш все пак бъде убит, по всяка вероятност от Аря, то причината за покушението срещу него ще остане неясна за всички и ще доведе до още разцепление в Зимен хребет. Рицарите от Долината ще напуснат Севера и ще оставят войниците на Старк сами срещу настъпващите мъртъвци, а Санса ще разпореди Аря да бъде задържана за убийство.

За по-малката сестра очевидно не е никакъв проблем да потъне вдън земя, при това с чуждо лице, и семейство Старк отново ще бъде разпокъсано след краткото си събиране през текущия сезон.

Снимка: netinfo

В крайна сметка нещата се свеждат и до по-елементарна логика. Ако в седми епизод наистина Валът падне и Церсей Ланистър се опита да взриви всички оставащи главни герои в сериала с цената на живота си, то няма наративна логика и в Зимен хребет да се случват радикални събития. Твърде вероятно е те да са ключови за действието в осми сезон и да се развият именно тогава.

Вероятно има още милион въпроси, на които ние, феновете, търсим отговори. Ще се съберат ли окончателно Джон и Денерис предвид очевадното сексуално напрежение помежду им, каква ще е ролята на Бран във финалния конфликт, и други, и други, и други.

На тях ви оставям да си отговорите сами и с огромно нетърпение започвам едноседмичното чакане за сезонния финал на „Игра на тронове“.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти