Безстрашната красавица, която ще се изправи срещу „То“: Джесика Частейн

Джесика Частейн
Снимка: Getty

Огънят в красивата червена коса на Джесика Частейн може да се сравни само с пламенните ѝ речи в защита на равенството между половете. В свят след #MeToo вълната, в който всяка втора жена в Холивуд е говорителка на феминизма, а повечето от тях говорят пълни глупости във връзка с не дотам разбраните си вярвания, е лесно човек да забрави кои дами са били открити относно вижданията си по темата още преди този въпрос да започне да доминира социалния дискурс.

Уроци по дразнещо (женско) поведение с Бри Ларсън

Но Джесика Частейн винаги е била една именно от тези жени. Номинациите за „Оскар“, снимките по кориците на списания и заслужено придобития звезден статут са ѝ позволили да говори често в публичното пространство за желанието си за постигане на равенство между половете, но няма по-силен аргумент в полза на мнението ѝ от собствените ѝ страхотни способности и избора ѝ на роли.

Джесика Частейн
Снимка: Getty

Интересът ѝ към актьорската професия възниква още от детска възраст и Частейн се обучава в престижната школа „Джулиард“, за да последва мечтата си. Отгледана в сравнителна бедност от разведената си майка, тя се класира за публична стипендия, осигурена от прочутия комик Робин Уилямс. Първата ѝ роля на театралната сцена от 1998 година, както не е трудно човек да се досети, е Жулиета.

Екранният ѝ дебют идва цели десет години по-късно, при това в независима продукция с ограничена дистрибуция. Междувременно тя се опитва да пробие във висшия ешелон на Холивуд с много второстепенни появи в сериали като „Закон и ред“ и „Вероника Марс“, както и с неуморна работа в театъра, за която си спечелва все повече критически похвали. Но упоритостта ѝ се отплаща през 2011 година.

Тогава Частейн заема с категоричност мястото си като едно от разпознаваемите красиви лица на големия екран, като се появява в цели шест пълнометражни филма, четири от които при това са съответно режисирани от звездните имена Ралф Файнс, Джеф Никълс, Ал Пачино и Терънс Малик. Но най-голям пробив за актрисата е изпълнението ѝ във филма на Тейт Тейлър „Южнячки“, за което е номинирана за „Оскар“ за поддържаща женска роля.

Представянето ѝ в „Дървото на живота“ на вече споменатия Терънс Малик също ѝ носи популярност, след като филмът провокира много дебати в критическите среди. Лентата печели „Златна палма“ на фестивала в Кан, но е заклеймен от редица експерти – по мое мнение, напълно заслужено – като безкрайно претенциозен и абсурдно амбициозен филм без реален предмет на действието.

Подчертаните феминистки вярвания на Частейн са въплътени и в персонажа ѝ Маги Буфорд, дръзката и остроумна дама от уестърна „Беззаконие“, в който актрисата си партнира с Том Харди. Но малко героини в съвременното кино като цяло са силни, колкото е нейната Мая във военния филм на Катрин Бигелоу „Враг номер едно“, посветен на издирването и залавянето на терориста Осама Бин Ладен.

Джесика Частейн
Снимка: Getty

Частейн получава възможност да изследва огромния си артистичен диапазон и блести в амплоато на желязна анализаторка на ЦРУ, която не може да си позволи дупки в емоционалната си броня или в набора си от познания, докато се опитва да открие най-търсения мъж на планетата. Финалната ѝ сцена от лентата не е нищо по-малко от съкрушителна, а фактът, че Частейн не е наградена с „Оскар“ за ролята си, и до днес се смята за един от големите скорошни пропуски на Академията.

Филмите, които спечелиха "Златен глобус", но не стигнаха до "Оскар"

Оттам нататък актрисата се превръща в едно от най-големите имена в съвременния Холивуд и започва да редува появи в независими продукции с роли в някои от най-големите популярни блокбъстъри. В една и съща година тя участва в адаптацията на театралната постановка „Госпожица Юлия“ от норвежката икона Лив Улман, както и в научнофантастичния мегапроект на Кристофър Нолан „Интерстелар“.

Джесика Частейн
Снимка: Getty

Множество критици я отличават и за страхотното ѝ представяне в „Най-бруталната година“ на режисьора Джей Си Чандор, където пък си партнира с Оскар Айзък. Отново наградите „Златен глобус“ са по-благосклонни към нея от „Оскар“-ите и тя бива номинирана в категорията за поддържаща женска роля.

Звездният ѝ имидж расте все повече с появите ѝ в още и още хитове, сред които „Марсианецът“ на сър Ридли Скот, „Ловецът: Зимната война“ и „Пурпурният връх“ на Гийермо Дел Торо. Независимо дали играе депресиран капитан на космическа мисия, боец в средновековен приказен свят или фатална жена в готически хорър, Частейн се доказва като неизменно ефективна изпълнителка.

Джесика Частейн
Снимка: Getty

Последната ѝ номинация за „Златен глобус“ дойде миналата година, когато бе отличена за изпълнението си в „Принцесата на покера“ на Арън Соркин. През 2019-та актрисата направи първата си категорично погрешна професионална стъпка от години насам с излизането на провалилия се комиксов блокбъстър „Х-Мен: Тъмният феникс“, в който тя изигра безкрайно плосък и зле разгърнат злодей.

„Тъмният феникс“ оставя поредицата „Х-Мен“ в пепелта

Но още през септември Частейн по всяка вероятност ще се реваншира на феновете си и на филмовите критици с ролята на опърничавата героиня Бевърли Марш в масово очаквания „То: Част втора“. Лентата ще противопостави вече порасналите деца от градчето Дери срещу злото митологично същество, което най-често приема формата на клоун, 27 години след събитията от първия филм.

Джесика Частейн
Снимка: Getty

Очаква се Частейн да се събере отново с режисьорката на „Южнячки“ Тейт Тейлър за трилъра „Ийв“, в който актрисата ще играе главната роля. Потвърдени имена в актьорския състав са още Колин Фарел, Джон Малкович и Джина Дейвис, но проектът все още няма зададена премиерна дата.

Независимо кога го видим на голям екран, ще очакваме Джесика Частейн с еднакво нетърпение във всички случаи, тъй като актрисата вече се е доказала като твърде способна изпълнителка във всички полета на актьорската професия и всички жанрове на киното и театъра. И ще знаем, разбира се, че героинята ѝ няма да се предаде лесно.

Джесика Частейн
Снимка: Getty

Още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти