Махнете очилата!

Махнете очилата!
Снимка: netinfo

Миглена Ангелова

Дали сте оптимист, който вижда света през розовите си очила, които никога не се зацапват, или сте черноглед песимист, който убедено не смъква тъмните очила, през които подозрително оглежда всичко - няма особено значение. И в единия, и в другия случай, е налице проблемът с нереално оцветената действителност.

През 2006 г пасторът Уил Боуен предложи на вниманието на човечеството начин да се промени и да заживее позитивно.

Смисълът на идеята, която с времето се превърна в учебна техника (и в България има поддръжници и последователи) се състои в това 21 дни да живееш без да се оплакваш, без да мрънкаш, без да клюкарстваш и без да недоволстваш.

В преодоляването на негативните навици помага лилава гривна, която трябва да бъде премествана на другата ръка всеки път, когато собственикът й се изкуши да се оплаче, помрънка, поклюкарства или да недоволства.

Местенето на гривната продължава дотогава, докато човек честно не победи самия себе си и не изживее 21 дни без да си губи жизненото време с неконструктивни глупости.

Гривната е лилава, защото този цвят символизира мъдростта.

А 21 дни са необходими, за да може едно действие да се закрепи в подсъзнанието във вид на навик. Поне така считат съвременните психолози.

Известният американски психолог Барбара Хелд пък отдавна критикува явлението, наречено “Тиранията на позитивизма”.

Барбара дава убедителния пример с болестите и казва, че са много малко хората, които се решават да кажат на глас, че да боледуваш, да си лишен от някоя част от тялото, е ужасно трудно. Хората трудно се решават да признаят дори пред себе си, че биха предпочели това никога да не се е случвало с тях.

Въпреки, че по-голямата част от човечеството не би искало да има подобен жизнен опит, пише Барбара Хелд - се издават книги със заглавия от типа на: “Как преживях стреса и какво научих от него”. Едва ли някой някога ще попадне на заглавие: “Как преживях стреса и как нищо хубаво не ми се случи”. “Ние не само сме стресирани, боледуваме и умираме, ами сме задължени и да мислим, че всичко това ни обогатява и развива.”

За щастие, по отношение на болестите поне, стават повече психолозите като Барбара Хелд и Брус Левин, който застъпват идеята, че една от реалните причини за задълбочаване на проблемите на хората в областта на здравеопазването е обичайният съвет към жертвите да променят отношението си към ситуацията. “Погледнете откъм позитивната страна!” - е една от най-неуместните фрази, които могат да бъдат казани на човек, изпаднал в беда.

Ние, съвременните хора, знаем за материализацията на мислите. Както на позитивните, така и на негативните. Разбира се, всички сме забелязали, че негативните мисли се “материализират” значително по-лесно от позитивните. По кой път да вървим тогава?

По възможно най-близкия до реалността, с ясна цел и стратегия за постигането й, без очила. Без розови, но и без черни. Реалността никога не е нито само негативна, нито само позитивна. Както е важно в негативната реалност да се открие урока, да се направят изводите, да се видят възможностите и да се възпита достойното приемане, така е важно и по време на позитивния период в живота да не се изпуска от внимание неговата двойнственост: вероятността да се отпуснеш, да загубиш темпото, да занемариш рефлекса за живот.

Първият закон на диалектиката - законът за единството и борбата на противоположностите гласи: противоположностите съществуват в единство, макар да са взаимно изключващи се, борбата между тях e постоянна и това създава условие за вечно движение, саморегулиране и промяна.

Ето така - не поотделно, а заедно.

Още от Миглена Ангелова в "Колонката на": 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти