Избери по-богатия

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Съвсем сериозен съм. Разговорът за благосъстоянието на мъжа и по принцип е много важен разговор и някак в семейството тези разговори не се провеждат. Има си обяснение. Дълго време у нас нямаше богати, после богатите бяха символ на пълни утрепки и с право не бяха за избиране. После нещата потръгнаха. В един момент нещата потръгват. Формира се нормална среда класа, където много богати станаха много богати и много богати си останаха или станаха супер пичове.

Има няколко мита и специфики по отношение на благосъстоянието на мъжа, с когото се виждаш (харесваш) и пресмяташ за проекто-гадже. Най-големият мит е, че богатият мъж е престъпник, незаконно забогатял и със сигурност му липсва морал, липсват му устои. Също така е лигльо, мамино синче, пие, пуши, смърка, всичко му писва бързо и сто на сто няма да ти е верен. За сметка на това, по-добре да вземеш по-бедничкия, ограниченичкия, защото някак няма да те изненда с нищо, а познатото зло е по-малко зло.

Често ми се случва момичета, които са в час и са съвсем с всичкия си, да приемат някак си по-свободно и безрезервно по-бедния. Защо? Ми защото имал по-голяма нужда. Хм. Мисля, че ако някой има голяма нужда, отива по голяма нужда, и не мисля, че избираме гаджетата си от нужда. Ти да не си му майка на тоя в нуждата!?

Какво означава мъжът до теб да е богат?

Има голяма вероятност да е всичко, което изброихме преди малко, но далеч не само това. Повярвай ми, познавам мъже, които нямат пет лева в джоба, и за безподобни мърльовци, както и такива с по 500 лева в джоба, които също не стават за нищо. Съвсем ясно е, че има примери и в двете посоки.

Какво, все пак, дават парите на един мъж при равни други условия?

Най-вече самочувствие и липса на комплекси. Мъжът с пари има размах. Има по-смели мечти и по-високо небе. Не обяснява и не оправдава собствения си бит и обикновеност с несправедливия и хищнически свят около себе си. И с липсата на шанс. Единственото по-лошо нещо от арогантния и претенциозен богат мъж е арогантният и претенциозен беден мъж.

Ние живеем в свят, където до голяма степен шансовете са равни, възможностите не са предварително резервирани и всеки може да постигне просперитет, разчитайки на собствената си смелост и предприемчивост. Това се отнася и за жените, разбира се. Но - нали обсъждаме мъжа. Мъжът с пари означава мъж с опит, защото вероятно е виждал много провали в живота си наред с успехите. Това означава и една житейска устойчивост, която му нашепва, че всичко е наред и че има и по-лоши неща, каквото и да се случи. А обикновено нещата, които се случват най-често, трябва да бъдат подминавани точно с това обяснение – има и по-лоши неща. И точка.

Мъжът с пари не си прави сметка за нещата, които не се ценообразуват. Тоест, не вървят със сметка. Говоря за жестовете, които помним. Той ще те заведе в Рим на ресторант за една вечер, или в Атина, пак за една вечер, за да видите временната изложба на Османско изкуство в археологическия музей. Тези неща не са скъпи и не биха обърнали нито едно семейство, но богатият ще види отвъд алтернативата, че вместо да гледате Османското изкуство в археологическия музей в Атина, може да си платите пелетите до пролетта. Или пелетите на вашите. И няма да конвертира вечерята в Рим в незнам си колко пазара в Кауфланд. Ако не купувате олио.

Богатият мъж има среда и ценности. Дава си сметка колко е важно образованието и държи на това. Много добре знае, че като записва децата на различни активности от малки, не им „краде детството“. Дава им среда, знания, купон, опитност. Създава им критерии.

Богатият мъж не казва, че е богат и не уточнява колко точно е богат. На него му личи. А няма нищо по-секси от това да ти личи, че си голяма работа.

Дефиницията за богат мъж е адски трудна и обтекаема и няма как да си богат, ако имаш Бентли и живееш в Обеля. Както и не си богат само защото ходиш на all inclusive във Влас през август. Не си богат, когато обясняваш как „си си платил“ за щяло и нещяло. И няма как твоят да е най-богатият. Също така е много важно да знаем, че един мъж не може само да е „богат“, и ако си с него заради това и той е ок да си с него само заради това – не става нищо. Нито от него, нито от теб.

Богатият мъж е сложен комплекс от успех, мълчание, естествено щастие, липса на поза, много четене, малко сън, задълбочени разговори и съответност във всеки момент. Него ако питаш, ще каже, че ти си най-голямото му богатство и ние всички ще знаем, че е прав и не е прав.

Но той ще е сигурен в това, което казва.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Симеон Колев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти