Когато любовта се превърне в тежка дрога

любов двойка връзка
Снимка: Unsplash

О, случва се. Подозирам, че доста по-често, отколкото си мислим. Да, любовта е опиянение, доброволна зависимост, реене в розови облаци и пропадане в черни дупки, хвърляне от единия полюс към другия, мразя те – обичам те, еуфория и депресия, и всичкото, взето заедно. Сладка мъка, адска радост, дай Боже всекиму. Стига да не зациклим в един момент много тежко, без да се усетим. Защото си е болест. Мозъчна.

Въпреки че обикновено те прави безмозъчен, тоест немислещ, неусещащ се за нещата, които правиш. И най-страшното е, че се стремиш с всичка сила към безмозъчни мисли и действия. Безмозъчни мисли е оксиморон, нали? В езика, не в живота. Когато амигдалата започне да контролира нещата… Коя е тая амигдала, бе? Амигдала чия? Къде живее? Какво общо има с мен? Всичко общо, защото е просто дял от нашия мозък. Не това не е урок по анатомия. Амигдалата отговаря за нашите емоционални състояния – страховете, водещи до агресия, за да се защитим и опазим. За милионите години еволюция тя ни е опазила, иначе да сме се затрили. Реакцията ѝ е възможно най-бързата нервна реакция. И най-трудно се овладява.

двойка раздяла
Снимка: Istock

Та да се върнем на любовта. Дори и в най-блажените отношения съществува подсъзнателният страх от загубата на любимия човек. Егоистични чувства са любовните. Искаш един човек повече от всичко друго на света и с цената на всичко на света. Признавам си, че ми се е случвало. Както ми се е случвало и съвсем внезапно да ми се прииска същият човек да изчезне от живота ми и от света бели по възможност. От моя свят. Има любов – няма я вече. Нормално е. Контрол – забрави. И не ме разсмивай. По невнятните причини, по които се влюбваш, точно по тях и чувството изчезва яко дим. Никой не може да го обясни, на всички се е случвало.

Това е при единия. При другия обаче любовта продължава. И той си я иска. Не може без нея. Някои търсят утеха в чашата, други в нова връзка, на трети им потъват гемиите и излизат от релси, всеки се спасява поединично или просто не се спасява. Амигдалата изпраща своите импулси – застрашен си, побъркваш се от страх да си нелюбим, захвърлен като вчерашен вестник, ненужен като пясък в пустиня, не можеш да забравиш, не можеш да се динстанцираш, не можеш да мислиш. Кълбо от нерви и топка от страх. И потъваш в прегръдките на илюзорното подхранване на несъществуващи знаци.

жена тъга
Снимка: iStock

Следиш през пет минути в месинджъра дали твоят бивш свети в зелено, тоест на линия е. Тичаш в профила му да видиш дали има нова публикация. Ако има, каквато и да е тя, почваш да търсиш под вола теле, тоест да търсиш нещо свързано с теб като доказателство, че има мегдан да се надаш на пак ще се прегърнем. Ако е споделил песен, която сте слушали заедно, о, това доказва, че още мисли за теб. Не ли? Бе не ми говори, Разуме, заспи и си гледай работата. Ама че разумът се опитва да надвика амигдалата, това не се брои.

двойка любов
Снимка: iStock

С всяко най-дребничко и всъщност нищо незначещо нещо, ти си взимаш дозата дрогичка, която подтиска страховете ти. До следваща дозичка. Това с месинджър и профил е просто първият тъп пример. И най-невинният. Но дозичката трябва да се увеличава и увеличава и така до побъркване. Защото с илюзии не се живее. И със страха да се изправиш срещу проблема си, да го погледнеш в очите, да се хванеш сам за реверите и да се разтърсиш едно хубаво, да му кажеш че колкото и да ти е трудно и невъзможно, ще си кажем довиждане, моя любов… Трудно, но не невъзможно. И колкото по-бързо, толкова по-добре.

Нареви се едно хубаво, напий се, размести мебелите, смени си работата, каквото и да е, но да се измъкнеш сам за косите. Спри й дрогата на пустата амигдала, изживей си страха и го елиминирай. Възможно е. Всеки го е правил. Иначе наистина светът щеше да се затрие. И човек никога нямаше да се влюбва отново и отново. А без любов… Не става. Никак не става. Но без тежка зависимост е задължително.

след раздяла
Снимка: iStock

Още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти