Йо-йо ефектът или свършва ли вярата с последното парче козунак?

Стефания Колева
Снимка: Личен архив

Стефания Колева

Два пъти през годината сме подложени на сериозно изпитание. И то изпитание на вярата ни.

Единият път на Рождество Христово. Тогава вярата така ни връхлита в мразовитите дни! Но пък ни напуска по-плавно. Преминава в елха, в Новогодишна нощ, в края на ваканцията и първата декемврийска сметка за отопление. Зимната вяра е далеч по-лежерна от пролетната, от великденската вяра.

На Великден eлха няма! Има козунак!

Но козунакът така се припокрива с Възкресението на Христос, че наистина се получава омразният йо-йо ефект. От силно вярващи, с последната трохичка от козунака забравяме вярата. Обезверяваме се! Започваме да мислим за досадния делник и дали има останали стаи на Халкидики... ама на първия ръкав.

И йо-йо ефектът е толкова силен, че когато дойде денят на Светите братя Кирил и Методий, вярата все още не успява да се върне. Голям празник, за съжаление го свързваме повече със стихчето, което детето трябва да научи за училище...

Именни дни, кръщенета, сватби, погребения – цяла година споменаваме името на Господ, но без да го чуваме.

Слава Богу, на него това не му е важно. И изобщо не исках да говоря за това. А за онзи ефект, чието заглавие е по-добре да не споменавам в сайт за жени. Името му е нещо като на Волдемор от Хари Потър – забранено. И все пак йо-йо.

За да се предпазим от него във вярата, може би трябва да действаме, както при диетите. Целогодишно, всекидневно и винаги да се храним нормално, тогава ефектът няма да дойде. Така е и с вярата. Ако я имаме винаги, ако постоянно си я поддържаме – ще си я имаме вечно. Когато се опитваме да я получим в огромни количества с ръчно омесен козунак, тогава йо-йо ефектът ни застига.

Козунакът и добре да живее, се изяжда.

А всеки ден да месим козунак е немислимо в забързаното ни ежедневие.

Пишете на Стефания Колева на edna@netinfocompany.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти