Чудовище и герой в едно, или огромният талант на Джеймс МакАвой

Джеймс МакАвой
Снимка: Getty

В свят, в който всеки се стреми да бъде звезда в своята професия, някои хора правят съзнателния избор да не правят такива опити. В актьорството този избор дори невинаги е свързан с личностни черти и предпочитания като скромност или пък ненавист към славата.

Някои от хората, които упражняват тази професия, просто отказват да избират така наречените „звездни“ главни роли, защото обичат изкуството си прекалено много, за да го ограничат до такива изпълнения до края на кариерите си. И точно затова някои от тези хора в крайна сметка... ами, превръщат се в звезди.

Джеймс МакАвой
Снимка: Getty

Джеймс МакАвой е точно такъв случай и най-новият му филм по кината, „Стъкления“, е поредната стъпка от забележителната му професионална еволюция. На този сранително ранен етап от кариерата си, 39-годишният шотландец вече е доказал, че може да изиграе на практика всичко на големия екран.

В „Стъкления“ МакАвой играе мъж с множество самоличности, всяка от които е на различна възраст, от различен произход, с различни здравословни и лични потребности. Най-отявлената от тези самоличности е Звярът, физически колос, който желае да остави своя белег върху света и е канибал.

Лесно можете да си направите извод защо и как такова изпълнение е подвиг за който и да е актьор. Но от Джеймс МакАвой подобно представяне вече е почти очаквано, след като за 20 години пред камерата той е избирал всевъзможни и разнородни роли с очевидната умисъл да се докаже като талант, дори и за сметка на потенциалния си звезден статут.

Джеймс МакАвой
Снимка: StudioCanal

МакАвой първоначално набира популярност с ролите си в исторически и костюмни продукции като „Последният крал на Шотландия“, „Да бъдеш Джейн Остин“ и „Изкупление“. В повечето от тях той играе ключова поддържаща роля и аудиторията бързо свиква да го вижда със спретнат викториански костюм и да го чува с британски акцент в компанията на звезди като Ан Хатауей и Кийра Найтли.

Кийра Найтли на 33 – къде изчезна принцесата на големия екран?

Но актьорът бързо се постарава да унищожи това стереотипно впечатление с централната си роля в експлозивния екшън на Тимур Бекмамбетов „Wanted“. В него МакАвой влиза в американско амплоа и си партнира с Морган Фрийман и Анджелина Джоли в ослепителния зенит на нейната кариера.

Анджелина Джоли – Edna жива легенда на 43

Три години по-късно, през 2011-та, актьорът, вече работил с някои от най-големите имена в своята професия и доказал своите способности, получава и своя шанс да оглави класическа холивудска поредица. Именно тогава МакАвой изиграва Чарлс Ексейвиър, известен още като Професор Екс, в „Х-Мен: Първа вълна“.

Джеймс МакАвой
Снимка: 20th Century Fox

Макар и главна, ролята на инвалидизирания телепат е далеч от традиционното определение за супергерой по същия начин, по който МакАвой си остава далеч от това за филмова звезда. Персонажът се отличава много повече със силните си емоционални моменти и интригуващите, ангажиращи сюжетни линии, свързани с него, отколкото с бляскави екшън подвизи или романтични авантюри.

Това е и всичко, от което МакАвой се нуждае, за да превърне ролята в знакова за своята кариера. Не го спира и фактът, че героят му е вече популяризиран от сър Патрик Стюарт, който изиграва Чарлс в напреднала възраст в редица други филми. Това само довежда до изключително забавна приятелска закачка между двамата актьори, които не пропускат възможност да се критикуват шеговито и до днес.

В ролята си МакАвой показва, че не е нужно човек да има дълга бяла брада или да бъде на преклонна възраст, за да изиграе ефикасно мъдър ментор с богат опит и собствени недостатъци, които неизбежно предава и на своите възпитаници. Четвъртото и вероятно последно представяне на актьора като Професор Екс очакваме по кината това лято в „Х-Мен: Тъмен Феникс“.

Джеймс МакАвой
Снимка: 20th Century Fox

След като вече е изиграл романтика във филми като „Изкупление“, екшън героя в ленти като „Wanted“ и ментора в поредици като „Х-Мен“, МакАвой неизбежно обръща артистичния си взор към антагонистите. През 2016 година, във филма „На парчета“ той изиграва Кевин Уендъл Кръмб, същият мъж с 24 различни самоличности, който изпълнява и в „Стъкления“, по кината у нас от този петък.

В ролята си МакАвой говори с няколко различни акцента и изиграва както 11-годишно дете с говорен дефект, така и английска домакиня на средна възраст, метросексуален моден дизайнер и антисоциален американец със склонност към педофилия. Финалното му превъплъщение, разбира се, е като вече споменатият Звяр, който се манифестира като амалгама от всички самоличности на героя.

Джеймс МакАвой
Снимка: Universal Pictures

Вече разбирате защо още в самото начало на тази статия изстрелях гръмкото твърдение, че Джеймс МакАвой може да изиграе на практика всичко, нали така? Между тези свои основни роли актьорът е участвал и в по-слабо известни, но не по-малко интригуващи продукции като „Транс“ на Дани Бойл, адаптацията на криминалния роман на Ървин Уелш „Разврат“, екшъна „Атомна Блондинка“ и ужасно подценявания „Виктор Франкенщайн“.

„Атомна блондинка“ – екшън без герои, красота без душа и стил без субстанция

През 2019 година, освен в „Стъкления“ и в „Х-Мен: Тъмен Феникс“, МакАвой ще играе главната роля и в хоръра „То: Част втора“, заключението на изключително успешната адаптация на класическия роман на Стивън Кинг, започната през 2017-та. С три касови заглавия в рамките на една година, е пределно очевидно, че Джеймс МакАвой вече е истинска кинозвезда – дори и да е станал такава, сякаш без да иска.

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти