Ерата на новите зомбита

жена сън спане
Снимка: iStock

Не, това не са хората, които живеят с нос, забит в телефона, въпреки че този тип определено получават почетно място в челната тройка на модерните зомбита. По-опасните от тях обаче са друг вид, който започнах да забелязвам все по-често и често.

Това са онези хора, които се влачат през живота си, защото постоянно им има нещо. 

Не е проста умора, то е стрес, бърнаут, депресия, синдром на нещо си… не че подценявам сериозността на тези състояния, но в последно време забелязвам все повече индивиди, удобно използващи болестите на модерното време, за да оправдаят дълбокия си мързел и пълно безхаберие.

Най-страшно е, когато това са личности в 20-те си години. Може би най-ценното десетилетие в живота, когато си в пика на силите и желанията си, но прекарваш ден след ден в оплакване от това и онова, мрънкане срещу елементарните неща, които животът изисква от теб да направиш, като да работиш за прехраната си, да си платиш сметките и изчистиш жилището.

Тия нови зомбита винаги имат за какво да недоволстват и причина да са изморени или стресирани, но никога не могат да погледнат на ситуацията от птичи поглед и да преценят, че не е чак толкова страшно, ако срещаш известни препятствия в ежедневието си. Няма нужда да се просваш веднага на дивана, заявявайки, че не можеш повече и ти трябва почивка, когато може просто да се напънеш малко и да решиш какъвто проблем имаш.

В крайна сметка, това е единственият начин, по който хората се оформяме като личности, трупаме житейски опит и емоционална интелигентност - като се справяме с неминуемите предизвикателства на живота.

Нищо не може да те спаси от проблемите - дори да си несметно богат, да не ти се налага да си мърдаш пръста за нищо и всички да те обгрижват, пак ще срещаш спънки, предизвикателни ситуации и разочарования.

жена сън спане
Снимка: iStock

Но зомбитата на новото време не искат да приемат това, а повече им харесва да се крият зад серия оправдания и преувеличени ментални и физически проблеми, които да извиняват пълната неспособност за справяне с конфронтация и липсва на воля за каквото да било.

Лошото на тия зомбита е, че състоянието им може да бъде заразно – когато други с по-слаба устойчивост на живота забележат, че може и те да ползват същите похвати, бързо приемат ролята на влачещи крака мрънкалници и решават, че защо пък да се напънеш за нещо, като може да си траеш удобно.

И така настава пандемия от нефункциониращи хора, които само задръстват системата и натоварват нервите на останалите, които искат да участват в живота, а не само да го гледат как преминава покрай тях.

жена сън спане
Снимка: iStock

Може би обаче това не е ново явление, а подобни зомбита са съществували винаги, ще има и занапред. Може би всичко е въпрос на личен избор - дали искаш да си действащ или пасивен, чук или наковалня. Дали се чувстваш по-добре със себе си, когато си мрънкаш под сурдинка, докато се изнизваш от всяка проблемна ситуация или когато вдигнеш гордо глава и тръгнеш напред към каквото ти е подготвила съдбата.

Всичко опира до личния избор и това дали искаме да живеем живота или да го приемаме като болестно състояние.

Решението е наше, а аз мога само да кажа, че съдбата наистина обича смелите, било то и понякога да не изглежда така. Но за да спечелиш, трябва първо да участваш.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти