Притихването – магията на Коледа

Притихването – магията на Коледа
Снимка: netinfo

Михаела Петрова

Малко преди вечерята на Бъдни вечер, обичам да излизам. И да отида в някой бар. Живея в центъра на София, има голям избор на места, където ме познават. Обикновено са заведения, в които пиша през деня. Уточнявам този детайл, за да е ясно, че това за никого не е странно. Почти никога няма друга жена. Обикновено сме аз и мъжете, излезли за едно питие, за да не се пречкат на жените в кухнята. Или по друга, тяхна си причина. Рядко си говорим. Освен ако не се познаваме. Дори и тогава, по-скоро си кимаме и казваме „Наздраве“, но никой не прекалява с приказките.

Снимка: netinfo

Обичам това мълчаливо съмишленичество. Наблюдавам нашето смълчаване над питиетата и си мисля за тези малки бягства насред шумотевицата, от които имаме нужда. Не да останеш съвсем сам преди да седнеш пред постните гозби със семейството и да се правиш на учуден пред децата за щедростта на дядо Коледа, а да притихнеш сред други като теб. Да усещаш, че този импулс за отдръпване навътре преди да пристъпиш към нова доза празнична шумотевица, е изживяване, в което не си сам.  

Снимка: netinfo

Разбира се, обичам и моментът на притихване у дома. Сред онези, с които си създал роднински връзки, независимо дали развитието на взаимоотношенията ви във времето, успяват да навлязат в истински сакралния смисъл на думата „семейство“. Всички знаем, че на едно по-еволюционно ниво, не кръвта, а сходния резонанс между хората, много повече създава усещане за семейство.

Нарочно не го наричам „духовна връзка“ – и това понятие е твърде изкривено вече. В момента предпочитам удобството на терминологията, която би могла да се свърже със струнната теория. Резонанс - тонът, вибрацията, трепетенето, при което общуването между вас не създава усещане за какофония, за фалшиви трели, за деликатно и възпитано отдръпване от възможния концерт на вашето общуване, а повече напомня на импровизациите в джаза – когато всеки музикант се вдъхновява от другия и това повдига нивото на радостта и се предава и на публиката.  

Снимка: netinfo

Но мисълта ми беше, че дори когато не се усещаш в сроден резонанс със семейсвото, с което се полага да посрещнеш Бъдни вечер, онова притихване също се случва. Това е магията на Коледа – притихването. Смълчаването. Обръщането на погледа навътре сред блещукащите светлинки отвън. Там, където сякаш изпадаш, почти по невнимание, в усещане, което ми се струва, че мога да нарека „Божия милост“. Предаваш се. И поне за малко се оневиняваш за  целия стрес, който си причиняваш. Отпускаш контрола, бдителността, егото се приспива и се отпускаш в трептенето на любовта, която си. Неосъдителна, приемаща, пречистваща.

Снимка: netinfo

В това притихване поне за малко, намираш място, на което всичко ти е ясно. Лесно е. Миролюбиво и добро е. Няма ориентири за нормалност. Това не те обърква. Не ти изглежда странно. Не е проблем. Твоите минути извън времето и пространството, елегантно споделени дори и с онези, с които не чувстваш резонанс през останалото време – това е истинската магия на Коледа. Притихването.

Насладете му се изцяло, позволете му да ви погълне. Няма за къде да бързате. Честитките в месинджър могат да почакат.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти