Перфектният следващ агент 007 на големия екран

ричард мадън
Снимка: Getty/Gulliver

В статията ми от миналата седмица се фокусирах над противоречивото публично възприятие на актьори, приели легендарни роли от калибъра на Батман, Хан Соло, капитан Кърк и прочие. Един такъв вечен персонаж, чийто кастинг винаги провокира много дебати в публичното пространство, безспорно е Джеймс Бонд, най-известният филмов шпионин на всички временна.

За синия Дух, новия Черен рицар и токсичния Интернет

Поредният такъв дебат по всяка вероятност ще се проведе в най-скоро време. Текущият изпълнител на ролята Даниел Крейг вече има четири филма в митичното амплоа зад гърба си и в момента снима пети, който следва да е негов последен по силата на договора, който актьорът подписа след „007 Координати: Скайфол“.

Освен това не бива да пренебрегваме и фактът, че Крейг вече е на възраст от 51 години и времето му да играе активни екшън герои е към края си. Самият актьор нееднократно е изявявал желанието си да се оттегли от ролята на Бонд с достойнство и студиото зад поредицата за агент 007 едва успя да го убеди да се снима за пети път в амплоато.

До каква степен Крейг отговаря на традиционната представа за Джеймс Бонд и какви качества притежават филмите му в прочутата роля, са въпроси, достойни за дискутиране в отделни статии. Предметът на текущия текст е, че в случай, че актьорът постъпи разумно и се оттегли от амплоато си след следващия филм за Бонд, който ще излезе през 2020-та, вече има свой идеален наследник.

Питайте Тарън Еджертън. Звездата на филма „Рокетмен“ и на шпионската поредица „Кингсман“ бе запитан в скорошно свое интервю кой следва да наследи пистолета и смокинга на агент 007. Интервюиращите очевидно търсеха начин да накарат Еджертън сам да заяви претенции към ролята предвид английския си произход и опита си в екшън жанра.

Но той непоколебимо и светкавично даде искрения си отговор: „Ричард Мадън“. И трудно някой може да спори с него. На 32 години, от шотландски произход, с тъмна коса, сини очи, симетрични черти и добре сложена фигура, Ричард Мадън е като реинкарнация на сър Шон Конъри, телепортирана в 21 век, за да възкреси класическия имидж на агент 007.

ричард мадън
Снимка: Getty/Gulliver

Мадън е роден близо до Глазгоу и отгледан в големия шотландски град, а артистичното си образование получава в Кралската шотландска академия за музика и драма. В този смисъл той е класически трениран Шекспиров актьор и резонно стартира кариерата си на сцената преди да се окаже пред камерите.

През 2007 година Мадън играе главната мъжка роля в редица представления на „Ромео и Жулиета“ из Обединеното кралство, амплоа, към което се завръща триумфално и през 2016-та на легендарната сцена на театъра „Уест Енд“ в Лондон, при това под режисурата на прочутия Кенет Брана. Самият актьор определя тази своя роля като големия си пробив, тъй като тя му носи редица нови контакти и му отваря нови професионални възможности.

Масовата публика, разбира се, го познава най-вече като Роб Старк от първите три сезона на хитовия сериал „Игра на тронове“. Мадън получава изцяло положителни отзиви от критиката за изпълнението си в ролята на основен протагонист, който често е в конфликт със собствените си морални ценности.

ричард мадън
Снимка: Getty/Gulliver

Бруталното му убийство на „Червената сватба“, дирижирано от политическия гений Тивин Ланистър, се класира като един от най-шокиращите моменти от целия сериал дори сега, след края на цялото сюжетно действие. Мадън наскоро коментира, че когато е научил новината, че героят му ще бъде ликвидиран, е бил шокиран и натъжен, но сега се чувства благодарен за това, тъй като напускането на сериала е отворило нови хоризонти за професионално развитие пред него.

Сред тези нови хоризонти са главни роли в сериал, посветен на италианската фамилия Медичи, в който Мадън работи с екранната легенда и двукратен носител на „Оскар“ Дъстин Хофман, и в игралния филм „Пепеляшка“. Вторият от двата проекта носи на младия актьор още повече популярност и е приет с високи оценки от критиците, а първият му донася безценен опит и първо начинание в капацитета на изпълнителен продуцент.

ричард мадън
Снимка: Getty/Gulliver

През 2018 година кариерата на Мадън достига още по-големи висоти с главната му роля в минисериала на BBC „Бодигард“. Продукцията от шест епизода получава универсално критическо одобрение и донася на актьора награда „Златен глобус“ за главна мъжка роля в драматичен телевизионен сериал, най-големия приз, който може да спечели с подобно амплоа.

На големия екран пък го гледахме тази година в биографичния филм за живота и кариерата на сър Елтън Джон, „Рокетмен“. В лентата Мадън разкри нови измерения на актьорските си способности в амплоато на традиционен злодей като безскрупулния музикален мениджър Джон Рийд, който се възползва от интимната си връзка с главния герой, за да постигне професионални облаги и известност.

„Рокетмен“ полита към небесата и към историята на киното

ричард мадън
Снимка: Getty/Gulliver

В ролята Мадън е коренно различен от всичките си досегашни известни превъплъщения и, волно или неволно, дава най-силната си заявка за ролята на Джеймс Бонд с неизменно безукорния си външен вид и умишлено съблазнителното си поведение. Прическите и костюмите от 70-те години на миналия век, когато се развива действието в „Рокетмен“, само допринасят за това впечатление.

Спекулациите, които свързват актьора с амплоато на агент 007, са налице още от 2015 година насам, когато мнозина смятаха, че Даниел Крейг ще се раздели с ролята след „Спектър“, но това така и не се случи. Няма съмнение, че слуховете ще се възродят след следващия филм за Бонд, който се очаква на 8 април 2020 година.

ричард мадън
Снимка: Getty/Gulliver

И ако така или иначе заявявам в тази статия желанията си за бъдещето на поредицата за агент 007, бих добавил и фактът, че прочутият режисьор Кристофър Нолан, нееднократно е заявявал, че се вдъхновява от филмите за Бонд и с удоволствие би режисирал такъв в бъдеще. Ако скоро видим филм за агент 007 с Нолан в режисьорския стол и с Ричард Мадън в главната роля, няма съмнение, че светът ще остане не объркан, а тотално разбит, за разлика от традиционното Бонд мартини.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти