Историята на една коледна патка

Коледа пуйка готвене
Снимка: iStock

По повод празника ви припомняме този текст на Лилия Дюлгеров от архива на Edna.

Повечето семейства имат по някоя знаменита история, която на всеки празник се разказва отново и отново. И въпреки че всички я знаят дума по дума, разказването ѝ се е превърнало в традиция, без която празниците не биха били същите.

Нашето младо и скромно семейство, състоящо се от мъжа ми, детето и аз, също имаме такава случка, която е достатъчно епична и смехотворна, че да се превърне във фамилна легенда.

Нека не бъда егоист, а ви я споделя.

двойка любов жена зима коледа
Снимка: Thinkstock

Беше декември 2017, навечерието на първата ни Коледа като съпрузи. Приятно ни гъделичка радостта, че ще бъдем заедно само двамата, в уюта на малкия ни дом и ще можем да устроим празниците така, както на нас ни се иска. Аз въодушевено мисля какви ще са празничните гозби, сред които задължително присъстват традиционните нашенски сарми, погача и т.н.

Мъжът ми обаче развълнувано съобщава, че столът в офиса им предлагат на служителите да си купят традиционни датски коледни ястия на преференциални цени. За справка това са сладникаво и меко червено зеле за гарнитура на печено свинско, скариди, картофи и класиката – патица.

Коледа пуйка готвене
Снимка: iStock

Ние решаваме, че можем да разнообразим с малко местна екзотика и се спираме на патката. В описанието е подчертано, че това е екологична френска патица, прекарала живота си щастливо и съвсем хуманно “подготвена” да обогати празничните ни трапези и гладни стомаси.

Аз, като една практична жена, която не е готвила никога през живота си толкова голямо пернато животно, но имаща идея колко е трудоемко, изрично питам мъжа ми тази патка сготвена ли ще я купим или сурова? Той без колебание заявява “Е, сготвена, разбира се!”

И така, спокойна за коледното меню, аз съм в щастливо очакване на добре изпечена патица, с хрупкава коричка, която просто да сервирам на масата, без никакви излишни усилия.

В последния си работен ден преди Коледа мъжът ми се прибира вкъщи и още от вратата забелязвам физиономията му, която красноречиво казва “Нещо малко сгафих”.

Коледа пуйка готвене
Снимка: iStock

Както вече се досещате, патката се оказа толкова сурова, сякаш до преди малко е крякала на френски по двора. Лицето ми се изопва, а гневът започва леко, но сигурно да клокочи в мен, защото никак не ме блазни мисълта 25 декември да го прекарам около фурната в печене на птица. Отделно от това изпитвам страх пред високата вероятност да съсипя месото, след като никога досега не съм готвила такова и нямам идея как да подходя.

Истинската паника обаче настъпва, когато с ужас се замислям тази патица изобщо почистена ли е и готова за фурната, или трябва ние да я подготвим. Настава смут и обвинения започват да прехвърчат между двама ни, но разумът надделява и с готовност започваме да търсим видеа в YouTube как се чисти патка.

Коледа пуйка готвене двойка
Снимка: iStock

Тук вече навлязохме в една нова вселена, където всичко започва от самата подготовка за отстрелване на патицата. Обяснения за сезони, пушки, сачми, ловни кучета и какви ли не други подробности, след това отрязване на главата, скубане на пера и вече същинската част – почистване на вътрешностите, което се случва задължително с ръкавици и с трите основни пръста на ръката (показалец, среден и безименен) свити по конкретен начин.

Вече леко ни призлява и си мислим, че може би ще е най-добре да оставим патицата на котката тя да се оправя с нея, когато все пак решаваме да надникнем в “продукта”.

Разбира се, хората, които имат опит с подобни птици и кулинарни подвизи, са наясно, че никой няма да ти продаде обезглавена и оскубана от перата патка, без да е почистена отвътре. Но аз и съпругът ми сме израснали, гледайки патици на картинка или най-много в някое езеро.

Коледа пуйка готвене
Снимка: iStock

Затова с огромно облекчение установихме, че птицата е готова директно да ляга във фурната и да се пече, като от вътрешностите беше оставено само сърцето и шията, които нашата разглезена и вероятно тъпа котка категорично отказа да яде.

Аз вече бях изчела над 10 рецепти как се готви коледна патица, като всяка следваща ми се виждаше по-сложна от предишната, а за да бъда честна, нека кажа, че никак не обичам сложните неща. Колкото по-лесно, толкова по-добре.

Коледа пуйка готвене
Снимка: iStock

Затова само я намазах с бърканица от мед и портокали (може и да съм сложила малко соев сос), смело реших да тикна каквото остана от изстисканите цитруси вътре в патицата и я сложих да се пече на решетката на фурната, като отдолу оставих тава за събиране на мазнината. Периодично поливах с мазнината и на два-три пъти обърнах, че да се изпече по-добре и трябва да ви кажа, че за близо 3 часа ястието беше готово (очаквах да отнеме 4-5).

Стана толкова вкусно и крехко, че изядохме почти всичко на един път! Не можех да повярвам на кулинарния си късмет, затова следващата година смело купихме отново патица (френска, разбира се), която возихме с нас до наетата за празниците вила в гората, само за да установя, че не мога да я сготвя като първия път… Не че не я изядохме, но далеч не беше толкова вкусна, както предишната.

Коледа пуйка готвене
Снимка: iStock

Тази година обмислям отново да се пробвам с печене на едри птици и току виж боговете на готвенето са благосклонни и ми се получи крехко и сладко, че да си кажа “ех, колко съм добра!”.

Но нищо не може да се сравни с вълнението от онази първа наша Коледа с трескавия въпрос “А как се чисти патка!?”, за което съм убедена, че и децата, и внуците ни ще слушат дълги години, докато тотално им втръсне. Все пак традициите са именно за това – да радват, дори и когато стават досадни и изтъркани. :)

Коледа пуйка готвене
Снимка: iStock

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти