Четирите котлона на живота

Четирите котлона на живота
Снимка: netinfo

Миглена Ангелова

Преди няколко години попаднах на една много интересна теория, която представя движещите сили в живота ни като печка с четири котлона.

Концепцията за четирите котлона е доста простичка и всеки може лесно да си я представи.

Основните движещи сили в живота ни могат да бъдат разделени на четири котлона, огнища, пламъчета, газови горелки - както си пожелаете.

На мен ми е най-забавно да си ги представям като печка с керамичен плот и с четири котлона - каквато виждам всеки ден в кухнята си.

И така, представете си, че всеки един котлон представлява една от четирите най-важни движещи сили в живота ни:

Първият котлон - това е семейството, нашият семеен живот.

Вторият котлон са отношенията с приятелите ни.

Третият котлон е здравето ни.

Четвъртият - това е кариерата ни, работата, любима или нелюбима.

Оказва се, че има много простичка аксиома: за да се реализира в живота, човек трябва да угаси един от котлоните.

За да бъде наистина успешен в това, което прави, то е необходимо да бъдат изключени два от котлоните. Иначе няма да бъдат достатъчни основните ни ресурси: време и енергия.

Разбира се, можем да си поиграем на обичайните човешки игри, като за пореден път се опитаме да излъжем правилата на живота. Можем хитро да опитаме да обединим първият и вторият котлони (семейството и приятелите) или здравето и работата (третият и четвъртият), но ако сме честни със себе си, то след време ще трябва да си признаем, че “това няма как да стане”. Можем да се опитаме да сме успешни и в четирите сфери.

Можем ли наистина? Всъщност няма как.

Рано или късно ние започваме да осъзнаваме, че колкото и да опитваме да заобиколим Теорията на четирите котлона, ние все едно отново и отново ще се изправяме лице в лице с основната истина на живота - изкуството да сключваме сделки и да се договаряме, приемайки едни условия и отхвърляйки други.

Ако искате да имате кариера и стабилно семейство, приятелите ви скоро ще ви изоставят, здравето ви - също. Ако искате да сте здрави и да бъдете успешни родители, ще трябва да се откажете от професионалните амбиции и от вечерните партита с приятели.

Разбира се, има и още два варианта за намирането на приемливо решение:

- аутсорсинг
- сезонна работа

Ние често делегираме изпълнението на незначителните дейности на други хора. Купуваме готова храна, за да не готвим. Можем да наемем сътрудници, за да разтоварим някои от задачите на работа. Можем да наемем хора (или да помолим родителите си) да ни помогнат в отглеждането на децата.

Можем да се разберем с партньора и да реорганизираме седмицата си така, че да има един ден или вечер за приятелите, семейството, здравето и т.н. Това, разбира се, означава стриктно да изпълняваме предварително взетите решения.

А сезонната работа в случая е сезонността в живота.

Примерно, до към 40-тата ни година първи и четвърти котлон (семейство и кариера), а после втори и трети, когато децата са пораснали, а името работи вместо нас.

Разбира се, варианти има много.

Важно е да се има предвид теорията, за да могат да се открият правилните практически решения.

Още от Миглена Ангелова:

Най-важната работа, която трябва да свършим в този живот, е да бъдем себе си

Да го правиш по твоя си, неповторим начин: най-добрата стратегия за посрещане на Нова година

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти