Мая Савова говори открито за домашното насилие

Мая и Крум Савови
Снимка: Личен архив

Мая и Крум Савови са едно от четирите известни български семейства, които тази година застават зад каузата на кампанията на AVON "Говори открито срещу домашното насилие", на която Edna.bg е основен онлайн партньор. В България кампанията се провежда за трета поредна година и цели набиране на средства в помощ на пострадалите жени и техните деца. "Никой не заслужава да бъде жертва на насилие" смята Мая и така обяснява какви са мотивите ѝ да се включи в кампанията.

****

Прекрасна лятна вечер е. Приготвяме се с цялото семейство да си лягаме, когато чуваме "Помощ! Някой да помогне, той ще ме убие!". Този глас прилича много на съседката ни от долния етаж – онази учтива млада жена, която често срещам със съпруга ѝ в парка. Винаги са ми изглеждали като обичаща се двойка и сплотено семейство.

Е, понякога той е малко по-нетърпелив, когато тя взема да разходи заедно с тях малкото им куче, а то не смогва на темпото им. Но иначе е много вежливо и възпитано момче. Преди да се запитам какво го е провокирало да я нападне с удари, се чудех какво да направя. Нали не е прието да се притесняват съседите или да се месим в чуждите работи. Дали да подам сигнал в полицията или да оставя нея да се оплаче? Имам ли право да я посъветвам да се обърне към психолог или да потърси помощ извън дома си?

Това ми разказа една приятелка наскоро и аз се замислих колко ли още подобни истории правят статистиката, която казва, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. А колко от нас знаят как да реагират в подобна ситуация? И дали осъзнаваме кога се срещаме с насилници – те крещят, обиждат, заплашват, лишават от финансови средства жертвите си.

Жалко е, че освен жертвите, които рядко намират сили и очи за "пред хората" да потърсят помощ, и обществото ни неглижира подобни прояви. Като майка, аз вярвам, че личният пример е най-добрият възпитател. А никой не заслужава да е жертва на насилие. И на това уча децата си – винаги има начин и подход да се разбереш с всеки, стига да има желание.

Обществото в крайна сметка е съставено от всички нас и ако ние не направим така, че темата за домашното насилие да не бъде срамна или табу, то насилниците ще продължат да малтретират жертвите си, а жертвите трудно ще събират кураж да прекъснат порочната практика.

Затова като посланик на кампанията на AVON "Говори открито срещу домашното насилие" смятам да наруша табуто и да говоря повече. Също така искам с личния си пример да бъда посланик на домашното разбирателство и така да предам нататък, на децата си този модел. Надявам се, че някой ден те ще привлекат нови посланици към каузата, а след време посланиците ще бъдат повече от жертвите.

А какво стана със съседката на моята приятелка – предприела мерки, потърсила помощ и сега не се чуват крясъци в блока. Най-хубавото било, че вече, когато моята приятелка я срещала, съседката ѝ била освен учтива, но и усмихната.

Автор: Мая Савова

Можете да подкрепите кампанията "Говори открито срещу домашното насилие" като закупите благотворителни бижута от Avon.

Какво разказа в "Колонката на" другият посланик на кампанията Сибина Григорова, можете да прочетете ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти