Лошият спомен се лекува с добър

f
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

Разхождаме се с мой приятел и се чудим в кое заведение да седнем. Предлагам най-близкото добро, за което се сещам.

„О, не“ – казва той. „Там се разделих с бившата си приятелка и ми е неприятно дори само като минавам покрай него“.

Значи трябва да заведеш ново гадже там, за да изтриеш лошия спомен – предлагам. Идеята толкова го ужасява, че само прави онзи знак с ръката, който означава, че съм превъртяла.

Всъщност дадох му идеята, стъпила на личен опит.

Преди години и на мен ми се е случвало да избягвам места, на които съм имала неприятни преживявания. Но от друга страна, местата, където си заслужава да се отиде с интимни и не-интимни приятели не са чак толкова много. И така се случи, че приятелска компания ме покани на едно такова място, още докато болезненото усещане не беше изцерено. Бях на ръба да се откажа. Даже в нещо се спънах и леко се контузих.

До последно се самосъботирах да не стъпя повече там. Но приятелите не ме оставиха на мира. Дойдоха, взеха ме с такси и ме тропнаха на масата. На същата маса, на която преди няколко вечери ми беше пронизано сърцето.

Никога няма да забравя тази вечер. Толкова много се смяхме, а накрая дори си имах нов чаровен и забавен ухажор, че всяка болка от предишни изживявания беше изцерена. Още тогава не забравих да благодаря на ситуацията и си обещах, че ще я запомня, за да ми бъде от полза във всички случаи, в които свързвам външни фактори и места с негативни преживявания.

Разказах всичко това на моя приятел, за да го убедя, че когато някъде си имал болезнено преживяване, трябва да се върнеш и да изживееш нещо хубаво. „Добре, нека да отидем там - съгласи се той, но на твоя отговорност. Ако потъна, заради бившата, ти ще си виновна“. Вина не поемам, освен това много ми се ядеше нещо, което сервират именно там и реших, че ще рискувам с човек, който не е много готов да ми се довери.

f
Снимка: Thinkstock

Оказа се, че сме уцелили happy hour с 50% намаление на бира и като начало това го разведри. После срещна и приятел, с когото се разприказваха за общото си хоби и вечерта мина приятно, без да е нещо уникално. Но все пак той не потъна заради бившата, нито заради мястото, а леко и небрежно изплува, без да се натъкне на нов личен земетръс.

Докато слушах мъжете как се вълнуват от хобито си, мислено се заех с моето – да вляза в по-голяма дълбочина на концепцията си, че хубавото преживяване анулира предишното лошо. Сетих се за много случаи, в които хората се отказват от нещо само защото веднъж или многократно са се провалили. Или им се е случило нещо неприятно в процеса.

f
Снимка: Thinkstock

Например, правиш резервация или поръчка онлайн и нещо се прецаква. Не са те отчели, взели са ти парите, поръчал си едно, а получаваш друго и си казваш: никога повече не поръчвам онлайн. Най-добре на място, друго си е човешкия контакт. Всъщност, по-добре е да направиш точно обратното. Да изчакаш малко да ти мине яда, и когато се успокоиш, да си поръчаш нещо друго. Ако си попаднал на сърдита служителка в администрацията, отиди с усмивка отново друг ден, може и при същата, за да изличиш лошият спомен.

Ако една връзка е била неуспешна или е имало драма и ревност, неразбирателство или други проблемни неща, дай си време да се успокоиш малко и отново започни връзка като се фокусираш върху онова, което ти харесва. Дори и без да й възлагаш големи очаквания в началото, а напротив – колкото по-лежерно, като бира в happy hour, толкова по-добре.

f
Снимка: Thinkstock

Не се напъвай да я поведеш към по-сериозно обвързване, остави я да бъде лека и неангажираща, с респект към свободното време, което имаш за себе си. Всички знаем, че „времето за себе си“ е голям лукс във взаимоотношения, в които животът ви е станал съвместен и двамата имате прекалено много битови ангажименти един към друг. И понякога именно затова, причината за истинското привличане, което е радостно съпреживяване на сходен светоглед и начин на живот, някак се забравя.

Съзнавам, че е по-лесно да изличим лошите си чувства към местата, на които сме преживели нещо неприятно, отколкото към хората, с които сме ги преживели. Но въпреки това и в двата случая е валидно правилото, че само нашето отношение към хора, места и ситуации е от значение. Но също така е вярно, че навикът от малкото, се пренася и към голямото.

f
Снимка: Thinkstock

Можем да започнем да го променяме дори от такава дреболия, като блузата, с която сме си внушили, че не ни върви, защото се е случило да сме я облекли в скапан ден. Блузата е неутрална. Ние й придаваме качеството да ни носи лош късмет. Точно както създаваме талисманите си за добро – ние ги наричаме да бъдат наши пазители и помощници.

Ако вярвате в това /а почти не познавам някой, който не вярва, дори и тайничко/, вземете от закачалката тази блуза и й кажете: „с теб преживях нещо неприятно, но вярвам, че си ме предпазила от нещо друго. Сега за благодарност, ще изживеем нещо хубаво заедно“. И излезте с нея. Наблюдавайте хубавите неща, които ви се случват.

f
Снимка: Thinkstock

Постепенно, когато стане навик, това ще се прехвърли и върху хората. Подсъзнанието ще се научи да казва: „С теб преживях нещо неприятно, но вярвам, че то е било много ценно за мен. Сега за благодарност, ще изживеем нещо хубаво заедно“.

Може би точно това е в основата на концепцията за „кармичните връзки“. Със сигурност е по-лесно да си отворим сърцето, когато сме напълно безпаметни за лошото преживяване, но в крайна сметка, нали затова е еволюцията. Да не се налага всеки път да изпадаме в пълна амнезия, а да поемем осъзната отговорност за пълноценните изживявания на многобройните нюанси на любовта и радостта.

f
Снимка: Thinkstock

Още от Михаела Петрова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти