Тиха нощ, свята нощ?! По-скоро пълна лудница

жена коледа
Снимка: Istock

Имате ли чувството, че декември ви разказва играта? Че преколедното настроение и мигащите светлинки постепенно ескалират в пълна истерия, от която ви кънти главата и пищят ушите?

Лично при мен това е единственото (почти) време от годината, когато ми се иска да съм stay-home-mom. Думата на български е “домакиня”, но това никак не отразява смисъла на английския израз, тъй като аз и сега съм домакиня. Почти всички жени, които познавам, работят на пълен работен ден и същевременно са домакини 24/7.

Та, през декември, когато задълженията в службата и вкъщи се удвояват, се улавям в мисли как единствено, ако не ходех на работа, щях да успея да смогна без излишен стрес с цялото коледно пазаруване на храна, напитки, подаръци, украса и лекарства, да подготвя къщата, мъжа, детето и себе си за предстоящите празници и поредица партита, да излекувам същите, защото зимните вируси не прощават, после да измисля, че и реализирам коледното меню, след това новогодишното, да направя сладки с форма на ангелчета и да фотографирам надлежно всичко изброено, че да видят и другите в социалките колко добре се справям с декемврийската лудост. Да не забравям и детската градина с всичките им типични за сезона изисквания.

Нека не звучи горделиво, но аз и сега успявам да се справя с тия неща, без частта със сладките и с мнооого повече стрес, който превръща иначе симпатичния пачи крак около очите ми в ясен белег на остаряването и никакви лифтинг кремове не могат да помогнат.

Истината е, че декември като последен месец в годината съчетава в себе си на практика всичко – от безобразно разнежено състояние, в което искаш да раздадеш себе си на света и да бъдат всички щастливи, през пълната истерия покрай прекалено многото работа и лекото безпокойство, че имаш нужда от повече украса вкъщи, тихата гняв към тълпите по улиците и опашките в магазините, до искрена депресия как още една година отминава, а ти не си успял да постигнеш това или онова, чувстваш се неспособен и нещастен, липсват ти хора, чувства и емоции, които не знаеш как да си набавиш и изобщо как ще съумееш да продължиш напред?!

жена коледа
Снимка: Istock

Интересното е, че това се повтаря всяка година по същото време, но човешката природа е така уникално построена, че подобни емоции ѝ действат като катарзис и след преяждането с храна и емоции, успяваш да се пречистиш и продължиш напред смирен и окрилен.

Декември е онзи възел, който сме успели да завържем през предходните месеци, а съдбата ни помага да разплетем, независимо искаме или не.

Защото все пак всяка една нова година и съответно ново начало трябва да започнат на чисто, че да имаме пространство да спокойно омажем отново нещата.

жена коледа
Снимка: Istock

Затова дишайте дълбоко и давайте напред. Не се отказвайте от празнуването, украсяването и създаването на коледна атмосфера, защото именно това ще ви остане като спомен. Лошите неща избледняват и се забравят, когато се даде шанс на добрите, а няма нищо по-хубаво от това да се присещаме за топлия уют на декември, потънал в аромат на цитруси и елха, мигащи светлинки и заскрежени прозорци, и трепкащо в гърдите щастие, че нещо прекрасно и магично се случва в това време на годината.

коледа подарък
Снимка: Istock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти