Сега е времето да се погрижим за здравето на децата през зимата

есен семейство родители деца дете
Снимка: iStock

Тази зима ще е по-особена. Към традиционните тревоги от задаващите се вируси и грип се прибавя още една: COVID-19 наднича зад всяко неразположение и температура. Притесненията ни отвеждат в аптеките за чудодейни имуностимуланти, шумно рекламирани като решаващи всички проблеми. Но грижата за детето не се изчерпва само с даване на витамини или някой имуностимулант. Няма как детето да е здраво, ако не се погрижим емоционално да е спокойно, ако не се храни здравословно и не спи достатъчно, не е с добра лична хигиена, ако няма физическа активност и закаляване.

Една от причините децата ни да боледуват по-често е лошото хранене. Ако няма контрол, децата ще нагъват само пици, дюнер, гирус, пържени храни, сладкиши, шоколад, безалкохолни напитки. Много малчугани не познават вкуса на плодовете и зеленчуците и страдат от липса на витамини и минерали. Малките приемат твърде много захари, това води до нарушен баланс между добри и лоши бактерии в червата и до чревна дисбактериоза. А в червата се намират около 70% от клетките на имунната система.

дете училище храна
Снимка: Istock

Здраво дете може да имаме, само ако то има здрави черва. Това се постига с прясна, чиста, балансирана храна с плодове и зеленчуци, полезни мазнини и белтъчини. Парадоксът на лошото хранене е дебело дете (от вредните храни), а в същото време недохранено, с липса на протеини, витамини, минерали (цинк, селен, мед), ненаситени и полиненаситени мастни киселини, които поддържат добра имунна система.

Не прекалявайте с имуностимулатори/имуномодулатори – те могат повече да навредят, отколкото да помогнат! Преди да дадете каквито и да е хранителни добавки, включително витамини, имуностимулатори и пробиотици, консултирайте се с педиатъра на детето, с имунолог или друг специалист. Защото границата между адекватна имунна система и свръхактивна е много тънка. А се знае, че едни от най-тежките болести са автоимунните, тоест свръхактивната имунна система образува антитела и срещу собствените клетки на тялото.

Антибиотик лекарство сироп аптека болест грип
Снимка: Thinkstock

Какви продукти за повишаване на имунитета е добре да даваме? Трябва дебело да се подчертае, че здравото дете няма нужда от никакви добавки. Здраво се счита дете, което боледува рядко, до 4 пъти на сезон, леко и без усложнения. Истинският имунен дефицит е много рядък, един на 500 деца. Първичният е вроден, вторичният обикновено е временен, след тежко прекарани болести като варицела, инфекциозна мононуклеоза, ротавирусна инфекция, при хронични заболявания с лош контрол като диабет, белодробни, бъбречни заболявания и др.

В зависимост от типа боледуване на детето, се преопръчават различни имуномодулатори след преглед и оценка от педиатър и имунолог. Съществуват имуномодулатори от бактериален произход, които съдържат лиофилизирани бактериални лизати от най-често срещаните причинители на дихателни инфекции. Те се използват за профилактика на повтарящи се инфекции на дихателната система или инфекциозни обостряния на хроничните бронхити при децата чрез синтез на антитела.

дете болест грип
Снимка: iStock

Други имуномодулатори, които се използват често, съдържат природни продукти с имуномодулиращ ефект. При тях проблемът е, че почти няма клинични проучвания свързани с тяхната ефективност. При по-тежки случаи се използват лекарствени средства с антивирусни и/или имуномодулиращи ефекти. При автоимунни заболявания имуномодулаторите се използват много внимателно!

Ваксините против грип са подходяща превенция, но те предпазват само от усложненията на грипа, не и срещу останалите десетки други вируси.

ваксина грип
Снимка: Istock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти