Как да се справим с вирусите

Как да се справим с вирусите
Снимка: Thinkstock

През януари е пикът на вирусните инфекции, най-тежко протичащата от които е грипът.

Той се различава от останалите вируси по внезапното си начало, при пълно здраве в рамките на час - два започват треска, висока температура, болки по цялото тяло, силно главоболие.

Следват болки в гърлото, суха дразнеща кашлица, хрема. Настинката не е причина за боледуване, при липса на вируси малко преохлаждане няма да предизвика неприятности. Но продължителното излагане на студ и неадекватното обличане преохлажда лигавиците на дихателната система, кръвоснабдяването се нарушава и намалява локалния имунитет.

Българската майка (и особено баба) по-скоро навличат децата повече от необходимото, те се изпотяват и това е причина за разболяване. Потно дете плюс студ и вятър е по-лоша комбинация, отколкото леко охлаждане. И така, детето вече е болно, как да му помогнем?

Запазете спокойствие, това вече се е случвало доста пъти и е отминавало, ще отмине и сега. Ако се паникьосвате, предавате лоши сигнали на малкото, че става нещо страшно и то трудно ще се справи с изпитанието. Настройте се психически, че каквото и да правите, ще имате 3-4 неприятни дни с температура, хрема, кашлица, болки в гърлото.

т
Снимка: Thinkstock

След острата фаза състоянието постепенно се подобрява и детето ще оздравее. Всички лекарства които давате (за температура, болка, против кашлица, капки за нос и т.н.) не лекуват детето, само допринасят за комфорта му, да се чувства по-добре. Антибиотиците не действат при вирусна инфекция, те са основателни само ако настъпи бактериална инфекция, обикновено след петия ден.

Ефикасни са само противовирусните препарати, особено ако детето боледува често и трудно се справя само със симптоматични средства. Температурата е защитна реакция на организма, тя задвижва каскада от имунологични процеси, които водят до оздравяване. Затова не прекалявайте с противотемпературни средства, особено ако детето се чувства сравнително добре. Осигурете комфортна температура на стаята (около 22 градуса), проветрявайте често, предложете вкусна, витаминозна храна. Ако детето не се храни, не настоявайте, но да пие течности е задължително, за да не се обезводни от температурата.

т
Снимка: Thinkstock

Кога да заведем детето на лекар? Ако детето е малко бебе – веднага. При по-големите деца не е необходимо веднага да тичате към лекарския кабинет, особено ако положението е ясно – било е в контакт с болни, температурата пада след антипиретици, сравнително добро общо състояние. Изчакайте два-три дни и ако има проблем, консултирайте се с лекар.

Притеснителни са свирене на гърдите, учестено и затруднено дишане извън пристъпите на висока температура, неспирна кашлица, повръщане, което не се повлиява от обичайните средства, непоносимо главоболие, стенене и пъшкане при малките деца.

т
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти