Грешките при миенето на зъбите

Грешките при миенето на зъбите
Снимка: Thinkstock

Миенето на зъбите е част от нашето ежедневие. Това е навик, който се изгражда в ранна детска възраст и на който много от нас не обръщат голямо внимание, извършвайки го напълно механично, без да се замислят дали всъщност го правят правилно.

Устната хигиена има за цел да поддържа нашите зъби и венци здрави.

Има някои често допускани грешки обаче, които водят до точно обратното и в тази статия ще се запознаем именно с тях, за да се опитаме в бъдеще да ги отстраним.

Недостатъчна продължителност на миенето

Това е най-често допусканата грешка. Повечето хора мият зъбите си като просто правят по няколко хоризонтални движения с четката отляво и отдясно за около половин минута общо и смятат, че това е достатъчно. В действителност обаче, за да бъде ефикасно миенето, то трябва да продължава поне около три минути с обикновена или около две минути с електрическа четка.

Неправилна техника

Хоризонталните движения с четката за зъби много често са причина за отдръпване на венците, изтриване на емайла в областта на зъбните шийки и поява на чувствителност в зъбите. Ето защо тези движения трябва да се избягват, като се използват вертикални и/или кръгови движения. Трябва да се обърне повече внимание на задните зъби, които са трудно достъпни.

Неподходяща четка

Голяма част от хората си купуват четки за зъби на случаен принцип или пък ги избират неправилно. Много хора си купуват прекалено твърди четки за зъби, които обаче водят до изтриване на емайла при продължителна употреба. Прекалено меките четки пък обикновено не почистват зъбите достатъчно добре и стават причина за развитие на зъбен кариес или гингивални заболявания. Съществува и погрешно схващане, че колкото по-голяма е четката за зъби, толкова по-лесно е миенето. С голямата четка за зъби е невъзможно да се почистват трудно достъпните задни зъби.

Снимка: Thinkstock

Неподходяща паста

Много често хората си купуват пастите за зъби, водени единствено от цената. Обърнете внимание, че по-скъпите пасти за зъби невинаги означават по-сигурна защита за вашата уста. За избора на паста е най-добре да се консултирате със специалист. Не се хвърляйте да купувате избелващи пасти за зъби, вместо например антиплакови, ако имате и без това податливи на кариес зъби. Ако пък все пак решите да използвате такава паста, не очаквайте кой знае какви резултати. Избелващите пасти са чудесни, но най-вече за поддържане цвета на вече избелени зъби.

Прекалено силен натиск

Най-важни за доброто миене на зъбите са продължителността и правилната техника. Не си мислете, че като упражнявате по-голям натиск, ще измиете зъбите по-добре. Така може само да си навредите, като изтриете зъбния емайл или нараните венците и причините гингивални рецесии. Зъбите се мият нежно и без натиск.

Прекалено дълго четкане

Ако сте старателни повече от необходимото, също не е добре. Ако четкате зъбите прекалено дълго, също като при миенето с по-голям натиск може да увредите зъбния емайл.

Миене непосредствено след консумация на храни и напитки с високо киселинност

На теория е добре да мием зъбите след всяко хранене. В действителност обаче, не е съвсем така. Има значение какво сме консумирали.  Употребата на кисели храни и напитки образно казано „разтваря“ повърхностния слой емайл и го прави лесен за изтриване с четка за зъби. Ако сме яли или пили продукти с високо киселинно съдържание, като например газирани напитки или плодови сокове е най-добре да изчакаме около половин час, преди да измием зъбите. Това е времето необходимо за възстановяване на повърхносния емайл след действието на киселините.

Снимка: Thinkstock

Непочистване на четката

След миене на зъбите много хора зарязват четката си за зъби, без да я измият добре. По нея остават хранителни остатъци, които започват да гният и да благоприятстват развитието на микроорганизми, които се внасят в устата при следващото миене.

Невъзможност за изсъхване на четка

След миене на зъбите много хора покриват четката си за зъби с капаче или я поставят в кутия. По този начин четката остава влажна. Влагата благоприятства размножаването на бактерии в четката за зъби.

Снимка: Thinkstock

Замърсяване на четката

Често четката за зъби се съхранява на мивката в банята заедно с четките за зъби на другите членове на семейството. Четките за зъби не трябва да се допират една до друга, за да не се пренасят бактерии от една уста в друга. Освен това, четките трябва да стоят на такова разстояние или височина от мивката, че върху тях да не попадат капки при миене на ръце например.

Смяна на четката за зъби

Четката трябва да се сменя поне веднъж на всеки три месеца, тъй като косъмчетата на старите четки променят своята гъвкавост, а с това се променя и ефективността на миене.

Почистване на езика

Зъбите не са единственото нещо в човешката уста, което има нужда от почистване. Езикът също се нуждае от миене, независимо дали с четката за зъби или специална четка или стъргалка за език.

Конци за зъби

Четката и пастата за зъби не са достатъчни за доброто почистване на устната кухина. Междузъбните пространства не могат да бъдат измити от четката. Ето защо използването на конец за зъби е задължително поне веднъж дневно.

Избягване на миенето в чувствителни и кървящи зони

Много хора избягват да мият определени участъци, където имат някаква чувствителност или има кървене на венците. Обикновено това задълбочава проблема. Кървенето например е признак за някакво възпаление. Ако не почистваме дадената зона, в нея се задържа храна, която води до допълнително възпаляване на тъканите и още по-обилно кървене. Ако пък някъде имаме болка или чувствителност, трябва да се консултираме със зъболекар. Освен това, трябва да опитаме поне внимателно и нежно да почистваме дадения участък.

Снимка: Thinkstock

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти