Ива Дойчинова: Не си дебела, красива си

Ива Дойчинова
Снимка: Личен архив

Ива Дойчинова

Не си и стара – ти си точно на своите години. Точно толкова женена, на точно тези килограми, с точно толкова гъста коса и с точно толкова диоптри. Младостта не е гаранция за самочувствие, както и всяка възраст не може да ти даде пълно удовлетворение сама по себе си по рекламните стандарти.

Все някой ще ти намери дефект на физиката или психиката и ще ти обясни в пет бързи стъпки как да го премахнеш.

Красива си. На всяка възраст, във всяка форма и на всякакъв ток. Трябва ли някой да е влюбен в теб, за да го знаеш? Или да те оцени в сравнителната таблица на индекс на телесното тегло, за да те направи самоуверена?

Красива си в същността си на жена точно тук и точно сега. Иди и се огледай в огледалото. Но не с чуждите очи – със своите. Не е нужно да се приемаш. Ти си. Оцени се като единствено и изключително същество на тази земя. Друга като теб няма.

Наясно ли си? Единствена си и поради този факт изключителна и специална. Не за някой друг. За себе си.

Сега иди до хладилника. Отвори го и виж какво има вътре. Изрежи всичко, което не ти се яде, не ти се пие и не ти е симпатично. В кофата.

Отвори и гардероба. Откачай от закачалките всички спомени с мъже и жени от едно време, които си запечатала в дрехи. Откачи всички стари прашасали приятели на една друга фигура и от друга година. Празното е хубаво, когато наистина е празно, а не запълнено с текстилни спомени.

Сега си отвори телефона. По-дълга работа, но и там има много имена и номера, на които вече не звъниш и за които не си спомняш. Благодари им за миналото и ги изтрий.

Отвори си и социалните мрежи. Премисли ги и прекрати фиктивните връзки.

Отвори си несесера, бижутерийния склад, кутиите с обувки и прекрати складирането на минало с изтекъл срок на годност.

Легни си и преточи в главата си всички тревоги, за които няма нужда да се тревожиш. Доста си ги носила. Махни и този товар.

Събуди се и виж началото във всеки нов ден. Не се оглеждай в чужди очи, не търси чуждо одобрение. Бъди себе си. Ти си красива точно такава, каквато си днес.

Лека, нова, на толкова години и точно толкова свежа, колкото си тази сутрин. Я да видим този ден хубав ли е? Да не е Великден? Ако можеш да се разтоварваш, можеш и да се прераждаш.

Ти си специална, уникална, единствена и всеки ден чисто нова.

Възкръсваме ли? Не, живеем.

Още от Ива Дойчинова

Самотни заедно

Защо на брака му е спукана работата?

Благодаря ти за миналото

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти