Има ли наистина хормони в пилешкото месо

f
Снимка: Thinkstock

Ако човек вярва на всичко написано в медиите за храната, не трябва изобщо да се храни. То май не трябва и вода да пием, и въздух да дишаме, като се знае какви са качествата им...

Но безспорно любима тема са хормоните в пилешкото месо. От тях растат гърди (пластичните хирурзи го закъсаха), страдат жлезите, дебелеем, пубертетът настъпва по-рано... Дали наистина е така или някой отново се прави на интересен в съмнителните сайтове?

Под натиска на общественото мнение съответните институции направиха проверки, а журналисти от голяма национална телевизия проведоха собствено изследване на пилешко месо, закупено от различни магазини. Лабораторните резултати показаха, че хормони в пилешкото няма. Хейтърите отново видяха заговор и т.н.

И така, на кого да вярваме, има ли хормони в пилешкото месо? Разумният човек е критичен, той вярва само на специалистите в съответната област, всичко останало са приказки на ентусиазирани лаици. А официалното становище на БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) гласи дословно следното (копирам от сайта на агенцията):

„Допълнителните проверки на пилешкото месо не показват наличие на растежни хормони. Експерти към агенцията изследваха допълнителни проби и от птичи стада, и от кланици. Пробите са извън действащата Национална мониторингова програма за контрол на остатъци (НМПКО), която се изпълнява постоянно. При мониторинговите изследвания в страната не е установявано нерегламентирано влагане на растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70% от птичите стада в България.

f
Снимка: Thinkstock

Използването на растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража, се разграждат още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо. Спекулира се, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони.

Този растеж се дължи на много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи, съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес.”

f
Снимка: Thinkstock

Друг е въпросът с антибиотиците, които се дават на животните при отглеждането им. Антибиотикът се разгражда и изхвърля от организма за 7 дни. Според специалистите от бранша, ако се спазва този срок преди добиването на животински продукти, няма да има стойности над допустимите. В противен случай ниските дози антибиотик от месото, което ядем, водят до резистентност, което е огромен проблем за лечението на сериозни болести.

Всеки трябва да се реши според разбиранията си дали да се откаже от пилешкото месо, или да го консумира умерено и с удоволствие.

f
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти