Отиде ли си, заключете врата

г
Снимка: Thinkstock

Счупеното не се лепи, а единствено водата е в състояние да запуши празните пространства – дори най-недостъпните. Природата не търпи състоянието на вакуум, затова когато нещо си отиде, друго заема мястото му.

Времето е най-сигурният лек за разбитото сърце. Няма по-благонадеждно средство, чрез което болката да отмине. Когато и последният симптом си отиде, дишаш с пълни гърди. Чувстваш се лек като перце на птица.

Страхът да не останем сами е отражение на парадигмата, че непременно трябва да изживеем живота си с някого. Егоизмът разполага с много начини да маскира собственото ни себелюбие. Любовта е егоизъм за двама, но с времето това невинаги остава така. И тогава идва мигът, в който трябва да отворим очите си за безспорната истина. Никого не можем да задържим насила.

И не трябва.

Нищо не си струва измамният героизъм да се оповаваме на компромисите. Всяко отлагане на окончателното решение е агония, на каквата обричаме самите себе си. След като любовта ни е избрала, тя има пълното право да продължи напред по пътя, където ще срещне други влюбени.

Това също е част от красотата на живота.

г
Снимка: Thinkstock

Нелека е тъгата на битието. Но без тъга радостта остава недостъпна.

Не можем да започваме отначало нещо, което вече е отминало. От миналото можем единствено да извлечем поуките за онова, което предстои. Докато сме живи, всичко има значение. Ние имаме значение, затова трябва да се щадим в умението сами да си причиняваме страдание. Дори егоизмът не заслужава подобна участ.

г
Снимка: Thinkstock

Рутината да обичаме е обречена на пълен провал. Навиците ни карат да се чувстваме живи, но любовта е възможна само там, където чувствата са двупосочни. Никое „обичам те“, изречено по подразбиране вечер, не се сравнява с начина, по който приготвяме кафето си сутрин. Затова, реши ли някой да си тръгне, отворете му вратата и му помогнете с куфарите. Извикайте му такси и разменете две-три думи за времето, докато чакате колата да дойде. Темата за времето винаги е актуална, тя свързва дори непознатите. После заключете вратата.

Любовта предпочита да влиза с взлом.

г
Снимка: Thinkstock

Още от Добромир Банев: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти