Мечтите ни трябва да са по-големи от възможностите ни

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Интересно ли ви е за какво мечтаят хората и как се променят мечтите им във времето?

Когато бях малка, записвах мечтите си в тетрадка дневник. Преди години я намерих в дома, в който съм израснала, и ми беше много забавно да прочета малките и по-големите ми желания.

Най-приятно ми беше да разбера, че са се сбъднали.

Спомних си емоциите, които тези копнежи предизвикваха в мен тогава, и как събуждаха въображението ми. Една от по-големите ми мечти беше да напиша роман, а още не бях завършила и основното си образование. Сбъднала съм я по три.

Днес се събудих с идеята, че искам да записвам мечтите на децата ми през няколко години, за да могат да си ги припомнят след време и да виждат напредъка си. Винаги съм искала да ги науча на това, че могат да бъдат каквито си поискат и да мечтаят смело.

Ако ви е интересно да прочетете за какво мечтая сега, продължете да четете.

жена природа йога дневен
Снимка: iStock

Някои от вас знаят, че отдавна се занимавам с йога. Преди да отворя собствено студио минаха години, в които си представях как това ще се случи и какво ще представлява. Вече над три години се радвам на плодовете на тази своя мечта.

После започнах да си мечтая как ще пътувам с йога групата ми на далечни дестинации. Една от тях до т.нар. остров на Боговете – Бали, е на път да се осъществи само след месец.

Не си мислете, че споделям това, за да си направя реклама. Групата ми е събрана, свободни места няма, билетите са купени, стаите запазени. Ако сме здрави и е писано да заминем, ще се случи.

Суеверието не ми е присъщо. Никога не съм се притеснявала да разказвам за плановете си. Не мисля, че акта на споделянето ще развали нещо или, ако е свързано с идея, някой ще ми я вземе.

Вярвам в собствените си сили и възможности и знам, че никой не може да осъществи моята идея точно като мен.

жена природа йога дневен
Снимка: iStock

Затова ще ви споделя следващата си мечта. Тя е свързана с изграждането на йога ритрийт център. Това най-общо казано е място, в което хората отиват, за да се откъснат от ежедневието и да се погрижат за хармонията си.

Докъдето погледът ти стига е зелено – очите ти се пълнят с него и изгубваш и най-малкото съпротивление на организма ти да се отдаде на пълна почивка и възстановяване. Има красива природа сред която можеш да се разхождаш и практикуваш, зала за медитация и друга за практики на закрито, но не между четири стени, а отново с невероятна гледка. Настаняваш се в уютни стаи, в които няма нищо излишно, наслаждаваш се на чиста и вкусна храна, басейн, люлки, езеро с водни лилии, екзотична растителност и никакви магазини и телевизори.

Сигурна съм, че има много такива места по света, както и много йога учители, които мечтаят да направят свой йога център. Защо тогава и аз искам да направя такова?

Защото всяко едно такова място е различно посвоему и носи енергията на създателя му. По закона на привличането всеки учител и изобщо всеки човек привлича към себе си хора с подобни вкусове.

Точно те биха припознали това място като свое. През годините моите последователи, които биха ме последвали и накрай света, ми показаха, че си приличаме. Създавайки студиото ми сега, много хора намериха в него своето местенце, своя оазис, наричат го „втори дом“ и също като мен не им се тръгва от него и винаги се връщат, където и да ходят през останалото време.

жена природа йога дневен
Снимка: iStock

Да, има много вълшебни места по света, които можем да посетим. Има много такива и за отдих и релакс, както и разнообразие от йога студиа, но усещането че си направил това, което е в твоята глава е различно.

Разбира се, мога и да не го създам. Така, както можех цял живот да преподавам в готовите студиа на мои колеги направени перфектно, но не според моя вкус. И щеше да ми е много по-лесно. Нямаше да имам ангажименти свързани с менажиране, маркетинг и прочие, но желанието ми да се развивам щеше да остане там някъде, събуто като обувките ми пред вратата на студиото, където просто работя.

Нормално е да се променяме. Да искаме повече и най-доброто за себе си и близките ни. Да се развиваме. Мечтите ни да растат с нас. Някои да се сбъдват – други не. Възможно е да са свързани само със семейството ни.

Но не е нормално да не мечтаем за нещо повече от това, което сме постигнали, да не носим надеждата, че най-хубавото предстои.

Мечтите ни трябва да са по-големи от възможностите ни, за да има към какво да се стремим. За да прескачаме собствените си граници и стари модели.

И да, някои ще кажат, че щастието е тук и сега и трябва да се наслаждаваме на сегашния момент, за да сме щастливи, а не да живеем с мисли за предстоящото. Но аз вярвам, че едното не пречи на другото. Мечтите ни може да са някъде в бъдещето, но те ни карат да се вълнуваме за тях ежедневно, и да не спираме да се развиваме. Ден след ден…

А вие за какво мечтаете? За какво мечтаят приятелите ви и хората около вас?

Ще разберете много за тях, ако просто ги попитате…

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти