Има само 1 начин за лечение на кашлицата

b
Снимка: Thinkstock

Лекарства против кашлица бол - всевъзможни сиропи, таблетки, спрейове, а народният лечителски гений е измислил какви ли не рецепти, някои от които направо абсурдни. И продължаваме да си кашляме, защото не се лекуваме правилно. Единственият правилен начин да се отървем от досадната кашлица е да се открие какво я причинява, да се лекува причината, а не следствието. И така, какво предизвиква кашлицата?

Най-честата причина за кашлица са възпалителните процеси в горните дихателни пътища – хрема, фарингит, ларингит, тонзилит, възпаления на горната част на трахеята, предизвикани от вируси (най-често) и бактерии. В тези случаи кашлицата обикновено е суха, непродуктивна, понякога влажна. При ларингит има пресипнал глас и затруднение при вдишване, „лаеща” кашлица. При малките деца това може да е много тежко състояние, изискващо бързо лечение с инхалации с кортикостероид и други средства и чак тогава кашлицата намалява. Обикновената хрема при децата също води до кашлица. Те не могат да издухват носа и секретите се стичат назад към гърлото. Лекува се хремата, за да спре кашлицата. При алергичния риносинуит (остър или хроничен) секретите се стичат по задната фарингеална стена и карат хората да кашлят. Заболяването засяга околоносните кухини (синусите), носа, понякога и евстахиевите тръби (връзката между носоглътката и ушите). Каквито и мерки да се вземат против кашлицата, докато не се лекува възпалението, тя няма да престане. Знае се, че 2/3 от случаите с алергичен риносинуит се усложняват с бронхиална астма.

b
Снимка: Thinkstock

Възпалението на долните дихателни пътища е сериозна причина за кашлица. Характерно за бронхиалната астма е „свиренето” на гърдите, кашлицата преминава само след специфично лечение с бронходилататори. При бронхита бронхите се пълнят със секрет и кашлицата е влажна. Трябва да се изхвърлят секретите, за да спре кашлицата. Пневмонията е тежко заболяване, протича с отпадналост, температура, болки в гърдите. С лечението на възпалението изчезва и кашлицата. Кашлица се появява и при попадане на чуждо тяло в дихателната система при малките деца. Повтарящи се пневмонии и хронична кашлица са съмнителни за чуждо тяло, което трябва да се извади, за да спре кашлицата.

Заради антиваксиналните настроения има неваксинирани деца и отново се появи  коклюша. Кашлицата при коклюш е пристъпна, много мъчителна, детето кашля 7-8 пъти поред без да си поеме въздух, накрая има шумно вдишване, често и с повръщане. Детето се успокоява след лечение на коклюша.

b
Снимка: Thinkstock

Кашля се не само при проблеми в дихателната система. При гастроезофагиален рефлукс (имат го 40% от децата) стомашен сок се връща към ларинкса и трахеята и предизвиква кашлица и болка зад гръдната кост, особено в легнало положение. Рефлуксът успешно се повлиява със съответните средства и кашлицата спира. Възрастните със сърдечна недостатъчност също кашлят. Вариците на хранопровода при цироза също водят до кашлица. Кашля се и по чисто екологични причини – промишления смог и автомобилните газове в големите градове карат да кашлят дори здрави хора.

Средствата против кашлица могат да помогнат като улеснят откашлянето или успокоят кашлицата, но не решават проблема. Ако имате упорита кашлица, трябва да се установи причината. Отидете на лекар, направете препоръчаните изследвания (ако се налага) и тогава се лекувайте. В противен случай само финансирате аптеките.

b
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти